Biden efter advarsel om den største migrantbølge i 20 år: 'Lad være med at rejse hertil'

De amerikanske myndigheder er overvældede, efter 9.500 uledsagede børn har krydset grænsen på en måned.

De amerikanske myndigheder har etableret en midlertidig lejr under en bro for at håndtere de mange migranter. (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)

- Vi er et sted, hvor vi vil se flere mennesker ved den sydvestlige grænse, end vi har gjort i de sidste 20 år.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske minister for indenlandsk sikkerhed, Alejandro Mayorkas.

Den kommer, efter flere end 100.000 mennesker er blevet mødt af amerikanske grænsevagter ved grænsen til Mexico siden februar.

Det er hele 28 procent flere end måneden før, og flere tusinde af dem er uledsagede børn.

De i alt 100.441 migranter, som man har været i kontakt med, er det højeste antal siden en historisk migrantbølge i 2019, og vurderingen fra ministeriet for indenlandsk sikkerhed er, at tallet kommer til at stige til det højeste niveau i to årtier.

Men migranterne skal lade være med at søge nordpå, lyder meldingen fra den amerikanske præsident, Joe Biden.

- Ja, jeg kan rimelig klart sige "lad være med at rejse hertil". Lad være med at forlade din by eller dit lokalsamfund, sagde præsidenten i går i et interview med ABC News, beretter Ritzau.

Tusindvis af børn er ankommet alene

Udviklingen ved den sydlige amerikanske grænse skyldes, at antallet af migranter, der søger mod USA fra Mellemamerika, er steget løbende siden april 2020.

Her flygter mange tusinde indbyggere fra lande som Honduras, El Salvador, Mexico og Guatemala fra fattigdom, vold og korruption. Samtidig har området været ramt af flere naturkatastrofer.

Joe Biden har valgt at holde fast i et corona-tiltag fra Trump-administrationen, der gør det muligt at afvise de fleste migranter, der ankommer ved den 3.000 kilometer lange grænse til Mexico.

Men det gælder ikke de tusindvis af uledsagede børn, som udgør et særligt problem for amerikanerne.

Sidste måned ankom næsten 9.500 uledsagede børn, og det har overvældet myndighederne, der har svært ved at skaffe nok plads og ordentlige forhold til dem.

  • Tusindvis af migranter fra Mellemamerika ankommer hver dag ved USA's sydlige grænse. (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)
  • Her i Granjeno, i delstaten Texas, har myndighederne lavet en midlertidig lejr for nogle af migranterne. (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)
  • 30 kilometer derfra har grænsemyndighederne etableret et midlertidig modtagecenter. (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)
  • Et kongrescenter i Dallas, Texas, tages nu i brug for at skaffe flere sengepladser til migrantbørnene. (Foto: © Ron Jenkins, Scanpix)
  • Flere migranter i den den mexicanske grænseby Tijuana har iklædt sig T-shirts med teksten: Biden luk os ind. (Foto: © Guillermo Arias, Scanpix)
  • Billeder som disse fra 2019 førte til stor kritik af Trump-regeringens behandling af migranter. (Foto: © DHS, Scanpix)
1 / 6

Ifølge de amerikanske regler kan mindreårige tilbageholdes af grænsemyndighederne i op til 72 timer. Men herefter skal de overføres til faciliteter, der er drevet af sundhedsmyndighederne, mens man leder efter venner eller familie, der kan tage sig af dem, mens man vurderer, om børnene skal hjemsendes.

En proces, der ifølge New York Times kan tage uger eller måneder.

Børn tilbageholdt i fængsler

Mens coronakrisen menes at være en af årsagerne til det stigende antal migranter, så har pandemien været årsag til en del af pladsproblemerne ved grænsen. Biden-regeringen sænkede nemlig kapaciteten hos en række af børnefaciliteterne for at undgå smittespredning.

Men det førte til en flaskehals, der betød, at mange børn endte med at opholde sig i grænsemyndighedernes fængsler længere end de tilladte 72 timer. Her har nogle været nødt til at sove på måtter på gulvet med aluminiumstæpper, rapporterer New York Times.

Alejandro Mayorkas slog i weekenden fast, at "en grænsefacilitet er ikke et sted for et barn", og Biden-regeringen har derfor hævet kapaciteten på børnefaciliteterne igen.

Samtidig har man bedt landets katastrofeberedskab, FEMA, om at hjælpe med at få fordelt de mange uledsagede børn og skaffe basale fornødenheder til dem.

I mandags besøgte den republikanske mindretalsleder, Kevin McCarthy, nogle af faciliteterne i Texas.

- Vi så faciliteterne og de fyldte lokaler. Det var børn uden deres forældre. De havde vandret i dagevis. Hvem ved, hvad de har været udsat for, lød det fra McCarthy, der kom med en kraftig opfordring:

- Sig ikke, at de skal komme.

Biden presses fra flere sider

Den amerikanske præsident presses fra to sider i forbindelse med migrantspørgsmålet, påpeger New York Times.

Højrefløjen angriber Biden for ikke at være hård nok, mens venstrefløjen ikke mener, at han er human nok.

Kevin McCarthy benyttede sit besøg i Texas tidligere på ugen til at lange ud efter Biden.

- Dette er mere end en krise. Dette er menneskelig hjertesorg, sagde han.

Også hans republikanske kollega fra Senatet Joni Ernst kalder det en krise.

Hun siger, at internationale kriminelle organisationers aktiviteter ved grænsen udgør en fare for nationens sikkerhed.

Præsident Biden har bedt om tid og tålmodighed for at løse problematikken og har bebrejdet Trump-administrationen for at have afmonteret hele immigrationssystemet i sit forsøg på at holde migranter ude.

Men selv Bidens egne toprådgivere anerkender, at en afvikling af Trumps politikker ikke er nok til at løse de tilbagevendende problemer ved grænsen, beretter New York Times.

Alejandro Mayorkas anerkendte i går problemet, men slog fast, at Biden-administrationen vil finde en løsning.

- Vi har ingen illusioner om, hvor svært det bliver, og vi ved, at det kommer til at tage tid. Men vi skal nok få det gjort, lød det fra ministeren.

Så mange honduranere er nu rejst til USA, at pengene, som de sender hjem, nu udgør over 20 procent af landets BNP, fortæller DR's Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad. Hør om migranternes situation og Bidens politiske udfordringer i DR's USA-podcast Stjerner og Striber: