Big Brother-teknologi skal stoppe pjæk: Kinesiske børn får GPS i skoleuniformen

Myndighedernes overvågning af kineserne er rykket ind i klasselokalerne.

Nogle skoler i Kina har indført skoleuniformer med computerchip i (arkivfoto). (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

Det er åbenbart ikke nok med protokolføring og forventningsafstemning.

På skoler i Kina er man gået skridtet videre og har indført skoleuniformer med indbygget GPS.

De såkaldte intelligente uniformer sørger for at registrere præcis, hvornår eleverne ankommer og forlader skolen - og sender informationerne videre til forældre og lærere.

Mere end 10 skoler i de sydvestlige Guizhou og Guangxi-provinser har taget uniformerne i brug, lyder det fra det statslige medie Global Times.

Hvis eleverne trodser reglerne og forlader skolens område uden tilladelse, går uniformernes indbyggede alarm i gang, siger firmaet bag uniformerne.

Det går heller ikke at bytte uniform med en klassekammerat, der vil hjælpe dig med at pjække.

Kameraer med ansigtsgenkendelse ved skolens indgange sørger for at opdage snyd og sætte alarmen i gang, lyder det.

Kameraer rykker helt ind i klasselokalet

Lin Zongwu, som er rektor på en af skolerne, der bruger teknologien, siger ifølge The Telegraph, at fraværstallene er faldet efter indførslen af uniformerne.

Han affejer bekymringer om den manglende respekt for elevernes privatliv ved at sige, at man ikke tjekker elevernes præcise lokation efter skoletid.

Firmaet Guizhou Guanyu fortæller ifølge The Telegraph, at deres intelligente skoleuniformer er et svar på kommunistpartiets ønske om etableringen af "smarte campusser", som indgår i partiets femårsplan.

Avisen kunne tidligere i år berette, at en skole i Kina havde installeret kameraer i klasseværelserne for at overvåge børnenes ansigtsudstryk.

Systemet identificerer elevernes ansigtsudtryk, hvorefter en computer blandt andet vurderer, om eleverne er opmærksomme eller ej.

Kina er verdensmestre i overvågning

Massiv overvågning af landets borgere er blevet hverdag i Kina gennem de senere år.

DR Nyheder kunne tidligere i år berette, hvordan den teknologiske udvikling gør det muligt for det regerende kommunistparti at holde skarpt øje med den 1,4 milliarder store befolkning på måder, som var utænkelige for få år siden.

Et eksempel på udbredelsen af teknologien ses ifølge The Telegraph blandt andet på det offentlige toilet ved Beijings Tiantan Park. Her modtager man først de tilladte 60 centimeter toiletpapir, efter man har gennemgået en ansigtsscanning.

På den måde undgår man tyveri af toiletpapir.

Det anslås ifølge avisen The New York Times, at der om to år vil være 300 millioner overvågningskameraer i landet.