Biden talte direkte til russerne: 'For guds skyld, denne mand må ikke blive ved magten'

Præsidentens kommentar skal dog ikke forstås som en opfordring til at vælte Putin, oplyser Det Hvide Hus.

Joe Biden, USA's præsident, henvendte sig tidligere på aftenen direkte til den russiske befolkning, da han holdt tale under et besøg i Polens hovedstad, Warszawa.

En tale, der handlede om Ruslands invasion af Ukraine og om den "lange kamp", det vil være for dem, der kæmper for demokratiet.

Særligt én bemærkning om Ruslands præsident, Vladimir Putin, stod tilbage, da Biden igen havde forladt talerstolen.

- For guds skyld, denne mand må ikke blive ved magten, sagde han.

En kommentar, der ifølge DR's USA-korrespondent Steffen Kretz er Bidens hidtil mest kraftfulde angreb på Putin.

- Det kan ses som en direkte opfordring til kræfter i Rusland til at forsøge at vælte Putin, som Biden tidligere på dagen kaldte for “en slagter” med henvisning til de brutale og blodige russiske militær-angreb på civile i Ukraine, siger Steffen Kretz.

Bemærkningen er da også allerede blevet hørt og kommenteret i Kreml, hvor den russiske regering sidder.

- Det er ikke noget, Hr. Biden bestemmer. Det bør udelukkende være op til den russiske befolkning, lyder svaret fra en talsmand for den russiske regering.

Ikke en opfordring

Allerede kort efter talen fik Det Hvide Hus dog travlt med at understrege, at Bidens kommentar ikke var ment som en opfordring til at vælte Putin.

- Bidens pointe var, at Putin ikke kan få lov at udøve magt over sine naboer eller over regionen. Han diskuterede ikke Putins magt i Rusland eller et regimeskifte, oplyser en talsperson for Det Hvide hus ifølge CNN.

Joe Biden holdt sin tale under et kort besøg i Polen, hvor han tidligere på dagen blandt andet besøgte ukrainske flygtninge på et modtagecenter på Polens nationalstadion.

Joe Biden holder bærer en pige under sit besøg hos ukrainske flygtninge i modtagecentret på Polens nationalstadion. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Ritzau Scanpix)

I talen understregede Biden, at han mener, at den ukrainske befolkning lige nu står i frontlinjen for hele verdens kamp for demokratiet.

- Rusland har kvalt demokratiet, lød det, mens han understregede, at det ikke er den russiske befolkning, der er fjenden.

- Jeg nægter at tro på, at I byder drab på uskyldige børn og bedsteforældre velkommen, eller at i accepterer, at hospitaler, skoler og fødeafdelinger bliver smadret af russiske missiler og bomber.

Han sagde samtidig, at man skal forberede sig på en lang kamp, der hverken vil være overstået på dage eller måneder, og at det bliver en kamp, der kommer til at have omkostninger.

På grænsen til krigen

Talen var også spækket med referencer til historiske begivenheder som kampen mod Nazityskland og østeuropæiske landes oprør mod Sovietunionen som symboler på kampen for demokrati og frihed.

- Intet ved den kamp for frihed var let, sagde Biden.

At talen fandt sted i netop Polen var heller ingen tilfældighed. Polen grænser op til Ukraine og er med længder det land, der har taget mod flest ukrainske flygtninge. Derfor rummer hele besøget i Polen også en masse symbolik, vurderer USA-korrespondent Steffen Kretz.

- USA's præsident og den øverstkommanderende for verdens stærkeste militær står på grænsen til den krigszone, som Putin har forvandlet Ukraine til - og her bekræfter Biden både i ord og med sin tilstedeværelse, at Polen nu er østflanken i Nato og en central del af opgøret mellem Vesten og Putin.

I den forbindelse sagde Biden i sin tale, at det er lykkedes Rusland at forene Vesten, der nu står stærkere og mere fornet end nogensinde.

Advarsel

Og så var der én klar advarsel til Rusland. For selvom han endnu engang fik gentaget, at de amerikanske styrker, der befinder sig i Europa, ikke er der for at angribe Rusland, så er USA klar til at tage militæret i brug, hvis Rusland går videre:

- Glem alt om at bevæge jer bare en tomme ind på Nato-territorium, lød det fra Biden, der henviste til Natos såkaldte musketéer-ed om at komme hinanden til undsætning, hvis man udsættes for et angreb.

Steffen Kretz vurderer da også, at Biden med besøget har villet styrke netop sammenholdet.

- Besøget styrker uden tvivl USA's bånd til både Polen og Ukraine - men det understreger også vigtigheden af, at præsident Biden og de øvrige vestlige ledere kan bevare sammenholdet i de kommende uger og måneder og måske år i konfrontationen med Putin og Kreml.

- Det kan vise sig at blive en udfordring, når det bliver klart for enhver, hvad prisen bliver for konflikten i form af stigende energipriser og inflation, vurderer han.