BILLEDER Se 90-årige Fidel Castros liv i billeder

Den tidligere cubanske præsident og oprørsleder, Fidel Castro, er død, 90 år.

  • Fidel Castro som de fleste kender ham: Iført grøn militæruniform og høj cigarføring. (Foto: © PRENSA LATINA, (c) DR/Scanpix)
  • Den cubanske revolution blev indledt af Fidel Castros angreb på Moncada-barakkerne i 1953, hvor Castro forsøgte at fratage diktator Batista magten. Her afhøres Castro af cubanske myndigheder for angrebet, hvilket han fik en 15 års fængselsdom for. (Foto: © -, AFP or licensors)
  • Fidel Castro og Ernesto 'Che' Guevara ledte i flere år guerillakrig mod Batista-regimet. De ville senere begge blive store kommunistiske ikoner. (Foto: © -, AFP or licensors)
  • Efter to års guerillakrig lykkedes det Casto og oprørerne at overtage magten på Cuba. På talerstolen taler Castro til det cubanske folk omgivet af fredsduer. (Foto: © missing, (c) DR/Scanpix)
  • Cuba blev under den kolde krig centrum for stridighederne mellem Sovjetunionen og USA. Castros bånd til Sovjet blev forstærket i denne periode, hvor raketanlæg rettet mod USA blev opstillet på Cuba. Her ses Castro hånd i hånd med den sovjetiske præsident Khrusjtjov i 1963. (Foto: © -, AFP or licensors)
  • i 1995 besøgte Castro Danmark i forbindelse med FN topmødet, der blev afholdt i København. Til en gallamiddag på Christiansborg havde han Dronning Margrethe som borddame. (Foto: © Linda Kastrup, (c) DR/Scanpix)
  • Forholdet til USA var anstrengt i flere år efter Cubakrisen. Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter rakte dog hånden ud og i 2002, besøgte han øen, som den første amerikanske præsident siden Castro overtog magten. (Foto: © Daniel Aguilar, (c) DR/Scanpix)
  • Castro havde et tæt bånd til den nu afdøde venezuelanske præsident Hugo Chavez, som kaldte Castro for sin mentor og faderfigur. (Foto: © Claudia Daut, (c) DR/Scanpix)
  • Castros forværrede helbred og tilbagetrukne tilværelse har inden for de senere år givet anledning til spekulationer om den tidligere præsident stadig er i live. (Foto: © Ho, (c) DR/Scanpix)
  • Fidel Castro har været kendt for sine taler, som sjældent fattes i korthed. Den 90-årige fødselar holder endda rekorden for den længste tale i Guinness Rekordbog med imponerende syv timer og 10 minutter. (Foto: © ADALBERTO ROQUE, (c) DR/Scanpix)
1 / 10

Fidel Castro er død, der tidligere på året fyldte 90 år, er død.

Den tidligere cubanske præsident var i en alder af 27 år en af hovedpersonerne i det cubanske oprør, hvor han lå i åben guerillakrig mod diktatoren Fulgencio Batista.

Siden da sad Castro på magten fra 1959 til 2008, hvor et skrøbeligt helbred fik ham til at trække sig tilbage som 82 årig. Under sin regeringstid var Castro centrum for den kolde krigs Cubakrise, da sovjetiske raketanlæg blev opstillet på øen - klar til at affyre missiler mod blandt andet Washington D.C.

Foruden at holde rekorden for verdens længste tale på syv timer og 10 minutter, hævder den kontroversielle herre også at have overlevet mere end 600 attentatforsøg.

Livets efterår har for Castro betydet et liv uden for offentlighedens rampelys, hvilket har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt Castro egentligt kan fejre sin 90 års fødselsdag eller, om han mon allerede er gået bort.

Sidst verden så noget til den kommunistiske oprørsleder var i april i år, hvor han gav udtryk for, at han ikke regner med at holde mange flere fødselsdage.

Castro fejres i dag på Cuba med koncerter, billedeudstillinger og en 90 meter lang cigar.

Opdateret 26.11.2016 - Teskten er opdateret med Fidel Castros død.

Se billederne fra Fidel Castros liv ovenfor.