BILLEDER Sjælden grænse-åbning skaber prop i Gaza

Egypten har åbnet en grænseovergang til Gaza for første gang i måneder.

Der er lange køer og utålmodige udbrud i en sportshal ved grænseovergangen Rafah i Gaza i dag. Her venter hunderedevis af mennesker på at blive hentet af busser, der kan køre dem ind i nabolandet Egypten.

Egypten har for første gang siden december delvist åbnet grænsen, så de indbyggere i Gaza, der har de største behov kan få lov at forlade den lille stribe belejret land.

Ali Hamed på 23 år er en af dem, der har ventet i timevis.

- Jeg er allerede blevet optaget på et universitet i Tyrkiet. Jeg har endda et visum, men jeg har ventet i halvandet år, og brugt alle mine penge på at forsøge at komme ud af Gaza, siger han til Al Jazeera.

Græsen er åben i to dage, og nogle hundreder personer har fået lov at krydse den, skriver nyhedsbureauet AP. Der er ellers flere tusinde personer, der venter på at kunne krydse grænsen, siger Ismail Haniyeh, en af de politiske ledere i Hamas, på et pressemøde.

Egypten åbner kun grænsen lejlighedsvist, i korte perioder og med massiv kontrol. Samtidig holder Israel sine grænser lukket og lader kun nogle varer komme ind.

Gaza har været belejret siden 2007, hvor den militante gruppe Hamas vandt kontrol over området og dets 1,8 millioner indbyggere.