Biden efter fund af hemmelige papirer: 'Jeg ved ikke, hvad der står i dem'

I november blev der fundet en række hemmelige dokumenter fra Bidens tid som vicepræsident.

Joe Biden understregede, at man med det samme afleverede dokumenterne, da de blev fundet. Men han sagde ikke, hvorfor nyheden om fundet i november først kom frem i går. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

Da Republikanerne fik flertal i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget, lovede flere medlemmer, at der ville komme undersøgelser af Bidens regering.

Nu er der kommet yderligere vand på den mølle, efter det i går kom frem, at der tilbage i november måned, inden midtvejsvalget, blev fundet flere hemmelige dokumenter i et kontor, der blev brugt under hans tid som vicepræsident i USA.

Det blev Biden spurgt ind til ved et pressemøde i nat. Det skete efter et topmøde, hvor også den mexicanske og canadiske præsident deltog.

Du kan se og høre, hvad Biden sagde til sagen i videoen her:

Her fortalte Biden, at hans advokater informerede og afleverede dokumenterne til Nationalarkivet, så snart de blev fundet.

- Folk ved, at jeg tager klassificerede dokumenter og informationer alvorligt. Jeg blev briefet om det og blev overrasket over at finde ud af, at der var regeringspapirer i kontoret. Men jeg ved ikke, hvad der står i dem, siger han.

- Mine advokater bad mig om ikke at spørge til indholdet. Kasserne er afleveret, og vi samarbejder fuldt ud med myndighederne og undersøgelsen af dem, som jeg håber snart er slut. Og så vil der være flere detaljer til den tid.

Han kom ikke ind på, hvorfor nyheden om fundet først kom frem i går.

Vil undersøge Biden

Ifølge Bidens særlige rådgiver, Richard Sauber, underrettede Det Hvide Hus Nationalarkivet om dokumenterne efter fundet, hvorefter dokumenterne blev overdraget til Nationalarkivet.

Sagen har fået Republikanere til at anklage Biden for at have begået en forbrydelse, og den nyvalgte formand for Repræsentanternes Hus, republikanske Kevin McCarthy, kalder det "meget bekymrende".

Ifølge amerikansk lovgivning er det ulovligt bevidst at medbringe klassificerede dokumenter, som indeholder følsomme oplysninger, der skal beskyttes, til en "ikke-autoriseret lokation" - som Bidens kontor er i dette tilfælde.

Men Bidens folk slår fast, at dokumenterne ikke har været genstand for nogen tidligere anmodning eller undersøgelse af Nationalarkivet.

Justitsminister Merrick Garland har - ifølge CBS News - bedt USA's statsadvokat i Chicago om at gennemgå de klassificerede dokumenter.

  • Det var herinde på tænketanken 'Penn Biden Center', der ligger i Washington D.C, at dokumenterne blev fundet. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)
  • Joe og Jill Biden ankommer til Det Hvide Hus efter besøget i Mexico. (Foto: © OLIVER CONTRERAS / POOL, Ritzau Scanpix)
  • Biden understregede i Mexico, at man samarbejder fuldt ud med myndighederne, mens undersøgelsen af dokumenterne er i gang. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)
1 / 3

'Han gør det samme som Trump'

I september blev en række klassificerede dokumenter fundet i den tidligere præsident Trumps hjem i Florida, da FBI ransagede boligen - en opdagelse, som fik Biden til at kalde Trump for "uansvarlig".

Det kan Republikanerne godt huske.

- Biden har været meget kritisk, efter at Trump ved en fejl tog klassificerede dokumenter med hjem til sin bolig. Nu ser det ud til, at han nærmest har gjort det samme. Hvor ironisk, siger republikaneren James Comer.

Også Trump kan huske ransagningen af sit hjem.

- Hvornår ransager FBI Joe Bidens mange hjem, måske endda Det Hvide Hus?, lød det fra Trump på sit eget sociale medie Truth Social, efter nyheden om Bidens papirer kom frem.

Forskellen på Biden og Trumps sager

  • Præsident Biden har - så vidt vi ved – ikke obstrueret i forhold til at udlevere papirerne og få dem undersøgt. Bidens advokater har selv fundet papirerne og selv henvendt sig til justitsministeriet for ikke at blive beskyldt for at tilbageholde dem, hvorimod der var forhandlinger med Trump i et år for at få hans papirer udleveret. Da Trump så meddelte, at nu havde han indleveret alle sine papirer, fandt man ud af, at det ikke passede. Derfor måtte FBI få en ransagningskendelse og selv hente dokumenterne hos Trump.

  • Den igangværende efterforskning af de 300 dokumenter, Donald Trump tog med hjem til Florida, da han forlod Det Hvide Hus, handler blandt andet om, hvorvidt der fra den tidligere præsidents side har været tale om et bevidst forsøg på at skjule, at han var i besiddelse af de respektive klassificerede dokumenter.