Det amerikanske præsidentvalg 2020

Biden møder Bernie: Demokratiske kandidater klar til debataften i USA

Tyve håbefulde demokratiske præsidentkandidater mødes for første gang til debat i Miami i Florida.

Den 77-årige Bernie Sanders håber, han kan blive USA's kommende præsident. (Foto: Sarah Silbiger © Scanpix)

Der er stadig over et helt år til.

For først i midten af juli næste år skal Demokraterne i USA vælge den kandidat, som skal forsøge at vriste præsidentposten fra Donald Trump ved valget i 2020.

Men de 23 potentielle præsidentkandidater er allerede i fuld gang med deres valgkampagner, og om to uger mødes de til en debat, der spænder over to dage og bliver vist på amerikanske tv-stationer som NBC News og MSNBC samt Telemundo.

Allerede nu står det klart, hvem der skal dele scene med hvem, når hele USA for første gang skal måle og veje hele det samlede felt af håbefulde kandidater.

Ikke alle har dog fået lov at komme med til festen, og 'kun' tyve kandidater kan den 26. og 27. juni (ti hver aften) stille sig på podiet i Miami i delstaten Florida.

Her er de 21 kandidater, der håber på at blive Demokraternes præsidentkandidat:

  • Joe Biden. Den tidligere vicepræsident har ført alle foreløbige meningsmålinger - også inden hans kandidatur blev officielt. Den 77-årige Biden er dog også mødt med kritik for at være repræsentant for det "gamle parti" i en tid, hvor der efterlyses nye kræfter, og gamle sager om upassende adfærd over for kvinder og hans rolle i Clarence Thomas-høringerne tilbage i begyndelsen af 90'erne har fyldt i den første del af hans kampagne. (Foto: Ethan Miller © Scanpix)
  • Bernie Sanders. 78-årige Sanders er senator fra delstaten Vermont og kalder sig selv demokratisk socialist. Han tabte i 2016 til Hillary Clinton, men mener at mange af hans ideer fra dengang har vundet støtte og vil derfor bygge videre på samme fundament: Sundhedsforsikring til alle, gratis offentlige uddannelser og en mindsteløn på omkring 100 kroner i timen. (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)
  • Tulsi Gabbard. Blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 2012 for Hawaii. Har gjort tjeneste i Irak og været imod USA's militære interventioner. Til mærkesager hører en reform af kriminallovgivningen, klimaindsats og sundhedsreform. (Foto: Scott Audette)
1 / 3

For at være kvalificere sig skal kandidaterne have nået et procentpoints opbakning i tre af de store nationale meningsmålinger og modtaget donationer fra 65.000 donorer - eller begge dele. Det har i første omgang betydet, at en guvernør fra Montana, en borgmester fra Florida og et kongresmedlem må følge debatten ligesom alle andre. Foran tv-skærmen.

Men alt afhængig af, hvor tæt man følger amerikansk politik, vil der formentlig nok alligevel være rigtigt mange ukendte ansigter den første aften, hvor den mest kendte politiker formentlig er senator fra Massachusetts, Elizabeth Warren.

Warren har inden for den seneste måneds tid bidt sig godt fast i meningsmålingerne, hvor hun indtager enten tredje eller fjerdepladsen, så der gode tal at læne sig op ad, når hun skal på scenen med en håndfuld relativt ukendte navne.

Undtagelsen er måske en af de store historier fra midtvejsvalget i 2018, texanske Beto O'Rourke der forsøgte - og kom tæt på - at vriste et senatssæde fra den mere kendte republikaner Ted Cruz.

Forsøget mislykkes, og Beto O'Rourkes kandidatur, som mange ellers så frem til, har også allerede tabt luft. Faktisk i en sådan grad, at han selv har beklaget sin lancering, som blandt andet foregik på forsiden af magasinet "Vanity Fair" og med overskriften "Jeg er bare født til det" med henvisning til præsidentjobbet.

Giganternes kamp

Anden aften er der omvendt lagt op til lidt af et brag, for her tørner meget erfarne kræfter sammen: Tidligere vicepræsident, Joe Biden, og Bernie Sanders, der som nogle måske husker, også prøvede lykken som kandidat mod Hillary Clinton i 2016.

Tidligere vicepræsident, Joe Biden, fører solidt i meningsmålingerne. (Foto: scott olson © Scanpix)

De to aldrende herrer på henholdsvis 76 og 77 år placerer sig solidt som nummer et og to i de fleste meningsmålinger, men med sig på scenen har de faktisk også flere af de kandidater, der foreløbig har flest amerikaneres interesse.

Den californiske senator Kamala Harris og feltets overraskelse i form af en kun 37-årig borgmester fra delstaten Indiana, Pete Buttigieg, hvis efternavn har skabt så stor forvirring, at han har gjort det til en del af sit kampagneslogan.

Den åbent homoseksuelle borgmester fra byen South Bend er på kort tid blevet populær på sociale medier, fået stående ovation, da han deltog i et interview på den konservative tv-kanal Fox News og placerer sig i flere af de nationale meningsmålinger i top fem af de kandidater, som henter flest stemmer.

Hans popularitetskurve har endda fået tilnavnet 'The Buttigieg bump' (Buttigieg-hoppet, red.) på den politiske dataanalyseside FiveThirtyEight.

Den tredje debat som finder sted i midten af september skal kandidaterne have modtaget 130.000 indviduelle donationer og være registreret med mindst to procentpoint i fire stater eller i de på forhånd godkendte nationale målinger.

Kilder: New York Times, Washington Post, FiveThirty Eight, Vanity Fair, Vox, Fox News

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk