Billigere billetter til kvinder i Berlin: tjener i gennemsnit 21 procent mindre end mænd

Tyskland er et af de EU-medlemslande, hvor lønforskellen mellem mænd og kvinder er størst.

Direktøren for Berlins offentlige trafikselskab, BVG, fremviser et eksemplar af kvindebilletten. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Her til morgen har tusinder taget offentlig transport for at komme på arbejde og til studie i Berlin. Men ud over de fyldte sporvogne og s-tog er alt ikke, som det plejer i den tyske hovedstad. Kvinder kan i dag nemlig købe en ’Frauenticket’ – en kvindebillet.

Den er 21 procent billigere end, hvad kvinder normalt betaler for at købe en dagsbillet.

Det er et tiltag, Berlins transportsystem, BVG, har sat i søen for at sætte fokus på lønforskellen blandt mænd og kvinder i Tyskland.

Tiltaget gælder kun i dag, men bliver taget godt imod i den tyske storby.

- Principielt synes jeg, det er godt, at man kæmper for, at kvinder får ligeløn. Om man opnår det gennem en lavere pris på togbilletter, ved jeg ikke, lyder det fra en kvindelig passager til radiostationen RBB.

Tiltaget er en del af Equal Pay Day, hvor også flere restauranter og butikker giver rabat til kvinder.

Tyskland står dårligt på ligeløn

Hvis man kigger på tallene internt i Tyskland, er der faktisk også stor forskel på lønnen blandt mænd og kvinder. I delstaten Brandenburg, der ligger rundt om Berlin, er lønforskellen kun på tre-fire procent, mens den i Berlin ligger på omkring 14 procent.

Lønforskellen i Tyskland er markant, hvis man sammenligner med andre EU-medlemslande.

Gennemsnitligt tjener europæiske kvinder 16 procent mindre end mændene. Danmark klarer sig lidt bedre end snittet med godt 15 procents forskel. Forrest ligger Rumænien og Luxemborg med godt 3,5 og 5 procents forskel.

Det viser tal fra Eurostat.

Konservativt samfund

En del af forklaringen på den store lønforskel i Tyskland skal måske findes i normerne i samfundet.

Man glemmer nemlig hurtigt, at Tyskland er et meget konservativt samfund, fortæller Michael Reiter, DR’s korrespondent i Tyskland.

- At tyske kvinder tjener så meget mindre end tyske mænd, betyder, at de skal arbejde 442 dage for at tjene lige så meget, som mændene gør på 365 dage. Det betyder, at de faktisk arbejder gratis fra den 1. januar til den 18. marts, altså i dag, lyder det fra Michael Reiter.

I Tysklands forfatning står der ellers, at kvinder og mænd skal behandles lige.

- Mange steder er kønsrollerne nærmest, som de var i Danmark i 1950’erne. Især i de katolskprægede Syd- og Vesttyskland er der en udpræget opfattelse af, at kvinderne hører hjemme hos børnene. Mændene er nogle steder nærmest allergiske over for at skulle gå på barsel, siger Michael Reiter.

FacebookTwitter