Bin Ladens båndsamling er fyldt med overraskelser

1.500 kassettebånd bestod Osama Bin Ladens samling af. En amerikansk professor har brugt mere end ti år på at høre alle båndene igennem og analysere dem.

I 80'erne og begyndelsen af 90'erne var det slet ikke USA, der var Osama Bin Ladens største fjende. Det var derimod andre muslimer. (© DR)

Musiksmag og gamle taler er ligesom Osama Bin Ladens forbilleder noget af det, der er kommet ud af at analysere hans 1.500 kassettebånd store samling.

Den amerikanske professor Flagg Miller har siden 2003 lyttet, analyseret og skrevet om de mange bånd. Det er der kommet en bog ud af, som rammer hylderne i september.

Men allerede nu kan BBC fortælle om nogle af de opdagelser, han har gjort.

Hans værste fjende

En af de største overraskelser i materialet er, hvem han oftest omtaler som fjenden i især sine tidligere taler. Det er nemlig ikke USA og Vesten. Det er derimod andre muslimer.

Osama var dybt bekymret over, at mange muslimer ikke levede op til den strikse opfattelse, han havde af islam.

- Bin Laden ville bringe jihad til spørgsmålet om, hvem der var en sand muslim, siger Flagg Miller ifølge BBC.

Det var et problem, som han satte fokus på i sine taler i Yemen og Saudi Arabien i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne. Et regulært fjendskab med USA begyndte først i 1996, da han fik frataget sit statsborgerskab i Saudi Arabien - efter amerikansk pres.

Gandhi var et forbillede

I 1993 fremhævede han Mahatma Gandhi som et af sine forbilleder. Han opfordrede til at gå samme vej, som de gjorde i Indien for at løsrive sig fra England.

- England var tvunget til at trække sig ud af en af sine største kolonier, da hinduen Gandhi erklærede boykot imod deres varer. Vi må gøre det samme med USA i dag, sagde Bin Laden i talen ifølge BBC.

Og netop det er også tankevækkende. At Bin Laden blot opfordrer til et boykot af varer, for der er stadig ingen spor af voldelige handlinger i hans taler. Det kom først til senere.

Mest fransk musik

Det musik, der ikke var arabisk på båndene, kom hovedsageligt fra Frankrig. Enrico Macias var især stor i 60'erne og 70'erne, og så var han åbenbart en af Bin Ladens favoritter.

Derudover havde han bånd med dramatiserede kampe og timevis af musikalske meddelelser til håbefulde mujahedinere. Ifølge Flagg Miller er det dog ikke nogen overraskelse, fordi hjertet for mange er vejen til jihad.

- Der er noget intimt over at høre lydende af kampe i hovedtelefonerne, fordi det virkelig leger med ens fantasi, siger Flagg Miller til BBC.