BILLEDREPORTAGE: Glem aldrig trøstekvinderne

Hver uge demonstrerer gamle kvinder, som under krigen var tvungne sexslaver for japanske soldater ved fronten, foran Japans ambassade i Seoul. Og de er ikke alene.

Hver uge demonstrerer gamle kvinder, som under krigen var tvungne sexslaver for japanske soldater ved fronten, foran Japans ambassade i Seoul. (Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Under Anden Verdenskrig blev titusinder af unge koreanske og kinesiske kvinder sendt til fronten som tvangsprostituerede for japanske soldater.

De såkaldte "trøstekvinder" er i centrum for den dybe krise, der er i forholdet mellem Japan og Sydkorea i øjeblikket. Sydkoreas præsident, Park Gyun-hee, nægter at holde topmøde med Japans premierminister, Shinzo Abe, på grund af hans manglende anger på Japans vegne over trøstekvinderne.

Meget få af trøstekvinderne lever i dag, men hver eneste onsdag klokken 12 møder nogle få af dem op foran den japanske ambassade i Seoul for at kræve undskyldning og kompensation af den japanske stat. Det mener de aldrig, at de har fået. I denne uge mødte der to frem. Det er kold vinter i Seoul, og trøstekvinderne er i sagens natur blevet meget gamle.

De ældgamle kvinder måtte hjælpes ud af minibussen fra det hjem uden for Seoul, hvor en gruppe overlevende trøstekvinder bor sammen. De blev støttet af de unge kvindelige aktivister i gule kapper, som arrangerer de ugentlige demonstrationer.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

De blev sat ved siden af den omstridte statue af en helt ung trøstekvinde, som er placeret lige over for ambassaden. De fik huer, vanter og varmeposer til fingrene - ligesom statuen, som i dagens anledning også havde fået varmt tøj på.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Der var godt 300 mennesker. De fleste var gymnasieklasser, som var der med deres lærer som en del af historie-undervisningen. Nogle af dem har haft projekt om trøstekvinderne i ugens løb. Og så var der vel op imod hundrede politifolk, hvis man talte dem med, der holdt vagt ved de omkringliggende gadehjørner.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Talerne handlede ikke så meget om, hvad der i sin tid var sket med trøstekvinderne, men mere om aktuelle spørgsmål.

Nej, præsidenten skal bestemt ikke mødes med Shinzo Abe. Og selv om USA lægger voldsomt pres på sine to allierede i regionen om at samarbejde lidt mere konstruktivt, skal Sydkorea ifølge demonstranterne absolut ikke indgå i nogen form for militært samarbejde med Japan.

Aldrig nogensinde, før Japan har givet, hvad de kalder en "oprigtig" undskyldning til trøstekvinderne, som tappert sad midt i det hele og frøs, mens talerne blev ved og ved.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Hele den ungdommelige forsamling dansede frem og tilbage til en popsang, som alle i Sydkorea kender, og som er blevet de ugentlige protesters faste slagsang. Den handler om, at man bare skal blive ved - og blive ved - med at kæmpe. Så opnår man det, man kæmper for.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Ikke så sært, at erindringen om den kejserlige japanske hærs krigsforbrydelser og bitterheden mod Japan bliver holdt ved lige hos yngre sydkoreanere, når deltagelse i den slags demonstrationer bliver en del af undervisningen.

Da de politiske hovedtalere var overstået, kom repræsentanter for skoleklasserne selv frem og fik mikrofonen, så de til stort bifald kunne fortælle om de aktiviteter, de havde gang i, og hvad der var sket siden sidst.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)

Hele demonstrationen tog en times tid. Det gør den hver uge.

Til sidst begyndte de stakkels gamle koner at blive lidt ukoncentrerede, og den ene af dem begyndte at tage sin gule demonstrationskappe af. Men endnu engang havde de på deres gamle dage givet deres bidrag til, at krigshistorien ikke går i glemmebogen i Østasien.

(Foto: Asger Røjle © asgerrojle)