Biden kritiserer Musk efter massefyringer på Twitter

Omkring halvdelen af Twitters personale er ifølge selskabets sikkerhedschef blevet fyret fredag.

Twitter "sprøjter løgne ud i verden", sagde Joe Biden til et arrangement i Illinois fredag. Billedet er taget, før hans afrejse til delstaten. (Foto: © Kevin Lamarque, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Beløb er rettet fra kroner til dollar.

Det er kun en uge siden, at den kontroversielle mangemilliardær Elon Musk overtog Twitter, men kritikken er allerede massiv.

Og nu melder en af verdens mest magtfulde mænd sig i koret.

Fredag langede den amerikanske præsident, Joe Biden, ud efter Elon Musk og det sociale medie, han nu står i spidsen for, til et kampagnearrangement i delstaten Illinois.

- Elon Musk går ud og køber en organisation, der sprøjter løgne ud i hele verden, sagde Joe Biden, der omtalte Musks ejerskab som noget, "vi alle bekymrer os om".

Bidens kritik kommer i kølvandet på nyheden om massefyringer hos det sociale medie. Omkring halvdelen af medarbejderstaben er fredag blevet fyret, skriver sikkerhedsdirektør, Yoel Roth på sin Twitter-profil. Ifølge The New York Times svarer det til 3.700 stillinger verden over.

Nedbarberingen i antallet af ansatte puster til en bekymring for, at Twitter med den nye ejer vil blive en platform, hvor ytringer af ekstreme holdninger i højere grad end i dag vil få frit spil.

Og det var netop en af de bekymringer, der blev rejst fredag af præsidenten i USA, som snart står overfor et midtvejsvalg.

Elon Musk har købt Twitter for 44 milliarder dollar. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Ritzau Scanpix)

USA har ved flere valg oplevet massive problemer med misinformation på sociale medier og deciderede påvirkningskampagner, hvor falske profiler i hobetal har spredt falske historier.

- Der er ingen redaktører mere. Der er ingen redaktører. Hvordan skal vi forvente, at børn forstår, hvad der er på spil?, spurgte Joe Biden retorisk ved kampagnearrangementet.

Kompromisløse holdninger til ytringsfrihed

Elon Musk er selverklæret ytringsfriheds-fundamentalist, og han har gentagne gange luftet sine holdninger om, at ytringsfriheden i for høj grad bliver begrænset på sociale medier.

I hans optik sker det særligt af den yderste venstrefløj - Musk har blandt andet været kritisk overfor, at Donald Trumps Twitter-konto blev lukket, fordi han spredte falske påstande.

Det er den modsatte bevægelse, som den amerikanske præsident gerne ser ske, forklarede hans pressemedarbejder Karine Jean-Pierre fredag.

Karine Jean-Pierre gjorde det klart fredag, at præsidenten "har været tydelig om vigtigheden af, at sociale medier fortsat tager skridt imod at reducere hadtale og misinformation".

- Den overbevisning gælder Twitter, Facebook og alle andre sociale medieplatforme, hvor brugere kan sprede misinformation, lød det fra pressemedarbejderen Karine Jean-Pierre.

Ifølge Twitters sikkerhedsdirektør Yoel Roth er den omfattende fyringsrunde ikke gået hårdest udover dem, der skal moderere indhold.

Han skriver på sin Twitter-profil, at omkring 15 procent af personalet i "tillid og sikkerhedsafdelingen" er blevet afskediget, og at gruppen af moderatorer er dem, der er mindst påvirkede.

Annoncører trækker sig

Musk selv forklarer de store nedskæringer i medarbejderstaben med, at Twitter har en skrantende økonomi.

- Uheldigvis er der intet andet valg, når selskabet taber fire millioner dollars om dagen, skriver han på sin egen Twitter-profil.

Elon Musk har købt Twitter for 44 milliarder dollar, og har lånt 13 milliarder dollar til at finansiere købet.

Udover kraftige nedskæringer i medarbejderstaben, har mangemilliardæren også luftet tanker om at forbedre selskabets økonomi ved at kræve betaling for at få verificeret sin profil på det sociale medie med et lille blåt flueben. Det har indtil nu været gratis.

Behovet for at skrabe penge sammen er ikke blevet mindre af, at en række virksomheder som L'Oréal og General Motors har sat annoncering på platformen på pause efter ejerskiftet.

Selskaberne afventer ifølge mediet Forbes, hvordan Twitter i fremtiden vil blive modereret og styret. Fald i annonceindtægter kan blive kritisk for virksomheden, eftersom at 90 procent af dens indtjening kommer fra annoncører, skriver The New York Times.

Musk inviterer bestemte mennesker ind

At en mand med Musks holdninger har overtaget ejerskabet har allerede nu ført til mere grænseoverskridende indhold på platformen, vurderer Maia Kahlke Lorentzen, som er forfatter og en del af foreningen Cybernauterne, der rådgiver om cybersikkerhed og digitale medier.

- Elon Musk signalerer noget bestemt ved at være ytringsfriheds-fundamentalist. Han inviterer nogle folk ind, der siger: Så lad os prøve det af til kanten.

- Der er en masse mennesker, der enten er begyndt på Twitter, som tidligere har holdt sig tilbage, fordi de ved, at der er nogle ting, de ikke må, siger hun til P1 Morgen.

Twitter blev i sidste weekend bombarderet af opslag med hadefuldt indhold sendt ud af såkaldte internettrolde, skrev det britiske medie The Guardian. Ifølge Twitter selv stod 300 profiler bag mere end 50.000 opslag.