Bidens rejse tilbage til fremtiden

Donald Trump fik den modstander til valget, han frygter mest: En Washington-veteran, som på mange måder er præsidentens diametrale modsætning.

(Foto: © Jim Lo Scalzo)

Joe Biden lover amerikanerne og resten af verden, at han som præsident vil føre USA tilbage til dets rødder, til landets sjæl. Men hvad betyder det?

I den kommende uge bliver Biden officielt kåret af det demokratiske parti som partiets præsidentkandidat, og koryfæer som Bill Clinton og Barack Obama vil stå i kø for at hylde ham.

Men hvem er den 77-årige Washington-veteran, som i otte år var Obamas vicepræsident - og hvilke drømme har hans vælgere?

Tilbage til rødderne

Der er ét sted, Joe Biden altid vender tilbage til, og som siger en del om, hvem han er.

En søvnig by omgivet af skovklædte bjerge, hvor det føles som om, tiden står stille. Selv den slikbutik, som lille Joe snoldede i for 70 år siden, ligger her endnu.

Den nuværende ejer, Tom Owen, har kun stået bag disken i 23 år, men han kender udmærket Joe Biden.

Faktisk har Owen en mandshøj pap-figur af præsidentkandidaten stående lige indenfor døren, og butikken er fyldt med billeder af Biden.

- Han kommer her stadig, når han er i byen. Lige pludselig dukker han op med sine sikkerhedsfolk og pressen på slæb. Det er kun en måned siden sidst. Han stod lige der ovre og nappede en sodavand, siger Tom Owen.

Her beskriver Tom Owen præsidentkandidaten, Joe Biden:

Bejler til arbejder-stemmerne

Joe Bidens barndomshjem ligger et stenkast fra butikken. Her boede han indtil han var ti år gammel.

Men byen Scranton rummer ikke kun glade barndomsminder for Joe Biden. Den fortæller også historien om dengang, fabrikkerne buldrede løs i USA.

En ti-årig Joe Biden i 1952. (Foto: © Handout)

Dengang der var masser af gode jobs, som gav billet til et liv i middelklassen. Dengang - før millioner af job forsvandt til Mexico, Kina og automatisering. Og det er én af årsagerne til, at Joe Biden bliver ved med at vende tilbage til Scranton.

Byen ligger i én af de svingstater, som reelt afgør præsidentvalget hvert fjerde år.

Trump vandt Pennsylvania med mindre end én procent i 2016. Uden den sejr boede han ikke i Det Hvide Hus. Denne gang skal Biden vinde Pennsylvania tilbage for at få overdraget nøglerne.

Bidens økonomiske plan

- Scranton er et mikrokosmos, som afspejler, hvad der rører sig i resten af landet - især i rustbæltet, siger Grace McGregor, direktør på én af de få stålfabrikker, der stadig ligger i området.

- Scranton er som en vejrhane for resten af landet. Derfor lytter politikerne til os hvert fjerde år, når der er valg, siger hun.

Du kan møde Grace MCgregor i klippet her:

Det var netop på stålfabrikken McGregor Industries i Scranton, at Joe Biden i juli lancerede sin plan for, hvordan han vil redde amerikansk økonomi ud af en historisk dyb krise.

Og her fik amerikanerne lidt mere kød på hans løfte om, at han vil føre USA tilbage til dets rødder og redde landets sjæl.

For her lovede Biden blandt andet at skabe millioner af velbetalte job ved at tvinge den amerikanske stat til at købe amerikanske varer - Made In America - og ved at sætte gang i byggeri af veje, broer, jernbaner, lufthavne for milliarder af dollars.

Joe Biden blev taget i ed som senator 5. januar 1973, da sønnen Beau (th.) blot var fire år gammel. Ceremonien fandt sted på Wilmington hospital, hvor familien var efter den bilulykke, der dræbte Bidens første hustru Neilia og parrets datter Naomi. (© Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

Han lovede også at investere kolossale beløb i grøn forskning og udvikling, som kan gøre USA til verdens førende producent af grønne løsninger.

Tilbage til fremtiden

Men andre ord: Joe Biden vil tage hele nationen med al dens smuldrende infrastruktur, alle dens overgroede og lukkede fabrikker og dens slående økonomiske ulighed med på en rejse, som svarer til den, der har bragt den 77-årige politiske veteran tilbage fra glemslen:

En rejse tilbage til fremtiden.

Joe Biden er det, der med et høfligt udtryk kan kaldes for en erfaren politiker.

Han blev første gang valgt til senatet i Washington samme år, som popgruppen ABBA blev dannet, og den mest eftertragtede bil i Danmark var en VW Boble - 1972. Og der arbejdede han de følgende 36 år.

Biden har forsøgt sig som præsidentkandidat to gange tidligere uden succes.

Han var vicepræsident i otte år under Barack Obama, og bliver han valgt 3. november, vil han være den ældste præsident i USAs historie.

  • Biden ses her i en årsbog fra University of Delaware fra 1965.
  • Joe Biden med sønnerne, Beau og Hunter, og hans daværende hustru Neilia Biden i sommeren 1972.
  • Præsident Jimmy Carter med Joe Biden, dengang han var forholdsvis ny senator i 1978. (Foto: © BARRY THUMMA)
  • Joe Biden i 1984 fra tv-programmet "Face The Nation". (Foto: © Anonymous)
  • I 1987 forsøgte Joe Biden for første gang at stille op som Demokraternes præsidentkandidat. Han trak sig dog allerede i september, her ses han med sin kone Jill, da han meddeler, at det er slut. (Foto: © XMB)
  • Barack Obama, Joe Biden og Hillary Clinton mødtes til debat i 2007 i kampen om at blive partiets præsidentkandidat. Obama vandt og valgte Biden som sin vicepræsident. (Foto: © Jerry Lai)
1 / 6

Trumps modsætning

Det samme kan Donald Trump blive, hvis han bliver genvalgt. Men bortset fra deres modne alder, og at begge er mænd og hvide, så har de to ikke meget til fælles.

Trump er født rig og arvede en formue fra sin far. Bidens far var bilforhandler, og han har gennem årene dokumenterbart været én af de fattigste politikere i senatet.

Trump er byggematador og reality-tv vært. Biden er levebrødspolitiker.

Trump følger sin mavefornemmelse og kalder sig selv for et “meget stabilt geni.”

Biden har brugt et liv på politiske forhandlinger og kompromiser og bryster sig af at være en “helt almindelig Joe.”

Som senator rejste Joe Biden mellem sit hjem i Delaware til Washington med toget, og det gav ham tilnavnet "Amtrak Joe". Her ses han sammen med sønnerne Beau (th.) og Hunter (tv.), hustruen Jill og datteren Ashley i 1986. (Foto: © George Widman, AP1987)

Trump frygter Biden

Biden er med andre ord Trumps diametrale modsætning, og alt tyder på, at Biden er den modkandidat, som præsidenten nødigst ville op imod til november.

Hele rigsretssagen i begyndelsen af året handlede dybest set om en plan udtænkt i Det Ovale Kontor, som - hvis den var lykkedes - efter al sandsynlighed ville have sværtet Joe Biden til og ødelagt hans chancer for at blive det demokratiske partis præsidentkandidat.

Grundlæggende var anklagen, at Hunter Biden - Bidens søn - havde handlet ulovligt, og at Joe Biden havde dækket over det, mens han var vicepræsident.

Planen blev som bekendt afsløret, og kun et snævert republikansk flertal i senatet reddede Trump fra at blive afsat.

Men hele forløbet siger noget om, at Joe Biden er den sværeste modstander set fra Trumps perspektiv.

'Joe er helt nede på jorden'

En af forklaringerne på det er, at Joe Biden har et godt greb om præcis de vælgere, som sikrede Trump magten for fire år siden: Hvide arbejder-stemmer i Midtvesten.

Vælgere, som stemte på Barack Obama i 2008 og 2012 - men skiftede parti og stemte på Donald Trump i 2016.

Donald Trump hilser på vicepræsident Joe Biden og præsident Barack Obama efter han formelt overtog præsidentkontoret i januar 2017. (Foto: © Lucy Nicholson)

Helt almindelige amerikanere uden lang uddannelse, som har set deres muligheder for en billet til et behageligt liv i middelklassen blive mindre og mindre i årevis.

Som for eksempel indehaveren af slikbutikken i Scranton.

- Joe er en fin fyr. Helt nede på jorden. Han er rar at være sammen med. Bare en almindelig mand, venlig og let snakke med, siger Tom Owen.

Et ordentligt menneske

Samtidig taler Joe Biden til en anden afgørende gruppe vælgere: De veluddannede kvinder i forstæderne, som i stort omfang fravalgte Trump og republikanerne ved valget til Kongressen i 2018.

Barack Obama (th.) og Joe Biden ved indsættelsesceremonien i januar 2009. (Foto: © Jason reed)

- Joe Biden stiller op for at redde nationens sjæl, for at hjælpe middelklassen og for at standse al den splittelse, som har delt USA, siger Rosemary Opshinsky, som jeg møder i et nydeligt forstadskvarter udenfor Scranton.

- Han vil bringe integritet og værdighed tilbage til Det Hvide Hus og genetablere respekten omkring USA ude i verden. Han er et ordentligt menneske, siger hendes nabo, Mary Ann Cornell.

Mentalt klar?

Men Joe Biden er også en kandidat med åbenlyse svagheder.

Hans alder gør det rimeligt at stille spørgsmål ved hans mentale skarphed, og det gør hans modstandere næsten dagligt.

Her hjælper det ikke meget, at Biden er kendt for at falde over ordene, når han taler, og af og til virkelig jokke i spinaten verbalt. En del af bøvleriet skyldes formentlig, at Biden stammer og løbende forsøger at finde ord, som han ikke falder over, når han taler.

Men hans mange ord-bøffer er en gave til hans modstandere.

Biden har allerede valgt sin afløser

Til gengæld har Joe Biden håndteret alders-spørgsmålet ret direkte ved at signalere, at han kun stiller op til en enkelt fire-årig periode som præsident.

At han altså er en overgangskandidat. Derfor har hans valg af den 55-årige senator Kamala Harris som vicepræsidentkandidat også stor vægt, fordi hun dermed bliver ansigtet på næste generations leder for det demokratiske parti.

Tidligere på ugen præsenterede Joe Biden sin vicepræsidentkandidat, senatoren fra Californien Kamala Harris. (Foto: © DREW ANGERER, Scanpix)

Bidens politiske platform

Da Joe Biden stillede op for snart et år siden, gjorde han det af to grunde: For at få Trump afsat og for at bringe USA tilbage til den orden, som herskede før Trump.

Biden sagde direkte, at ingenting fundamentalt ville ændre sig, hvis han blev valgt.

Siden er Bidens politiske platform blevet udbygget betydeligt, og hen over sommeren har han samtidig omfavnet politiske ideer, som fik millioner af især unge til at begejstret at støtte Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som tilhører det demokratiske partis venstrefløj.

Det var et historisk stort felt af kandidater, Joe Biden slog i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat. Her ses han inden en af debatterne sidste år. (Foto: © Saul LOEB)

Mest progressive kandidat

Det handler for eksempel om at udbygge et offentligt sundhedssystem, som gradvist kan overtage størstedelen af det private system, som i dag gør, at mange millioner af amerikanere ikke har adgang til ordentlig lægehjælp.

- Han bliver én af de mest progressive demokratiske præsidenter, hvis han bliver valgt. Han vil omgive sig med masser af folk med forskellige holdninger, siger Grace McGregor, der er delegeret for Biden ved den kommende uges konvent.

Grace McGregor er ikke så stolt af sit land i øjeblikket, fortæller hun i klippet her:

Hun forudser store refomer fra en Biden-administration, netop fordi Biden har så mange års erfaring med at arbejde hen over midten i amerikansk politik.

Historisk store udfordringer

- Som amerikanere er der meget mere, vi er enige om, end vi er uenige om. Jeg er overbevist om, at Joe Biden kan samle og forene os - og det har vi i høj grad brug for. Jeg er ikke stolt af USA i dag, vi har brug for en leder, som kan skabe håb særligt i den nuværende situation, siger Grace McGregor.

Ingen tvivl om, at USAs næste præsident står overfor en kolossal opgave, uanset hvem det bliver: Pandemi, dyb økonomisk krise og et landsdækkende race-opgør. USA står med historisk store udfordringer.

Så bliver det Joe Biden, får han brug for alle de gode evner, som hans tilhængere tillægger ham.