Biden frygter uro ved midtvejsvalget: Demokratiet er under angreb på grund af Trump

Den amerikanske præsident opfordrer republikanske kandidater til at anerkende resultatet af midtvejsvalget den 8. november.

Joe Biden advarede i går om risikoen for politisk vold. (Foto: © LEAH MILLIS, Ritzau Scanpix)

Med mindre end en uge til det amerikanske midtvejsvalg kom præsident Joe Biden i aftes med en advarsel til de kandidater, der ikke vil anerkende valgresultatet.

- Det er vejen til kaos i USA. Det er ikke set før. Det er ulovligt. Og det er uamerikansk, siger Biden.

- Amerikanerne må ikke tage demokratiet for givet, tilføjer han.

Advarslen kommer, efter nogle republikanske kandidater har antydet, at de måske ikke vil anerkende et valgnederlag.

- Vi må se hvad, der sker, lød det blandt andet fra den republikanske senator Ron Johnson til journalister i Wisconsin, skriver The Washington Post.

Han er i tæt løb med sin demokratiske konkurrent, Mandela Barnes.

- Jeg mener, kommer der til at ske noget på valgdagen? Har demokraterne noget i ærmet? siger Ron Johnson.

Ifølge The Washington Post har over halvdelen af de republikanske kandidater benægtet eller rejst tvivl ved resultatet af præsidentvalget i 2020, hvor Trump måtte give nøglerne til Det Hvide Hus videre til Biden.

- Samtidig har vi siden valget i 2020 set folkene omkring Trump koordinere en indsats for at få indsat folk rundt omkring i delstaterne, dels som politikere, der tror på hans historier, men også i valgmyndighederne, siger Lasse Engelbrecht journalist på DR's udlandsredaktion, der har dækket USA i mange år.

- Så Bidens frygt er reel, tilføjer Lasse Engelbrecht.

Biden peger på Trump som urostifter

Biden lægger ikke fingre i mellem, når han skal pege på hvem, der kan inspirere republikanske demokrater til at nægte at anerkende valgresultatet, hvis det falder ud til det Demokratiske Partis fordel.

Men han vil ikke tage navnet i sin mund – i stedet kalder han ham for "den slagne præsident" og henviser selvfølgelig til Donald Trump.

- Det amerikanske demokrati er under angreb, fordi den slagne tidligere præsident afviste at anerkende valgresultatet i 2020.

Trump kalder præsidentvalget i 2020 for "Den store løgn" og hævder, at der foregik valgsvindel. Hans tilhængere bakker op om det, selvom der ingen beviser er for påstanden. Det er der til gengæld for, at Biden vandt valget på retfærdig vis.

- I må ikke tage fejl. Det er demokratiet, som er på stemmesedlen for os alle, siger Biden, der anklagede den fraktion i det Republikanske Parti, der er for Trump, for at:

- forsøge at lykkedes med det, de ikke lykkedes med i 2020: at undertrykke vælgernes ret og undergrave valgsystemet.

Republikanere reagerede ved at kalde Bidens tale politisk motiveret – blandt andet på grund af hans lave popularitet i den amerikanske befolkning.

En af de kritiske røster er Kevin McCarthy, den republikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus.

- Præsident Biden forsøger at splitte os og aflede opmærksomheden på et tidspunkt, hvor USA har brug for at stå sammen. Det skyldes, at han ikke kan tale om sin egen politik, der har ført til stigende leveomkostninger. Det amerikanske folk tager det ikke for gode varer, skriver McCarthy på Twitter.

Ifølge Lasse Engelbrecht er der faktisk en del af politikerne i det Republikanske Parti, der ønsker, at historien om valgsvindel fordufter.

- Når de ikke har en mikrofon i ansigtet, ville de ønske, at historien forsvandt. Men det gør den altså ikke, fordi Trumps magt i det Repubikanske Parti er så stor.

'Hvor er Nancy?'

Sidste uge udsendte den amerikanske regering et notat til landets myndigheder, der advarede om, at truslen fra voldelige ekstremister var øget.

Af notatet fremgår det også, at kandidater og valgtilforordnede kan blive antastet af personer med "ideologiske klager", skriver BBC.

Den 42-årige brød ind i Pelosi-parrets hjem og angreb Paul Pelosi med en hammer. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

I sin tale kodede Joe Biden Trumps valgretorik sammen med overfaldet.

- Det er de præcis samme ord, der blev brugt ved stormen på Kongressen, siger Biden.

Se mere om stormen på Kongressen her:

Den 42-årige endte med at angribe Nancy Pelosis mand, Paul Pelosi, og er nu sigtet for drabsforsøg, overfald med et dødeligt våben, indbrud, mishandling af en ældre person, frihedsberøvelse og at true en embedsmand.

Overfaldet er af distriktsadvokaten i San Francisco, Brooke Jenkins, blevet kaldt 'politisk motiveret'.

Nancy Pelosi er blevet gjort til hadeobjekt på den yderste amerikanske højrefløj.