BLÅ BOG: En sand islamist bliver Egyptens præsident

Mohamed Mursi er 61 år, ingeniør og tidligere professor. Han har læst og undervist i USA - og så har han øgenavnet Reservehjulet, fordi man mener, at han er kedelig

Tilhængere af Det Muslimske Broderskab jubler foran et billede af deres nye præsident. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)

Mohamed Mursi bliver kaldt grå og upersonlig, men Det Muslimske Broderskabs mand har alligevel vundet præsidentvalget i Egypten.

Mohamed Mursi, Det Muslimske Broderskabs kandidat, afløser Hosni Mubarak på præsidentposten, der har været ledig, siden folkelige protester i februar sidste år tvang Mubarak fra magten efter 30 år og overlod styret til militæret.

Den eneste sande islamist

* Mohamed Mursi Eissa al-Aya fik 24,7 procent af stemmerne ved første valgrunde, mens han i anden valgrunde har hevet sejren i land med 51,73 procent af stemmerne i opgøret med den tidligere militærmand og premierminister Ahmed Shafiq.

* Den 61-årige ingeniør og tidligere professor, der blandt andet har læst og undervist i USA, betegner sig selv som den eneste sande islamist af de 12 kandidater, der dystede i første valgrunde i maj.

* Han har været aktiv i broderskabet siden 1991 og siddet fængslet under Mubaraks styre på grund af sit politiske tilhørsforhold, men også været parlamentsmedlem fra 2000 til 2005.

Øgenavn: Reservehjulet

* Mange egyptere husker ham for i en brandtale i 2002 at kritisere myndighedernes inkompetence i kølvandet på den værste togulykke i Egyptens historie - en tale, som kortvarigt gav egypterne håb om, at parlamentet ikke bare var i lommen på Mubarak.

* Blev i april sidste år valgt til formand for Friheds- og Retfærdighedspartiet, som er broderskabets politiske gren og det største parti i det nyvalgte, men nu atter opløste parlament i Kairo.

* Mursi anses som en grå og upersonlig kandidat og fik under valgkampen øgenavnet "Reservehjulet".

Fokuserer på social ulighed

* Han var nemlig kun partiets andetvalg, efter at den foretrukne og mere karismatiske kandidat, Khairat al-Shater, blev diskvalificeret af valgkommissionen på grund af et fængselsophold under Mubaraks styre.

* Det Muslimske Broderskab ønsker at etablere en islamisk stat gradvist og med fredelige midler. Men i valgkampen har Mursi mest haft fokus på social ulighed og den forværrede økonomi, som optager mange egyptere.

* Valgløfterne går på at give Egypten sikkerhed, stabilitet, retfærdighed og velstand efter tre årtiers Mubarak-styre.

Rækker hånden ud mod sekulære og kristne

* Han har rakt hånden ud mod de sekulære og kristne vælgere, der frygter, at broderskabet vil sætte sig tungt på magten, ved at love stop for diskrimination på baggrund af religion, etnicitet og køn.

* Hvad angår Israel, lover han at overholde Camp David-fredsaftalen fra 1979, men vil ikke mødes med israelske politikere og i stedet tale palæstinensernes sag.