(Foto: Eric Feferberg © Scanpix)

BILLEDER Fra amour til amok - gadekampe og ildspåsættelser i Paris

Den franske hovedstad var for anden weekend i træk skueplads for voldsomme optøjer.

Der er igen faldet ro over Paris efter lørdagens demonstrationer mod præsident Emmanuel Macron og hans regering.

Nu forestår oprydningsarbejdet efter en dag med voldsomme gadekampe og ildspåsættelser rundt omkring i byen.

 • Fra morgenstunden strømmede folk iklædt gule veste ind i Paris' centrum, hvor de på forhånd havde annonceret, at de ville demonstrere mod regeringen og præsident Emmanuel Macron. Billedet her er fra Place de la Republique. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)
  1 / 25
 • Protestbevægelsen, der har fået navnet 'De gule veste', har ingen topstyring og består ifølge eksperter af en broget forsamling af franskmænd fra hele det politiske spektrum. Fra det yderste højre til det yderste venstre. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
  2 / 25
 • Protesterne begyndte som reaktion på regeringens planer om at forhøje brændstofafgifterne. De planer blev droppet efter forrige weekends voldsomme uroligheder, men det var ikke nok til at sætte en stopper for optøjerne. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  3 / 25
 • Politiet anholdt allerede om morgenen flere hundrede demonstranter, der blev stoppet med masker, kasteskyts og slagvåben på sig. I alt blev 1726 anholdt, og 1220 er efterfølgende varetægtsfængslet over hele Frankrig. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
  4 / 25
 • Hvad 'De gule veste' helt konkret kræver af regeringen, står ikke klart. De ønsker dog blandt andet, at præsident Macron træde tilbage, og på Facebook cirkulerer et manifest med krav om alt fra udtræden af Nato, ændringer af forfatningen og lavere skatter, skriver The Guardian. . (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  5 / 25
 • Politiet vurderer, at der var 10.000 demonstranter på gaden i Paris, og fremmødet var dermed mindre end forrige weekend, hvor 'De gule veste' også protesterede. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  6 / 25
 • Over hele Frankrig var 125.000 demonstranter på gaden for at demonstrere mod regeringen. (Foto: Julien de Rosa © Scanpix)
  7 / 25
 • Centrale dele af Paris var berørt, og turistattraktioner som Eiffeltårnet og museet Louvre holdt lukket af frygt for hærværk. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  8 / 25
 • De fleste steder var demonstrationerne fredelige, men der var også optøjer i flere større byer som Lyon, Marseille (billedet), Bordeaux og Toulouse. Også i Belgien opstod der protester, og flere hundrede blev anholdt i Bruxelles. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)
  9 / 25
 • Demonstranterne samledes om morgenen ved Triumfbuen. I forrige weekend blev det parisiske vartegn udsat for hærværk. Politiet havde dog denne gang valgt at afspærre pladsen omkring vartegnet fuldstændig. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  10 / 25
 • Hvor store materielle skader, der blev forårsaget i løbet af lørdagen, er uvist. Flere biler blev dog sat i brand. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)
  11 / 25
 • Flere forretninger blev udsat for hærværk. På billedet ses oprydningen af en bank, der er blevet vandaliseret. På forhånd havde flere banker sikret sig mod 'De gule veste' ved at afskærme og sikre vinduer og ruder. (Foto: Etienne Laurent © Scanpix)
  12 / 25
 • Demonstranterne angreb flere steder politiet med brosten, og nogle var bevæbnede med slagvåben og stenslynger. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  13 / 25
 • 133 kom til skade under lørdagens uroligheder i Paris. Af dem var 17 betjente, skriver franske medier. Fire mennesker er indtil videre døde som direkte følge af de ugelange protester i Frankrig. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
  14 / 25
 • Politiet brugte tåregas mod demonstranterne. Flere af dem var iklædt gasmasker for at kunne stå imod politiets forsøg på at sprede menneskemasserne. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)
  15 / 25
 • Fra mange sider - blandt andet også mange af de protesterende - blev der opfordret til at demonstrere fredeligt. - Det ville være en skam, hvis volden ødelagde, hvad bevægelsen (De gule veste, red.) har opnået. At sætte fokus på borgerne på samfundets bund, lød det fra en af præsidentens rådgivere, Daniel Cohn-Bendit. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  16 / 25
 • Weekenden er traditionelt en af de helt store for julehandlen i Paris, men store del af byen lå øde hen lørdag. I dag er mange butiksejere vågnet op til smadrede forretninger. (Foto: Guillaume Souvant © Scanpix)
  17 / 25
 • 12 pansrede køretøjer var udkommanderet i Paris. Optøjerne blev ikke så voldsomme som forrige weekend, der bød på de mest omfattende gadekampe i byen siden 1968. (Foto: Rafael Yaghobzadeh © Scanpix)
  18 / 25
 • "Kære samfundstop, beklager forstyrrelsen, men kan vi ikke alle få lov at leve et værdigt liv', står der på skiltet. Uligheden i det franske samfund er en af katalysatorerne for den store utilfredshed i protestbevægelsen. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  19 / 25
 • 'Macron, dine penge er vores penge - vores ambition er din resignation'. Præsident Emmanuel Macron er ikke en populær skikkelse blandt 'De gule veste', der har taget en campinvogn i brug for at sprede budskabet. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)
  20 / 25
 • Demonstranter får sig et hvil. Med graffiti er skrevet 'Macron Hara Kiri'. Om det er en opfordring til præsidenten, vides ikke, men hara kiri er et fortidigt selvmordsritual for samuraier, der blev brugt af vanærede krigere for at undgå skammen. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  21 / 25
 • Ifølge fransk politi var 'De gule veste' blevet kapret af ekstreme typer fra både højre- og venstrefløjen, der benyttede lejligheden til at skabe anarki. (Foto: LUCAS BARIOULET © Scanpix)
  22 / 25
 • Politiet fik hård kritik for at lade protesterne løbe dem af hænde i sidste weekend. Derfor var de mere proaktive i deres tilgang i går, hvor de i højere grad fik styr på urolighederne. Om aftenen var der fredeligt nok til at en gruppe betjente kunne stille op til foto foran Triumfbuen. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  23 / 25
 • En demonstrant poserer med en Macron-maske. Præsidenten har været iøjnefaldende fraværende, og han er blevet kritiseret for ikke at udtale sig om begivenhederne. Af nogle anset som et strategisk træk for ikke at opildne demonstranterne yderligere. Det forventes dog, at han i den kommende uge vil adressere franskmændene i en tale og kommentere på urolighederne. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)
  24 / 25
 • I dag er oprydningsarbejdet i fuld gang i den franske hovedstad, hvor det over natten har regnet kraftigt. (Foto: KAMIL ZIHNIOGLU © Scanpix)
  25 / 25
Facebook
Twitter