Bevæbnet styrke vender udvikling i reservat: Nul elefanter dræbt af krybskytter

Det seneste år er der ikke registreret nogen dræbte elefanter i Niassa-reservatet.

To sydafrikanske elefanter - her i nationalparken Pilanesberg i Sydafrika (ARKIVFOTO). (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

Ikke en eneste elefant er blevet dræbt af krybskytter det seneste år i et af Afrikas største naturreservater.

Og det har fået bevaringsgruppen for Niassa-reservatet, der ligger i den nordlige del af Mozambique, til at sige, at elefanterne nu har 'en reel chance for opsving', skriver nyhedsbureauet AP.

- Det er en bemærkelsesværdig præstation, siger James Bampton, der er landedirektør for NGO'en Wildlife Conservation Society, til The Associated Press.

Særlig politistyrke og hjælp i luftrummet hjælper

En særlig eliteenhed, mere patruljering og luftassistance er særligt skyld i den gode udvikling. Eliteenheden er en særlig politistyrke, der er tungere bevæbnet og har flere våben til rådighed end reservatets almindelige parkpoliti.

Ifølge Bampton, har de et rygte for at være 'ret hårde', men der har endnu ikke været nogle 'dårlige episoder', som han beskriver det. I januar 2018 skulle en parkbetjent dog være blevet ramt af skud fra krybskytter, der flygtede efter at have dræbt en elefant, skriver det lokale medie Club of Mozambique.

Derudover har eliteenheden også bevilling til at arrestere formodede krybskytter og stable en sag sammen på 72 timer, som en lokal anklager kan tage videre.

- Bare det at blive fanget med et våben betragtes som, at man har planer om at jage ulovligt, siger James Bampton. Det kan give op til 16 års fængsel.

Bampton peger også på, at den nu markant mindre bestand har betydning for antallet af krybskyttedrab, ligesom stor politisk velvilje til at tage kampen op fra særligt landets præsident, Felipe Nyusi, har været afgørende.

Stor del af bestanden er slagtet

Selvom der ikke er fundet en dræbt elefant siden den 17. maj 2018, så er tusindvis af elefanter blevet slagtet i reservatet de seneste år, og det har haft indvirkning på bestanden.

Krybskytter har været aktive, og de seneste år er antallet af elefanter i Niassa faldet fra omkring 12.000 til lidt omkring 3.600 i 2016.

Optællingen af elefanter bliver lavet gennem luftpatruljer og af patruljer til fods, så derfor er tallene forbundet med en vis usikkerhed.

For et år siden anslog Bampton, at der var mindre end 2.000 elefanter tilbage i Niassa, men en foreløbig analyse af en undersøgelse lavet i oktober, der endnu ikke er offentliggjort, viser, at omkring 4.000 elefanter er tilbage i reservatet. Derfor vil det tage mange år, før elefantpopulationen når op på tidligere niveauer.

Krybskytteri mod elefanter er faldende flere steder

Elefantpopulationen i Afrika har generelt været i nedgang det seneste årtusinde. Det anslås, at der omkring år 1900 har været flere millioner elefanter på kontinentet, og det tal er nu på mindst 415.000, ifølge undersøgelser fra de seneste år.

Krybskytteri mod elefanter i Afrika er nu faldet til niveauet før 2008. Det var på sit højeste i 2011, ifølge Convention on International Trade in Endangered Species (Konvention for International handel med truede arter).

I naturreservatet Selous Game Reserve i Tanzania har de også oplevet et fald i drabene af elefanter, men hos Niassa oplever de fortsat at andre ikoniske arter som løver stadig bliver jagtet og dræbt uden tilladelse.

- Derfor skal der en kombination af støtte på nationalt plan og en opretholdelse af indsatsen på stedet, hvis situationen skal vendes for alle dyrearter, siger Rob Harris, der er landechef for Fauna & Flora International, som også er en del af indsatsen i Niassa Reservatet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter