(Foto: NICOLAS MAETERLINCK © Ritzau Scanpix)

BILLEDER Voldsomt vejr rammer på stribe: 'Det ekstreme bliver normalt over tid'

Europa er ramt af voldsomme skybrud i øjeblikket, og dem kommer der flere af i fremtiden, siger ekspert.

Tonstunge lastbiler revet med i oversvømmelser. Hele huse sunket ned i vandmasserne. Skovbrande på størrelse med Fyn. 50 graders varme.

Hvis man har læst nyheder de seneste uger, kan man godt sidde tilbage med spørgsmålet: Hvad foregår der med vejret i øjeblikket?

Og selv Sebastian Mernild, der er prorektor på Syddansk Universitet, klimaforsker og hovedforfatter på FN's klimapanels kommende rapport om klimaforandringer, kalder da også især oversvømmelserne her i Europa usædvanlige.

- Mængden af nedbør, der den seneste tid har ramt Europa og også herhjemme er både interessant og usædvanlig. Europa er ramt af så kraftig nedbør, at det er bekymrende, siger han.

Videoen her er fra Dinant i Belgien. Her kan du se, hvor hurtigt det går, når vandet kommer.

Herunder forklarer Sebastian Mernild, hvorfor Europa er ramt af så voldsomme oversvømmelser, og om det er noget, vi skal vænne os til:

 • Ødelæggelserne især i Tyskland og Belgien er massive, efter oversvømmelserne ramte for små to uger siden. Billedet her er fra Dinant i Belgien i lørdags. Årsagen til de store mængder regn skal findes langt over landjorden, forklarer Sebastian Mernild. - Det skyldes, at der har ligget en kuldepol relativt stabilt over Europa, og når det varme vejr trænger op i køligere luft, så giver det kraftig regn. Det varme vejr har altså været med til at skabe de lokale og regionale nedbørsceller. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)
  1 / 8
 • Flere end 200 har mistet livet under oversvømmelserne i Tyskland og Belgien - langt størstedelen i Tyskland. Her ses ødelæggelserne i Laach i Ahrweiler-distriktet i Tyskland fredag. - Det er sket i Tyskland og Belgien, og det skete også på Fyn, som fik omkring 150 millimeter på et døgn, siger Sebastian Mernild. Spørgsmålet er så, om vi kommer til at se så store regnmængder i København, som vi så det i 2011, siger han. - Det er spændende videnskabeligt, fordi man kan være med til at blive bedre til at forudsige det. Det er pokkers svært at vide, hvor det rammer i tid og rum. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  2 / 8
 • Det er nemlig en helt anden situation, når skybrud rammer storbyer, end når de rammer landområder, forklarer klimaforskeren. Søndag fik London store mængder regn, hvilket blandt andet har betydet, at nogle hospitaler mangler strøm, mens andre har måttet evakuere patienter og bede folk blive væk. - Når nedbøren falder i åbne områder, så infiltrerer den ned gennem jorden og siver ud i vandløb og floder. I byer løben regnen af på overfladen og kanaliseres, og det kan hurtigt give oversvømmelser, siger Sebastian Mernild. (Foto: Justin Tallis © Ritzau Scanpix)
  3 / 8
 • - Man har ikke dimensioneret dræning og kloakker efter de nedbørshændelser, som vi ser. Tingene ændrer sig, og infrastrukturen skal følge med den klimatiske udvikling, fortæller Sebastian Mernild. (Foto: Justin Tallis © Ritzau Scanpix)
  4 / 8
 • Pepinster her er en af de hårdest ramte byer i Belgien. Og vi kan godt forvente at hændelser, som vi har set i vores nabolande den seneste tid, bliver mere hyppige, forklarer Sebastian Mernild. - 100 års-hændelser kan blive til 20-årshændelser. De ekstreme bliver mere normalt over tid. Spørgsmålet er, hvor mange årtier vi skal frem, før oversvømmelser som de her bliver normale forhold. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)
  5 / 8
 • Landevejen ved Liege i Belgien er blevet en midlertidig losseplads. (Foto: NICOLAS MAETERLINCK © Ritzau Scanpix)
  6 / 8
 • Ifølge Sebastian Mernild er den globale opvarmning med til at give det voldsomme vejr, vi er vidner til i øjeblikket - som her i Erfstadt i det vestlige Tyskland. - Klimasystemet bliver varmere og varmere, og vi ser en ophobning af energi i vores jord-atmosfære-system. Og hver eneste gang vi ser en opvarmning på én grad, ses en forøgelse af vandmængden på syv procent, siger han. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)
  7 / 8
 • Om Danmark rammes af oversvømmelser som her i tyske Bad Muenstereifel, vides ikke, men vi ved, at vi får mere regn, fortæller Sebastian Mernild. - I Danmark får vi nu cirka 110 millimeter regn mere per år, end vi gjorde for 100 år siden. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  8 / 8