Tema Zikavirus

BILLEDER Lande med zika-virus indhyllet i en sky af gift

Hæren og luftvåbnet er sat ind med insektgift mod de myg, der er bærere af zika-virussen.

For en uge siden kunne myndighederne i Den Dominikanske Republik ikke længere se sig fri for at tage stilling til den myggebårne zika-virus, da man kunne konstatere ti tilfælde af smittede personer.

Det har fået landet til at sætte militæret og flyvevåbnet ind for at sprøjte mod myggene og for at uddele informationsmateriale om smittefaren, virussen og konsekvenserne af den.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Virussen har de seneste måneder spredt sig som en steppebrand i Syd- og Mellemamerika, og 21 lande døjer nu med virussen, der i de fleste tilfælde giver smittede influenza-lignende sygdomme.

Zika-virussen menes dog også at kunne resultere i misdannelser og hjerneskader hos fostre.

Siden oktober 2015 er der i Brasilien blevet registreret næsten 4.000 tilfælde af mikrocephali, en neurologisk sygdom, hvor spædbørn bliver født med små hoveder. I hele 2014 blev der kun noteret 150 tilfælde.