BILLEDER Halloween-gys verden over: Japanerne er i gang - amerikanerne varmer op

Græskar og teaterblod fylder verdens gader.

 • Allehelgensaften, som det hedder på dansk, er oprindeligt en Keltisk højtid, der blev eksporteret til USA med kolonialiseringen. Her er vi i den japanske hovedstad Tokyo, der netop nu er i gang med nattens gyseligheder grundet tidsforskellen. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)
 • Faktisk blev Allehelgensaften i mange år fejret i Danmark, men blev nærmest fra den ene dag til den anden glemt med Helligdagsreformen i 1770. Reformen skar ned på antallet af Dansk-Norske helligdage, og her røg Allehegensdag altså ud af kalenderen. Her er vi stadig i Tokyos Shibuya-distrikt. (Foto: Yoshikazu TSUNO © Scanpix)
 • Det er dog ikke kun blod og skræk, der inspirer japanernes udklædning. Her er det en noget utraditionel hestetrio. (Foto: Yoshikazu TSUNO © Scanpix)
 • I Hong Kong er natten også faldet på, og kostumeklædte søger ud i gaderne. (Foto: DALE de la REY © Scanpix)
 • En mareridtsagtig klovn kommer med på en selfie i Hong Kong. (Foto: DALE de la REY © Scanpix)
 • De pressede ukrainere vil også være med i festlighederne. Her er det deltagere i paraden "Zombie Apocalypse" i hovedstaden Kiev. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)
 • Mere end 200 ukrainere deltog eftersigende i den årlige zombie-parade. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)
 • I Mexico varmer man også op til Halloween. Her ikke i kostumer, men med spiselige indvolde. Hos Zombie Gourmet-slikbutikken er de nemlig i fuld gang med at lave drabeligt slik. Her er det en åben, men spiselig, torso i vingummi. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)
 • Den noget nicheprægede slikfabrikant ligger i udkanten af hovedstaden Mexico City og tilbyder naturligivs også delikate øjenæbler og minihjerner. Er man meget sliksulten, kan man købe hænder og fødder. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)
 • I Hallowen'ens hovedland USA, varmer man op til "trick or treat" ved allerhøjeste sted. Det Hvide Hus har nemlig slået portene op til den sydvendte have, hvor børn fredagen igennem har kunnet få slik af præsident Obama og førstedamen Michelle. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)
 • En lille pige får sig noget slik af præsidenten. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)
 • Akrobater er også inviteret ind i baghaven. De varmer op til et stort Halloween-show. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)
 • Præsident Obama udtrykte stor begejstring ved denne far-søn-udklædning, der skal forestille paven i sin "pavemobil" med far som sikkerhedsvagt. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)
1 / 13

Børn og voksne over hele kloden er netop nu i gang med, eller varmer op til, årets Halloween-fest. Der er græskar og zombier overalt i Tokyos Shibuya-kvarter, og amerikanske børn har kunne besøge Det Hvide Hus og kræve slik samt hilse på præsidenten.

Allehelgensaften er oprindeligt en keltisk fejring Storbritannien og Irland, men blev importeret til USA med kolonialiseringen. I dag står USA som den absolutte fader til gys og gru. Men højtiden blev faktisk også fejret i Danmark i mange år, men forsvandt nærmest fra én dag til den anden.

Den såkaldte helligdagsreform i 1770 rev nemlig Allehelgensdag ud af kalenderen som helligdag, og det lagde tilsyneladende en så stor dæmper på aftenens festligheder, at fejringen døde totalt ud. I slutningen af 90'erne blev højtiden dog genoplivet i Danmark i amerikansk aftapning.

Se billederne fra Halloween-fester verden over ovenfor.

Facebook
Twitter