Bla, bla, bla: Greta Thunberg håner verdens ledere på klimakonference

Til klimakonferencen for unge, Youth4Climate, råber unge klimaaktivister op efter handling i stedet for "tomme ord" og løfter.

Det skal være slut med tomme ord og løfter, når det kommer til klima.

Sådan lyder et af hovedbudskaberne fra første dag på Youth4Climate, en klimakonference for unge, der afholdes i Milano over tre dage.

Den verdenskendte svenske klimaaktivist Greta Thunberg er blandt dem, der råber op om handling.

- Det er ingen planet B. Det er ingen planet bla bla bla.

Hun starter sin tale med en parodi af de "tomme" klimaløfter, der efterhånden er givet. Og så fortsætter hun sin røffel til de politiske ledere:

- Det er alt, vi hører fra vores såkaldte ledere: Ord. Ord, der lyder godt, men som indtil videre ikke har ført til handling. Vores håb og drømme er druknet i deres tomme ord og løfter, siger hun.

- Vores lederes bevidste mangel på handling er forræderi mod alle nuværende og fremtidige generationer. De kan ikke sige, at de prøver, for det gør de tydeligvis ikke.

Formålet med konferencen er at udarbejde en erklæring, som skal sendes videre klimatopmødet COP26, der indledes i Glasgow den 1. november. Omkring 400 aktivister fra 190 lande skal udarbejde erklæringen til Youth4Climate.

Også den danske regering er blevet kritiseret for klimaindsatsen. I dag præsenterer klimaminister Dan Jørgensen (S) regeringens klimaprogram, der skal vise, hvordan regeringen vil nå målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030.