Biskop undskylder Holocaust-udtalelser

Den yderligtgående biskop Richard Williamson fortryder nu, at han har krænket tusinder af mennesker med sine bemærkninger om, at han ikke troede på, at seks millioner jøder omkom i Hitlers holocaust.

Pave Benedikt II giver hånd til Djævlen i skikkelse af den yderligtgående biskop Richard Williamson (Foto: Martin Gerten © Scanpix)

Den katolske biskop Richard Williamson siger i et brev til Vatikanet undskyld til alle, som han har krænket med sine bemærkninger på tv om, at Holocaust "kun" kostede 300.000 jøder livet og ikke seks millioner.

Vatikanet har offentliggjort brevet via det romerskkatolske nyhedsbureau.

Williamson, der er født i Storbritannien, stod i spidsen for et ultrakonservativt præsteseminar nær Argentinas hovedstad, Buenos Aires, indtil tidligere på måneden.

Onsdag ankom han til Storbritannien efter at være blevet sat på porten af argentinerne.

Williamson var en blandt fire ultra-traditionalistiske biskopper, hvis bandlysning fra den katolske kirke pave Benedikt XVI ophævede i sidste måned. Hans yderligtgående udtalelser udløste en international protest, der satte Pave Benedikt II under hårdt pres, ikke mindst fra pavens hjemland, Tyskland.

Nu håber Vatikanet så, at brevet kan gyde olie på vandene.

- Jeg kan ærligt sige, at jeg fortryder at have sagt sådan, når jeg ser konsekvenserne. Havde jeg på forhånd vist noget om den skade og smerte, det ville bringe frem, særligt over for kirken, men også blandt overlevende og pårørende til ofre for uretfærdigheder under Det Tredje Rige, så ville jeg ikke være kommet med bemærkningerne, skriver biskoppen i brevet.

- Som den Hellige Fader har sagt, så smerter hver en voldelig uretfærdighed imod én mand hele menneskeheden, siger Williams, der "undskylder over for Gud".