Bidens corona-forslag får kølig modtagelse af EU-landene: 'Det er ingen mirakelløsning'

Den amerikanske regering har foreslået at ophæve corona-patentet for at kunne producere flere vacciner.

Den amerikanske regerings forslag om midlertidigt at ophæve patentet på covid-19-vacciner har vakt opsigt verden rundt. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

På papiret virker det måske som den oplagte snuptagsløsning at ophæve patentet på coronavacciner, hvis man vil skaffe flere doser til især de fattigere lande.

Men det er ikke den rette vej at gå, hvis man rent faktisk ønsker at sætte skub i vaccineproduktionen nu og her.

Det er meldingen fra Charles Michel, der er formand for Det Europæiske Råd, efter at den amerikanske regering tidligere på ugen foreslog at ophæve patenterne på covid-19-vacciner og dermed gøre opskriften tilgængelig for alle, så længe der er gang i pandemien.

- På den korte bane er det ikke nogen mirakelløsning at ophæve patentet på covid-19-vacciner. Men vi er klar til at diskutere det, så snart der ligger et konkret forslag på bordet. Vi er alle enige om, at vi bliver nødt til at øge vaccineproduktionen i hele verden, siger Charles Michel, der både i dag og i går har deltaget i EU-topmødet i den portugisiske havneby Porto.

Brug for international solidaritet

Ifølge Charles Michel er der i stedet brug for, at alle vaccineproducerende lande udviser mere international solidaritet og begynder at eksportere de eftertragtede doser til resten af verden.

EU-landene har eksempelvis eksporteret omkring 200 millioner covid-19-doser til lande uden for unionen, heriblandt Mexico, Japan og Israel, mens de selv har modtaget cirka det samme antal.

- Vi besluttede i Europa, at det skulle være muligt at eksportere vacciner, og vi opfordrer alle partnere til at gøre det lettere at eksportere doser, siger Charles Michel.

USA har derimod ikke sendt nogen coronavacciner til resten af verden.

Præsident Joe Biden har nemlig prioriteret at få færdigvaccineret sine egne borgere så hurtigt som muligt, og derfor har han holdt på de amerikanskproducerede vacciner, selvom den globale efterspørgsel lige nu er enorm.

EU's rådsformand, Charles Michel, tror ikke, at man kan løse den akutte mangel på corona-vacciner ved at ophæve patentet. (Foto: VIOLETA SANTOS MOURA © Scanpix)

Macron: Fjern eksportforbuddet

Meldingen fra rådsformanden kommer efter, at EU's stats- og regeringschefer i aftes diskuterede det noget opsigtsvækkende amerikanske patentforslag.

Biden-administrationen har hidtil afvist at røre ved patenterne, og derfor kom det også som lidt af en overraskelse for medlemslandene, da den tidligere på ugen ændrede kurs.

Europa-Kommissionen var ikke på forhånd blevet informeret om den politiske kovending. Og selvom der blandt medlemslandene er åbenhed for at se nærmere på forslaget, er der også flere, som understreger det paradoksale i, at det netop kommer fra USA.

- Angelsakserne bliver først nødt til at fjerne deres eksportforbud, lyder det fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, med henvisning til både USA og Storbritannien, der heller ikke tillader vaccineeksport.

Ifølge den franske præsident er problemet nu og her, at der mangler fabrikker, maskiner og andet udstyr, som kan producere vaccinerne og fylde dem på hætteglas. Derudover er det yderst svært at fremstille dråberne, selvom man har opskriften.

'Europa skal ikke belæres'

Vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderne består eksempelvis af omkring 280 forskellige ingredienser, som kommer fra 19 lande.

De ingredienser er der allerede i dag knaphed på, og derfor vil det under alle omstændigheder tage flere måneder at få gang i produktionen, selvom man besluttede at ophæve patentet i dag.

- Som det er i dag, er der ikke en eneste fabrik i verden, der ikke kan producere doserne til de fattige lande på grund af den intellektuelle ejendomsret. Det handler derimod om produktionskapacitet, understreger Emmanuel Macron.

Det budskab møder opbakning fra den belgiske premierminister, Alexander De Croo.

- Som europæere har vi ikke brug for at blive belært. USA har ikke eksporteret en eneste vaccine i de seneste seks måneder. Europa er derimod det kontinent, der både har produceret til sig selv og til resten af verden i den seneste seks måneder, siger han.

Dansk bekymring

Den tyske kansler, Angela Merkel, mener heller ikke, at det er den rigtige løsning på vaccinemanglen. Hun frygter, at det kan gå ud over kvaliteten af vaccinerne, hvis der ikke længere er den samme kontrol med dem som i dag.

Og statsminister Mette Frederiksen (S) er heller ikke positiv, selvom hun tidligere på ugen udtalte til DR Nyheder, at det var "en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering".

Hun understreger ligesom sin franske kollega, at det først og fremmest er manglen på produktionskapacitet, som forsinker vaccineudrulningen i resten af verden.

Derudover frygter hun, at det kan være med til at bremse udviklingen af nye vacciner, hvis de store medicinalvirksomheder ikke længere har udsigt til at kunne tjene penge på deres produkter. Det er en pointe, som farmaindustrien selv har slået på i den seneste tid.

- Der er en risiko for, at vi kommer til at spænde ben for os selv. Jeg fremhævede selv, at det vigtigste er at få øget produktionskapaciteten, så der bliver lavet flere vacciner, siger statsministeren, der dog ikke "vil pege fingre ad amerikanerne", som flere af hendes kollegaer ellers har gjort.

- Jeg vil bruge alle mine kræfter på, at vi får produceret nogle flere vacciner.

Spørgsmålet skal nu diskuteres i regi af Verdenshandelsorganisationen, WTO.

Det var den portugisiske premierminister, António Costa, der var vært for topmødet i Porto. (Foto: pool © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk