Biden til Trump: Flere risikerer at dø, hvis vi ikke samarbejder om coronakrisen

Flere stater i USA strammer restriktioner, efter at 70.000 personer er blevet indlagt med corona på én dag.

Fra Californien til Ohio er flere amerikanske delstater begyndt at indføre lokale restriktioner i et forsøg på at dæmme op for den stadigt stigende corona-smitte. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

Næsten en kvart million amerikanere er indtil videre døde med coronavirus. Og endnu flere kan risikere at miste livet, hvis ikke den afgående Trump-adminstration begynder at samarbejde med den kommende Biden-administration.

Sådan lyder budskabet fra USA's kommende præsident, Demokraternes Joe Biden, til den afgående republikanske præsident Donald Trumps administration. Den har nemlig indtil videre har nægtet at samarbejde med Bidens overgangshold om alt fra indsatsen mod corona til briefinger om national sikkerhed, politiske spørgsmål og vaccineplaner.

- Flere mennesker kan komme til at dø, hvis ikke vi begynder at koordinere, lød det mandag fra Biden på et pressemøde i Wilmington i delstaten Delaware.

Demokraternes Joe Biden under gårsdagens pressemøde om corona-udbruddet i USA i Wilmington i delstaten Delaware. (Foto: ROBERTO SCHMIDT © Scanpix)

For mens amerikanerne har haft blikket rettet mod det tumultariske præsidentvalg, der fandt sted den 3. november, så er corona-virusset fortsat med at sprede sig i det amerikanske samfund.

Siden den 5. november er der de fleste dage blevet registreret flere end 120.000 smittede per dag – i går var tallet over 166.000.

Over 11 millioner mennesker er nu registreret smittet med coronavirus i USA siden pandemiens begyndelse, og landet har for længst indtaget den triste førsteplads, som det land i verden med flest smittede og døde med corona.

Én million tilfælde på en uge

Ude i delstaterne er man flere steder begyndt at indføre lokale restriktioner.

Guvernørerne fra så vidt forskellige stater som New Jersey, Californien, Iowa og Ohio tager nu skridt til at forbyde større forsamlinger og færdsel uden mundbind i det offentlige rum.

Det sker efter en million nye registrerede coronatilfælde på blot én uge og rekordmange covid-19-indlæggelser - 70.000 på tværs af USA i det seneste døgn.

I 40 delstater har man i denne måned registreret daglige stigninger i antallet af smittede, og i 20 stater har man slået rekorder i antallet af daglige corona-relaterede dødsfald, mens 26 delstater har nået nye højder i antallet af indlæggelser.

Selvom smitten denne gang stiger overalt i USA, så er særligt de midtvestlige stater hårdt ramt denne gang.

- Vi taber allesammen

I Iowa har man i løbet af to uger registreret over 52.000 smittede. Det er det samme antal som i hele perioden fra marts til midten af august, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Hvis borgerne i Iowa ikke bakker op om det her, taber vi allesammen, lyder det fra delstatens republikanske guvernør, Kim Reynolds, om de nye restriktioner.

- Så lukker forretningerne igen. Flere skoler må indføre fjernundervisning, vores sundhedssystem bryder sammen, og tabet af menneskeliv vil være højt.

Her blev det annonceret, at alle indendørs fritidsarrangementer bliver begrænset til 15 personer, mens højst 30 må deltage i udendørsarrangementer - inklusive bryllupper og begravelser.

Samtidig skal delstatens restauranter og barer lukke klokken 22, mens mundbind eller visirer bliver påkrævet enhver, der opholder sig mindst 15 minutter på et offentligt indendørs område, hvor social afstand ikke er mulig.

Fra Pennsylvania til Californien

Et af de steder, hvor man på lokalt niveau tager særligt store skridt for at dæmme op for smitten, er i storbyen Philadelphia i delstaten Pennsylvania. Her indførte man i går et totalt forbud mod indendørs forsamlinger "uanset størrelse, offentlige som private", for personer, der ikke bor sammen i forvejen.

- Vi bliver nødt til at sikre, at virusset ikke hopper fra hjem til hjem, lød det ifølge Reuters fra byens sundhedskommissær, Thomas Farley, under et pressemøde i går.

Også i delstaten Illinois anbefaler myndighederne nu, at indbyggerne holder sig inden døre, efter man i den seneste tid har registreret næsten 2.000 nye smittetilfælde dagligt. Her tilbyder gratis test til indbyggerne i byen Chicago. (Foto: scott olson © Scanpix)

I Californien har man også trukket i bremsen på planerne om at genåbne samfundet og indfører i stedet kommercielle og sociale restriktioner i 40 af delstatens 58 amter, hvor størstedelen af Californiens 40 millioner indbyggere bor.

Det betyder blandt andet ingen indendørsservering i restauranter og barer og øgede krav om mundbind overalt i det offentlige rum.

- Afgørende for folkesundheden

Trods stigende smittetal i hele USA er der ikke udsigt til, at man fra føderal side vil nedsætte flere restriktioner. I fredags afviste præsident Trump, at den siddende administration vil indføre en national lockdown.

Heller ikke Joe Biden har indtil videre tilkendegivet, at han ønsker en ny lockdown. Men han har gjort indsatsen mod corona til en af sine mærkesager.

Præsident Trump, som har fået skarp kritik for sin håndtering af corona-virusset, har indtil videre nægtet at erkende nederlag efter præsidentvalget for to uger siden. Som konsekvens er Bidens administration endnu ikke blevet sat ind i en lang række vigtige processer i Det Hvide Hus - heriblandt Trump-administrationens corona-indsats - hvilket ellers er kutyme i den såkaldte overgangsperiode.

Sygeplejersker i El Paso, Texas, kørte i går igennem byen i en bilparade for at opfordre folk til at blive hjemme. Det skete, efter at det samlede corona-dødstal i staten oversteg 20.000, det andethøjeste i hele landet. Staten New York har rekorden med over 34.000 døde. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)

Og det er ikke kun demokraterne, der understreger vigtigheden af at samarbejde, når det kommer til håndteringen af corona-udbruddet i USA.

Den republikanske senator Susan Collins, der før har sat sig op imod den republikanske linje, blandt andet ved at anerkende Bidens valgsejr, er en af dem, der har understreget vigtigheden af koordinering på tværs af politiske fløje.

- Det er ingen smal sag at distribuere en vaccine. Det er fuldstændigt afgørende for folkesundheden, at al den planlægning, som har fundet sted, og som den siddende administration skal have ros for, bliver delt med den nye administration, siger senatoren ifølge Reuters.

En enorm opgave

Joe Biden kalder distributionen af en vaccine til hele USA’s befolkning på 328 millioner for ”en enorm opgave”.

Ifølge den nyudråbte præsident vil hans administration komme op til halvanden måned bagud i planlægningen af distributionen, hvis ikke Trump-administrationen snart giver Bidens medarbejdere indsigt i deres planlægning.

En vaccine lader da også til at være lige på trapperne. I sidste uge annoncerede medicinalvirksomheden Pfizer, at deres forsøg viser, at den corona-vaccine, de har udviklet er 90 procent sikker.

Ifølge præsident Trump regner USA's regering med, at en vaccine er klar til de mest sårbare amerikanere inden årets udgang. Det er forhåbningen, at man i april måned vil have vacciner nok til, at samtlige amerikanere kan blive vaccineret.

Facebook
Twitter