(Foto: ERIC COX © Ritzau Scanpix)

Billedserie: Titusindvis af amerikanere protesterer og kræver strammere våbenlovgivning

Demonstrationerne kommer i kølvandet på flere dødelige masseskyderier i USA.

- Fuck tanker og bønner. Forbyd automatvåben.

- Vores børn dør, mens I ingenting gør.

- Lovgivning og handling over tanker over bønner.

Budskabet var soleklart fra de mange tusinde amerikanere, der i går gik på gaden over hele USA. De vil have strengere våbenlovgivning, og de vil have den nu.

Ifølge BBC var der arrangeret flere hundrede demonstrationer over hele USA – blandt andet i byerne New York, Chicago, Los Angeles, Atlanta, Austin og i hovedstaden Washington D.C.

Arrangøren bag demonstrationerne var organisationen March For Our Lives, der blev grundlagt af overlevende fra skoleskyderiet i Parkland, Florida, i 2018, hvor 17 personer blev myrdet af en tidligere elev.

De landsdækkende demonstrationer kommer i kølvandet på en række masseskyderier i USA den seneste tid. Her har især skoleskyderiet i Uvalde, Texas, fået verdensomspændende opmærksomhed, da det er det dødeligste skoleskyderi i USA i 10 år.

19 børn og to voksne blev myrdet af en 18-årig mand, der blandt andet skød sine ofre med en pistol og en semiautomatisk AR-15 riffel.

Netop automatvåben og semiautomatiske våben som AR-15 er typer, som March For Our Lives vil have forbudt.

- Vi vil ikke længere tillade, at I læner jer tilbage og ingenting gør, mens folk fortsætter med at dø, sagde et bestyrelsesmedlem fra organisationens bestyrelse ifølge BBC.

Herunder kan du se billeder fra lørdagens demonstrationer i USA.

 • Demonstranter krydser den legendariske Brooklyn Bridge i New York med budskabet: Lovgivning og handling over tanker over bønner. (Foto: ERIC COX © Ritzau Scanpix)
  1 / 9
 • Mange tusinde demonstranter var taget til hovedstaden Washington D.C., hvor de mange mennesker protesterede mod masseskyderier og den nemme adgang til at købe våben. (Foto: Ken Cedeno © Ritzau Scanpix)
  2 / 9
 • Også i Parkland, Florida, blev der afholdt en demonstration lørdag. Netop i Parkland fandt et skoleskyderi sted på Marjory Stoneman Douglas High School i 2018, hvor 17 mennesker blev dræbt af en tidligere elev på skolen. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  3 / 9
 • Her ses David Hogg, som er en af de overlevende fra skoleskyderiet i Parkland, Florida, i 2018. Han er samtidig en af stifterne af March For Our Lives, og han holdt en tale i Washington D.C., hvor man kan ane Det Hvide Hus i baggrunden. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Ritzau Scanpix)
  4 / 9
 • I New York havde demonstranter opført kors med navnene på alle ofrene for skoleskyderiet i Uvalde, Texas, som fandt sted den 24. maj. 19 børn og to voksne blev myrdet af en 18-årig mand, der blandt andet skød sine ofre med en semiautomatisk AR-15 riffel. (Foto: JEENAH MOON © Ritzau Scanpix)
  5 / 9
 • Flere demonstranter opfordrer til at forbyde våbnet AR-15, som er en semiautomatisk riffel. Netop det våben er blevet brugt hyppigt, når gerningsmænd udfører masseskyderier i USA. Våbnet blev for eksempel brugt i Las Vegas i oktober 2017, hvor 58 mennesker mistede livet, og ved Sandy Hook-massakren i 2012, hvor over 20 børn og deres lærere blev myrdet. (Foto: RINGO CHIU © Ritzau Scanpix)
  6 / 9
 • - Fuck tanker og bønner. Forbyd automatvåben, lyder budskabet fra en demonstrant i Chicago. (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Ritzau Scanpix)
  7 / 9
 • I Austin i Texas var folk også mødt frem til demonstration. Her holdt demonstranter skilte med budskaber som "Uvalde, aldrig igen!" og skilte med opfordringer til amerikanske politikere om at tage handling. (Foto: NURI VALLBONA © Ritzau Scanpix)
  8 / 9
 • USA's præsident, Joe Biden, har på Twitter støttet de landsdækkende demonstrationer: - I dag har unge mennesker over hele landet demonstreret med March For Our Lives for at opfordre Kongressen til at gennemføre en strammere våbenlovgivning, som er støttet af et flertal af amerikanerne og våbenejere. Jeg tilslutter mig, og gentager mit budskab til Kongressen: Gør noget, skrev præsidenten lørdag. (Foto: JONATHAN ERNST © Ritzau Scanpix)
  9 / 9