BILLEDER Franskmænd i hundredtusindvis demonstrerer mod arbejdsmarkedsreform

Der har været sammenstød mellem demonstranter og politi flere steder i Frankrig.

 • Der var stort fremmøde til demonstrationen i Paris. (Foto: © IAN LANGSDON, (c) Scanpix)
 • I Paris blev det til deciderede nærkampe mellem maskerede demonstranter og kampklædt politi. (Foto: © Yoan Valat, (c) Scanpix)
 • I Nantes i det vestlige Frankrig var sammenstødene hårde. Her bruger demonstranter en madras for at søge dækning for politiets tåregas. (Foto: © LOIC VENANCE, (c) Scanpix)
 • I flere af byerne byggede demonstranterne brændende barrikader. Her er det i Nantes. (Foto: © Stephane Mahe, (c) Scanpix)
 • I Nantes blev også biler antændt. (Foto: © LOIC VENANCE, (c) Scanpix)
 • Demonstranter får tåregas i Lille. (Foto: © PASCAL ROSSIGNOL, (c) Scanpix)
 • Studerende på gaden i Bordeaux. (Foto: © Nicolas Tucat, (c) Scanpix)
 • I Lyon var der også sammenstød. Her står en demonstrant midt i et inferno af røgbomber. (Foto: © JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, (c) Scanpix)
 • Kampklædt politi går i dækning, mens der bliver kastet flasker mod dem. (Foto: © LOIC VENANCE, (c) Scanpix)
 • I Rennes lagde demonstranter sig på gaden midt i sammenstødene. (Foto: © Jean-Francois Monier, (c) Scanpix)
 • I Caen i det nordvestlige Frankrig var der mere ro på. Her rækker en demonstrant blomster mod politiet. (Foto: © CHARLY TRIBALLEAU, (c) Scanpix)
1 / 11

Hundredtusinder af franskmænd trodser den silende regn og går på gaden i protest over en planlagt reform af arbejdsmarkedsloven.

Reformen, som skal diskuteres i parlamentet i næste uge, giver arbejdsgiverne større spillerum i forhold til at forhandle lokalt med lønmodtagerne om arbejdstid.

Politiet har anholdt omkring 100 personer i demonstrationer med i alt 390.000 mennesker, hvis man tæller alle byer med ifølge avisen Libération.

13 betjente skal været såret i sammenstød med demonstranterne i Nantes, Paris og Lyon, skriver den franske avis.

Utilfredsheden er også rettet mod præsident François Hollande, hvis popularitet i øjeblikket skraber bunden omkring et år før præsidentvalget.

Ifølge arrangørerne deltager 1,2 millioner franskmænd i protesterne, skriver Libération, men det tal kan ikke bekræftes af myndighederne, som sætter tallet til lidt under 400.000.

Bliver ved hele natten

På Place de la Republique i Paris siger arrangører blandt demonstranterne, at de vil blive natten over. Myndighederne har givet tilladelse til demonstration indtil klokken 22.30.

Flere fagforeninger har planlagt demonstrationer igen 5. og 9. april med deltagelse af blandt andet fagforeningen CGT. Arrangørerne siger, at protesterne vil fortsætte, indtil arbejdsmarkedsreformen er trukket tilbage.

- Arbejderne behandles som skidt. Vi har fået nok, og det er Hollande, som skulle repræsentere venstrefløjen, siger Jean-Luc Gutel, en repræsentant for CGT.

Arbejdsnedlæggelser i det nationale togselskab, SNCF, betyder, at man har indstillet tog, og driften er på 40-50 procent af det normale torsdag.

Et af fem fly er aflyst i lufthavnen Orly syd for Paris, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/