Biden sparker gang i valgkampen: Vi skal vælge sandheden frem for løgne

Det er på tide at prioritere middelklassen og fagforeningerne, lyder det fra den 76-årige demokrat, der vil udfordre præsident Trump.

Joe Biden afholdt i går sit første valgmøde. Han går efter at bliver demokraternes præsidentkandidat ved næste års valg. (Foto: AARON JOSEFCZYK © Scanpix)

- Hvis vi giver Donald Trump otte år i Det Hvide Hus, så vil han for alvor forandre dette lands karakter fundamentalt. Hvem vi er. Og det kan jeg ikke bare lade ske.

Sådan lød det fra Joe Biden, da den tidligere vicepræsident i sidste uge annoncerede, at han stiller op som demokraternes præsidentkandidat.

I nat dansk tid sparkede Biden så sin kampagne i gang med sit første valgmøde, der blev afholdt i Pittsburgh, Pennsylvania – Bidens hjemstat og en stat, som Donald Trump vandt ved præsidentvalget i 2016.

Her lovede Biden blandt andet, at han vil støtte middelklassen, og at han står skulder ved skulder med fagforeningerne.

- Jeg er fagforeningernes mand. Punktum. Dette land blev ikke bygget af bankmænd fra Wall Street, direktører og chefer for hedgefonde. Det blev bygget af jer, lød det fra Biden foran en fyldt fagforeningshal i Pittsburgh.

Her opfordrede han vælgerne om at stå sammen om det, der forener dem.

- Vi skal vælge håb frem for frygt. Sammenhold frem for splittelse. Og måske vigtigst af alt: Sandhed frem for løgne.

Alle gode gange tre?

Joe Biden startede for alvor sin politiske karriere, da han blev valgt som senator for Delaware i 1972.

Den nye kampagne udgør demokratens tredje forsøg på at blive USA's præsident.

I 1988 forsøgte han at blive sit partis kandidat, men kom i stormvejr, efter beskyldninger om at han havde plagieret en tale.

20 år senere forsøgte han igen, men faldt bagud i målingerne og trak sig for senere at acceptere tilbuddet om at blive præsident Obamas vicepræsident.

Præsident Obama hædrede sin vicepræsident i 2017. Her modtog Biden den såkaldte Presidential Medal of Freedom. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Nu er Biden blandt favoritterne til at vinde demokraternes nominering og få til opgave at vippe republikanernes præsident Trump af tronen.

Biden har fået en solid start på sin præsidentkampagne økonomisk, hvor han i løbet af kampagnens første 24 timer indsamlede over 40 millioner kroner.

Det er det højeste beløb, som en demokratisk præsidentkandidat har indsamlet i løbet af det første døgn, skriver Ritzau.

Kandidaten har dog også oplevet tidlig modgang, efter flere kvinder er stået frem og har beskyldt ham for upassende adfærd.

Biden kommer fra en arbejderfamilie, og flere iagttagere peger på, at han kan være manden, der kan tage vigtige stemmer fra præsident Trump blandt jævne amerikanere.

Selv siger Biden, at han vil rette sin kampagne mod den hvide arbejderklasse og de yngre mere sammensatte vælgergrupper, skriver Ritzau.

Ved gårsdagens valgmøde lagde han blandt andet op til at hæve mindstelønnen og gøre det billigere at tage en uddannelse.

Et liv præget af tragedier

Joe Bidens liv har været kraftigt præget af personlige tragedier ud over det sædvanlige.

I 1972 – kort efter at Biden var blevet valgt ind i det amerikanske senat – fik han et opkald, han aldrig vil glemme.

- Jeg fik at vide, at min kone var død. Min datter var død. Og de var ikke sikre på, om mine sønner ville overleve.

- Det var første gang i mit liv, at jeg forstod, at nogle bevidst kunne vælge at begå selvmord, har Biden senere fortalt om tragedien.

De to sønner overlevede ulykken, og Biden valgte at fortsætte som senator.

I 1988 var det dog ved at gå galt for Biden selv, da han måtte opereres for en livsfarlig hjernehindeblødning, der holdt ham fra senatet i flere måneder.

I 2015 ramte tragediens tunge hammer igen, da Bidens 46-årige søn Beau døde efter længere tids kamp mod kræft.

Indtil da var Beau Biden favorit til at overtage posten som guvernør i Delaware.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk