Bildsøe: 'Selv med en aftale vil May blive husket som en elendig premierminister'

Udfordringerne med brexit har slået skår i premierministerens drøm om en glorværdig karriere.

(Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Med hæs stemme trådte Theresa May på talerstolen i det britiske parlament tirsdag aften for at indlede en debat, der mundede ud i endnu et nej til den brexit-aftale, hun har forhandlet på plads med EU.

Men Theresa May er indtil videre blevet stående som den stærke, stædige, besværlige, pligtopfyldende og autoritære politiker, hun er blevet beskrevet som.

I modstandernes øjne er stædigheden negativ. Ifølge flere burde den 62-årige premierminister for længst have trukket sig. Men for andre ses det som en imponerende indsats, at hun har holdt ud så længe.

I flere måneder har hun været udsat for pres fra både modstandere, bagland og befolkning. Men hun har kæmpet videre for sin politiske mærkesag - at Storbritannien skal forlade EU.

- Hun har følt et kald og forpligtigelse til at blive ved med at levere det, hun lovede, da hun blev premierminister. Nemlig at levere den brexit-aftale. Jeg tror, at det har været en stor drivkraft for hende, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at alene det, at hun kan stå op hver morgen og tage på arbejde, et eller andet sted er imponerende, når hun bliver bombarderet med så meget kritik, som hun gør.

Redde æren

At være en pligtopfyldende, arbejdsom og seriøs politiker har været Theresa Mays mantra i sin lange politiske karriere. Både i sin rolle som indenrigsminister under David Cameron og som parlamentsmedlem i sine yngre dage, er hun blevet kendt som en hård negl, der ikke har været bleg for at sige sandheden.

I den tale, hvor hun annoncerede sit kandidatur til premierministerposten tilbage i juni 2016, lagde hun vægt på, at hun ikke var nogen udskejende politiker.

- Jeg turnerer ikke rundt i tv-studierne. Jeg sladrer ikke om folk over frokosten. Jeg går ikke ud for at drikke på barerne omkring parlamentet. Jeg bærer for det meste ikke følelserne uden på tøjet. Jeg løser bare opgaverne foran mig, lød det.

Opgaven med brexit må siges at være en af de helt store for præstedatteren Theresa May. Og nu er hendes opgave at komme sikkert i land, så hun kan sikre sit eftermæle.

- Det er den eneste måde, hun føler, hun kan redde nogen som helst ære i det, der er foregået, for ellers vil hun blive husket som en katastrofal premierminister, der slæbte landet igennem et valg, der var håbløst håndteret og skabte alle de her problemer, der smed brexit på gulvet, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

Et par hop ud af skallen

Men med Mays meget alvorlige side er der også fulgt drillerier og kritik.

I et tv-interview tilbage i 2017 blev Theresa May spurgt, om hun som den alvorlige dame nogensinde havde gjort noget rigtig uartigt.

Efter lidt betænkningstid kom hun frem til, at hun som barn havde løbet igennem hvedemarker med sin veninde, uden bondemanden havde givet tilladelse til det. Den fortælling har efterfølgende ført mange grin med sig, fortæller Kim Bildsøe.

- Det er blevet en stående joke. At hvis man virkelig skal gøre noget vildt, skal man "run through the fields of wheat".

Det er ikke første gang, at der er blevet prikket til premierministerens alvorlige skal, der har fået nogle til at kalde hende isdronningen. Og enkelte gange har Theresa May også selv forsøgt at bryde med det billede.

For eksempel da hun ved det Konservative Partis årlige konference i oktober sidste år, trådte dansende på scenen til Abba-nummeret 'Dancing Queen' med reference til en video, der forinden havde floreret af hende på nettet, hvor hun danser i Sydafrika.

Og så sent som tirsdag ved afstemningen i det britiske parlament var hun heller ikke bleg for en bemærkning, efter at der havde været grin og kommentarer til hendes hæse stemme.

- Så skulle I bare høre Jean-Claude Juncker, sagde hun om EU’s kommissionsformanden, som hun havde forhandlet med aftenen forinden i Strasbourg.

Men ifølge Kim Bildsøe Lassen er de små hop ud af den seriøse skal ikke noget, der får flertallet til at betegne hende som en sjov person.

Drømmen om en glorværdig karriere

De seneste to år på posten som premierminister har øjensynligt været langt fra det, den unge Theresa May havde forestillet sig, da hun på Oxford University over for venner og familie begyndte at lufte sine drømme om en stor politisk karriere.

Ifølge en ven fra universitetet har May altid haft politiske ambitioner og gjorde sig allerede fra en ung alder drømme om at blive Storbritanniens premierminister.

- Jeg husker tydeligt, hvordan hun dengang (i universitetsårene, red.) ville være den første kvindelige premierminister, og at hun blev rimelig irriteret, da Margaret Thatcher kom hende i forkøbet, fortalte Pat Frankland, en universitetskammerat, til BBC i 2011.

Hun mødte sin kommende mand, Philip May, på universitetet. Han var formand for Oxford Union, en studentergruppe, der ifølge BBC har fostret flere politiske ledere.

Theresa May har altid været meget privat. Også når det angik ægteskabet med Philip May. Men i flere interview har hun omtalt ham som sin klippe. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Men at Mays karriere som politisk leder skulle udfolde sig på den måde, havde ingen kunne tænke sig til.

Og selvom det i går blev vedtaget i det britiske parlament, at et farvel til EU uden en aftale om et fremtidigt forhold er udelukket, så har hele sagen allerede påvirket hendes eftermæle.

- Hun havde da drømt om en glorværdig karriere som en stor konservativ premierminister. Og sådan kommer det ikke til at gå. For det kan godt være, at historien vil bedømme hende mildere, hvis hun får en brexit-aftale på plads, men hun vil stadig blive husket som en elendig premierminister, siger Kim Bildsøe Lassen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter