Billeder viser amerikanske pansrede kampkøretøjer i Rusland efter angreb

USA afviser at have forbindelse med mandagens angreb i Belgorod.

Billederne er taget fra Belgorod-regionen i Rusland og blev offentliggjort af det russiske forsvarsministerium tirsdag. (Foto: © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, Ritzau Scanpix)

Mandag kom den russiske region Belgorod pludselig under angreb.

Regionen grænser op til Ukraine, og der begyndte hurtigt at komme modstridende meldinger om, hvad der var sket, og hvem der stod bag.

Rusland var straks ude og kalde det for et angreb udført af “ukrainske sabotører”, der havde krydset grænsen fra Ukraine til Rusland. Men det blev afvist fra ukrainsk side, som mente, at det var to oprørsgrupper, bestående af russiske statsborgere, der i virkeligheden stod bag ødelæggelserne: Legionen Frihed for Rusland og Ruslands Frivillige Korps.

Og der gik heller ikke længe før begge russiske oprørsgrupper tog ansvaret for angrebet. De er begge paramilitære grupper, der angiveligt består af russiske afhoppere, som støtter Ukraine, og som vil vælte den russiske præsident, Vladimir Putin.

Men én ting er de modstridende forklaringer fra Ukraine og Rusland. En anden er USA’s rolle i angrebet.

For nu florerer der billeder fra Belgorod, der tilsyneladende viser amerikanske pansrede kampkøretøjer.

Det røde område er den russiske region Belgorod.

Amerikanske køretøjer i Rusland?

Under mandagens angreb kom otte personer til skade, hvoraf to af dem er på hospitalet, lyder det fra Belgorods guvernør, Vjatsjelav Gladkov. Han siger også, at eksplosionerne og kampene har skadet tre huse og en lokal administrativ bygning.

Ifølge guvernøren havde man tirsdag dræbt flere end 70 “ukrainske sabotører”, som menes at stå bag angrebet. Og kort efter offentliggjorde det russiske forsvarsministerium billeder af kampvogne, der var blevet efterladt i den russiske region.

Og på nogle af de her billeder ser man altså amerikanske pansrede køretøjer. Billederne bliver delt flittigt på sociale medier og især i prorussiske gupper på beskedtjenesten Telegram.

  • Billedet her fra Ruslands forsvarsministerium viser angiveligt angrebet på Belgorod. (Foto: © Russian Defence Ministry, Ritzau Scanpix)
  • Billedet her fra Ruslands forsvarsministerium viser angiveligt angrebet på Belgorod. (Foto: © Russian Defence Ministry, Ritzau Scanpix)
1 / 2

The New York Times har bekræftet en række billeder og videoer, der viser mindst tre amerikanske pansrede køretøjer i Belgorod. Ifølge avisen er mindst to af dem blevet taget af russiske styrker.

Tirsdag aften dansk tid afviste USA, at de skulle have opfordret Ukraine til at angribe i Rusland.

I en pressebriefing sagde en talsperson fra det amerikanske udenrigsministerium, at man var klar over rygterne på sociale medier, men at USA er skeptiske over for ægtheden.

- Det er op til Ukraine, hvordan de vil føre krigen, lød det afslutningsvis fra talspersonen.

The New York Times skriver, at der er tale om såkaldte MRAPs, der i sin tid blev bygget til amerikanske styrker i Irak og Afghanistan. Selvom flere lande har de samme køretøjer, så er USA det eneste land, der har sendt flere hundrede af dem til Ukraine.

Det har ikke været muligt for DR at bekræfte billedernes ægthed.