Bevæbnet med surfbræt forsøger en ung kvinde at skabe fred i Somalia

En hjemvendt flygtning forsøger at omvende Somalias børnesoldater med surf-terapi på en strand i verdens måske farligste by, Mogadishu.

I en rundkreds på en strand i Somalias hovedstad, Mogadishu, sidder en gruppe drenge i skrædderstilling.

De laver åndedrætsøvelser, mens deres instruktør, Ilwad Elman, lyser op som en stjerne i midten.

- I skal lukke øjnene og lytte til havets bølger, imens l trækker vejet gennem næsen. Når jeg siger 3, skal l udånde gennem munden. Har l forstået?, spørger Ilwad Elman.

  • Ilwad Elman underviser de tidligere børnesoldater i surfing. (Foto: Shaun Swingler)
  • Det er en del af en omvending fra soldat til almindelig borger. (Foto: Shaun Swingler)
  • Flere kan allerede mærke en forandring... (Foto: Shaun Swingler)
  • ... og nyder nu et mere normalt liv. (Foto: Shaun Swingler)
  • Ilwad Elman og hendes familie håber, at de tidligere børnesoldater bliver ved med at udvikle sig positivt. (Foto: Shaun Swingler)
1 / 5

Hun forsøger at hjælpe drengene gennem en transformation, der er lidt udover det sædvanlige.

De er tidligere børnesoldater hos terrorbevægelsen Al-shabab og taget til fange af regeringsstyrker i det krigshærgede Somalia.

I stedet for at ende i fængsel har de fået en ny chance hos Ilwad Elman og hendes mor Fathun, der driver et fredscenter i Mogadishu.

På stranden skal de lære at være børn igen.

De skal opleve, at livet kan være sjovt, og samtidig er surf-terapi en effektiv metode til at komme gennem det panser, som børnene har opbygget.

- Ved almindelig terapi havde vi rigtig vanskeligt ved at trænge igennem til drengene, men med surfterapi har vi oplevet, at det går meget hurtigere med at nedbryde deres barrierer, fortæller Ilwad Elman. Og smilene på stranden er et meget godt vidnesbyrd om, at det rent faktisk er muligt at finde glæde, på trods af, at krig har fyldt hele deres liv.

Mød Ilwad og hendes surfskole i videoen her:

30-årige Ilwad kom tilbage til Somalia for ti år siden, efter at hun og hendes familie flygtede til Canada. (© shaun swingler)

Lever i 'Heartbreak City'

Ilwad Elman er med sine 30 år samme alder som krigen i Somalia. Hun er en hjemvendt somalisk flygtning, der nægter at overgive sig til islamiske fundamentalister.

Hun flygtede som ganske lille, sammen med sin mor og sine søstre, til Canada.

Hendes far blev tilbage i Mogadishu, hvor han grundlagde det fredsarbejde, Elman og hendes mor nu bygger videre på. Han blev myrdet i 1996, da Elman var bare fire år gammel.

16 år senere vendte Ilwad Elman tilbage til Somalia, og nu kunne hun ikke forestille sig at bo andre steder.

- Mogadishu er 'heartbreak city'. Lige som du tror, at nu er der momentum, håb og udvikling i den rigtige retning, så sker der noget tragisk. Men når man elsker nogen eller noget, så kan man ikke bare give op, når det bliver hårdt.

Hun bidder sig selv i læben, da hun afslutter sætningen. Det her er ikke nemt.

Som alle andre, der bor her, så lever hun med stor smerte over dem, hun har mistet. Sidste år blev hendes søster skudt og dræbt midt i Mogadishu.

Alle her lever med bevidstheden om, at der hvert øjeblik kan springe en bombe, og mens jeg lytter opmærksomt efter de skud, jeg kan høre, mens vi taler sammen, så ænser hun det slet ikke længere. Da jeg spørger til det, svarer hun:

- Da jeg lige flyttede tilbage hertil, måtte jeg ikke engang gå op på taget af vores hus. Der blev skudt hele tiden. Man vænner sig til det.

Samtidig er hun meget bevidst om, at hun er her med et formål. At det, hun kan, forhåbentlig kan være med til at skabe en udvikling til det bedre.

På tur i Mogadishus gader, beskyttet af soldater. På trods af urolighederne i byen, vil Ilwad ikke flytte: 'Når man elsker noget, opgiver man det ikke, selvom det er hårdt.' (Foto: Shaun Swingler)

Somalias fredelige fremtid

De tidligere børnesoldater lærer ikke kun at surfe.

Familiens fredscenter, Elman Peace Center, uddanner både drenge og piger i eftertragtede håndværk.

Her kan unge lære at installere toilet med træk og slip og reparere en mobiltelefon eller en bilmotor.

Somalia er måske det land i verden, hvor flest børn rekrutteres til krig.

Ifølge en rapport fra FN, så blev mere end 1500 børn indrulleret hos bevæbnede grupper alene i 2019, langt størstedelen hos terrorbevægelsen Al-Shabab.

Selvom de tidligere krigere har været med i organisationer, der formentlig har været skyld i venner og families død, så vælger hun at se dem som børn, der bare skal skubbes ud af mørket, så de kan blive til Somalias fredelige fremtid.

  • Ved Elman-familiens "Peace & Human Rights Center" lærer de tidligere børnesoldater ikke kun at surfe. (Foto: Shaun Swingler)
  • De lærer også at blive bedre til at læse og skrive... (Foto: Shaun Swingler)
  • ... reparere telefoner og motorer... (Foto: Shaun Swingler)
  • ... og selv installere toiletter med træk og skyl. (Foto: Shaun Swingler)
1 / 4

Ilwad Elman blev nomineret til Nobels Fredspris sidste år, og det er ikke så svært at forstå. Hendes energi og insisteren på forandring er bemærkelsesværdig.

Når jeg for eksempel siger ”jamen, her har været krig en hel generation”, så vender hun det om og siger ” nej, KUN en generation” og begynder på en fortælling om, hvor anderledes Somalia var, dengang hendes mor var ung.

De tidligere børnesoldater har tydeligvis stor respekt for hende, og selvom der ikke er nogen umiddelbar fred i sigte for Somalia, så er det svært ikke at tage herfra med en vis portion håb, når man ser udover de drenge, der nu bliver undervist i fred i stedet for krig.

Sidste år blev Ilwad Elman nomineret til Nobels Fredspris for sit arbejde. (Foto: Shaun Swingler)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter