Bitter navnestrid er løst: Landet skal hedde ... Republikken Nordmakedonien

Grækenland laver aftale med nabolandet om i fremtiden at kalde sig Republikken Nordmakedonien.

Makedonske flag vajer tirsdag foran parlamentet i Skopje. Nu skal landet have nyt navn. (Foto: Ognen Teofilovski © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Grækenland har aftalt med regeringen i Skopje, at Makedonien for fremtiden skal kaldes Republikken Nordmakedonien. Det bekræfter de to regeringer.

Makedonien premierminister, Soran Saev, siger, at en løsning på den mangeårige navnestrid nu åbner en mulighed for, at landet kan blive en del af Nato og EU.

- Der er ingen vej tilbage, fortæller han på et pressemøde efter at have talt i telefon med Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, skriver Reuters.

Grækenland har siden 1991 modsat sig i både EU og Nato, at nabolandet kan komme med indenfor, så længe det vil kalde sig Makedonien. Flere gange er det sket ved at forbyde handel gennem Grækenland.

Fyrom er navnet

Grækenland har ment, at Makedonien har forgrebet sig på navnet. At regeringen i Skopje har set stort på, at der også er en græsk provins med samme navn.

Det har betydet, at Grækenland har blokeret for aftaler mellem Makedonien og EU og Nato.

Det er en strid, der har eksisteret, siden Jugoslavien gik i opløsning i 1991.

Grækenland gennemtrumfede, at den tidligere jugoslaviske republik skulle omtales med den engelske forkortelse af Den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien - FYROM (Former Yugoslav Republic Of Macedonia, red.).

EU's øvrige medlemmer har anset navnestriden for at være pinlig og har i årevis efterlyst, at der blev fundet en mindelig løsning.

Makedonien vil hænge ved

Tirsdagens aftale vil næppe få større betydning for den måde, som den øvrige verden omtaler det græske naboland. Her vil navnet Makedonien hænge ved i de internationale medier.

Kun i diplomatiske tjenester, som det danske udenrigsministerium, vil man være pisket til at bruge navnet Republikken Nordmakedonien.

Der er i mange år blevet fniset blandt journalister, når Udenrigsministeriets folk har insisteret på at omtale Makedonien som Fyrom.

Det er i al fald en betegnelse, som kun meget få danskere kender.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk