Biden vil undersøge corona-virussets oprindelse

Amerikanske efterretningstjenester skal blandt andet undersøge, om virusset er opstået ved en "laboratorieulykke".

Om 90 dage skal der ligge en rapport klar til USA's præsident Joe Biden, der redegør for corona-virussets oprindelse. (Foto: Evan Vucci © Ritzau Scanpix)

Det amerikanske efterretningsvæsen skal intensivere sine undersøgelser, af hvordan corona-virusset opstod i Wuhan i Kina tilbage i 2019.

Det står klart, efter den amerikanske præsident Joe Biden i går meddelte, at han har bestilt en rapport, der skal redegøre for virussets oprindelse – en rapport, som skal ligge klar om 90 dage.

Præsidenten har ifølge en pressemeddelese fra Det Hvide Hus har bedt det amerikanske efterretningsvæsen om at ”fordoble indsatsen” for at indsamle og analysere information, der kan svare på spørgsmålet om, hvordan corona-virusset er opstået.

To mulige scenarier

I meddelelsen oplyser Biden, at han tidligere på måneden blev præsenteret for en rapport, som viste, at covid-19 enten opstod som følge af "menneskelig kontakt med et smittet dyr eller ved en laboratorieulykke". Det skriver Ritzau.

Efterretningstjenesterne kunne dog ikke pege på det ene scenarie som mere sandsynligt end det andet. Derfor er der brug for flere undersøgelser, lyder det fra præsidenten.

- Jeg har nu bedt efterretningstjenesterne om at styrke deres indsats for at indsamle og analysere information, der kan bringe os tættere på en endelig konklusion, og så give en tilbagemelding til mig om 90 dage, udtaler Biden.

Laboratorie-teori har fået nyt liv

Bidens udmelding kommer efter, at der i den seneste tid har været flere historier i amerikanske medier om, at virusset kan stamme fra et laboratorium.

Søndag skrev The Wall Street Journal ifølge Ritzau, at tre forskere, som arbejdede på et laboratorium i millionbyen Wuhan i Kina, blev syge i november 2019 med "symptomer, der stemmer overens med både covid-19 og almindelige sæsonbetingede sygdomme".

Den primære teori for virussets oprindelse er ellers, at det første gang blev overført fra dyr til mennesker på et marked i Wuhan.

Sikkerhedspersonale uden for Wuhans virologiske institut, da en delegation fra Verdenssundhedsorganisationen WHO besøgte den kinesiske by i februar. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

I februar tilbragte en delegation fra Verdenssundhedsorganisationen WHO en måned i den kinesiske by for at forsøge at opklare virussets oprindelse, men de kom tilsyneladende heller ikke nærmere en forklaring, end at det så ud til at stamme fra flagermus i Wuhan-området.

WHO slog samtidig fast, at det er "utroligt usandsynligt", at virusset kom fra et kinesiske laboratorium, men at der er behov for flere undersøgelser.

Trumps konspirationsteori

Teorien om en laboratorieskabt virus er intet nyt for amerikanerne.

Den tidligere præsident Donald Trump hævdede for et år siden, at have set beviser for, at det var tilfældet. På daværende tidspunkt afviste de amerikanske efterretningstjenester, at der var tegn på, at virusset var menneskeskabt. At Biden nu tilsyneladende tager teorien alvorligt, er formentlig en overraskelse for mange amerikanere, fortæller DR's korrespondent i USA, Lillian Gjerulf Kretz.

- Jeg tror mange amerikanere spærrede øjnene op, da Biden meldte det her ud, for indtil nu har den her tese først og fremmest været forbundet med den tidligere præsident Trump, siger hun og fortsætter:

- Den blev kaldt en konspirationsteori og skudt ned, da der ikke blev fremlagt beviser. Men nu kommer så den her melding fra Biden om, at man ikke udelukker noget. Og det er dybest set også et brud med den linje, der indtil nu officielt har heddet, at vi tror på, at det er WHO, der skal stå for at finde de her svar.

Også USA's førende corona-ekspert og Bidens corona-rådgiver, Anthony Fauci, som ellers tidligere ikke har støttet denne teori, har også for nylig sagt, at han ikke længere er fuldstændig overbevist om, at virusset er opstået af sig selv.

Dr. Anthony Fauci (t.h.) var også corona-rådgiver under forhenværende præsident Donald Trump (t.v.) i slutningen af hans embede, omend de to ofte var stærkt uenige. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

'Måske får vi aldrig et svar'

Kina har ifølge BBC afvist de amerikanske meldinger om, at virusset skulle stamme fra et kinesiske laboratorie.

Den kinesiske regering har fået bred kritik for ikke at være åben nok om udbruddet, der blev opdaget i Wuhan i slutningen af 2019. Blandt andet har Danmark og yderligere 13 lande i en fælles erklæring udtrykt bekymring over, at forskerne bag en rapport om covid-19's oprindelse ikke havde adgang til al relevant data.

I pressemeddelelsen medgiver Joe Biden, at det kan være, at man aldrig når frem til et svar.

- Vores fejlslagne forsøg på at få efterforskere ind i de tidlige måneder vil altid stå i vejen for enhver undersøgelse af covid-19's oprindelse, siger Biden.

Mere end 168 millioner mennesker er indtil videre blevet smittet med corona-virus, siden det så dagens lys i 2019. 3,5 millioner har mistet livet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk