Biden får gigantisk hjælpepakke igennem uden hjælp fra republikanerne

Hjælpepakke skal løfte USA ud af coronakrisen, men oppositionen frygter inflation.

USA's præsident taler ved et pressemøde, efter at Senatet havde stemt hans hjælpepakke igennem. (Foto: © Samuel Corum, Scanpix)

Den amerikanske præsident Joe Biden har udsigt til at få sit første store valgløfte igennem.

Sent lørdag dansk tid vedtog et snævert flertal i det amerikanske senat hans hjælpepakke til 1.900 milliarder dollar, der skal hjælpe amerikanerne gennem coronakrisen.

Men forløbet viser også, at det indtil videre kniber med et andet af Bidens store løfter: At han vil samle USA politisk.

- Det er den første store politiske sejr for Biden, fortæller DR's USA-korrespondent Steffen Kretz.

- Men det er klart, at den måde, den kommer igennem på, viser, at det er nemmere at ønske sig, at man i Washington D.C. kan arbejde sammen med oppositionen, end det rent faktisk er at gennemføre det, tilføjer han.

Check på vej

Hjælpepakken indeholder blandt andet en check på 1.400 dollar (cirka 8.700 kroner) til mange amerikanere. Den medfører også penge til arbejdsløse, sultne familier og lejere, der risikerer at blive sat på gaden.

Der er også afsat store beløb til at få vaccinerne ud til folk. Blandt andet skal store sportsarenaer fungere som vaccinationscentre. Samlet set bliver det en af de største hjælpepakker i USA's historie.

Pakken skal først og fremmest hjælpe amerikanere med forholdsvis lav indtægt, fortæller Steffen Kretz:

- Tidligere hjælpepakker blev i høj grad rettet mod erhvervslivet, og der var mange større virksomheder, der fik hjælp. Denne gang er pakken rettet mod helt almindelige amerikanere, små virksomheder med få ansatte og folk, der har mistet deres job, siger han,

Frygter overophedning

Republikanerne mener dog, at den gigantiske indsprøjtning til økonomien kommer på et tidspunkt, hvor USA allerede har kurs ud af coronakrisen. Over 16 procent af amerikanere har allerede fået det første vaccinestik, og arbejdsløshedstal fra sidste måned overraskede positivt.

- Så meget tyder på, at USA bevæger sig i den rigtige retning. Biden-administrationen håber på, at denne her hjælpepakke gør, at en tilbagevenden til en sund økonomi kan komme hurtigt. Republikanerne mener, at den kan blive starten på både inflation og en overophedning af økonomien, siger Steffen Kretz.

- Den republikanske minoritetsleder, Mitch McConnell, siger, at man står foran en tidevandsbølge af et opsving, og at det egentligt bare er at vente på, at det kommer, siger DR's USA-korrespondent.

Biden: Gigantisk skridt fremad

Nu skal pakken godkendes i Repræsentanternes Hus, hvor flertalsleder Nancy Pelosi mener, at den kan blive klar til præsidentens underskrift inden 14. marts, hvor arbejdsløshedsunderstøttelse fra tidligere hjælpepakker udløber.

Præsidenten selv noterede sig sejren, kort efter den historiske hjælpepakke var stemt igennem, ved et kort pressemøde.

- Jeg lovede det amerikanske folk, at hjælp var på vej. I dag kan jeg sige, at vi har taget nok et gigantisk skridt fremad i bestræbelsen på at leve op til løftet, sagde Joe Biden.

Flere meningsmålinger viser da også, at hjælpepakken er populær blandt amerikanerne. Både blandt vælgere, som stemmer demokratisk og republikansk.