Blair og Chirac støtter Danmark

Storbritanniens premierminister Tony Blair har til statsministeren udtrykt sin "fulde støtte og solidaritet" med Danmark. Også Frankrigs præsident Jacques Chirac bakker Danmark op.

Storbritanniens primierminister Tony Blair og Frankrigs præsident Jacques Chirac bakker Danmark op. (Foto: FRAN CAFFREY © Scanpix)

Storbritanniens premierminister Tony Blair udtrykker sin "fulde støtte og solidaritet" med Danmark.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har haft en samtale med den britiske premierminister om Muhammed-sagen, oplyser Statsministeriet. Her gav Tony Blair udtryk for sin "fulde støtte og solidaritet" med Danmark.

Udtalelse fra Downing StreetSamtidig offentliggjorde Downing Street 10 en udtalelse, hvori det blandt andet hedder, "at vi forstår den vrede, tegningerne af profeten har forårsaget og beklager selvfølgelig, at dette er sket".

- Den slags ting hjælper ingen. Det er altid fornuftigt at bruge ytringsfriheden med respekt for religiøse trosopfattelser. Men intet kan retfærdiggøre volden rettet mod europæiske ambassader eller mod landet Danmark, hedder det blandt andet i udtalelsen.

Det var første gang, at den britiske premierminister gik ind i sagen om Muhammed-tegningerne.

Så sent som i fredags blev premierministerens talsmand spurgt om, hvorvidt regeringen var bekymret for protesterne mod tegningerne.

Og han svarede, at beslutningen om at trykke tegningerne var mediernes. Og det var ikke noget, som regeringen ville involvere sig i eller mene noget om.

Fransk støtteOgså Frankrigs præsident Jacques Chirac fordømmer i dag radikale muslimers vold mod danske diplomatiske missioner og erklærer sig solidarisk med Danmark.

I en telefonsamtale med statsminister Anders Fogh Rasmussen udtrykte Chirac et ønske om, at baggrunden for voldshandlingerne bliver klarlagt.

- I overensstemmelse med international ret er regeringen (i de pågældende lande, red.) ansvarlig for personer og udenlandske tjenester, meddelte Chirac med tydelig adresse til Syrien og Libanon, hvor danske diplomatiske missioner i weekenden blev stukket i brand.

Chirac opmuntrede ydermere "enhver handling, der kan bidrage til fredeligere tilstande," oplyste Jerome Bonnafort, der er talsmand for den franske præsident.

NATO bakker opOgså NATO's generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, bakker op om Danmark.

- Man kan ikke gå på kompromis med ytringsfriheden, siger han til Ritzaus Bureau.

Scheffer opfordrer til dialog og påpeger, at han kan forstå, ja endog respektere, at mange muslimer har følt sig krænket i sagen. Men det er under ingen omstændigheder et påskud for vold, lyder tilføjelsen. Den danske regering fik samtidig anerkendelse for sin håndtering af Muhammed-sagen.

- Det, jeg har hørt via pressen fra mine venner, statsminister Rasmussen og Per Stig Møller, var et sprog, jeg fuldt ud kan støtte, siger han.

Scheffer understreger desuden vigtigheden af, at skandinaviske styrker ikke trækkes fra NATO's fredsbevarende missioner.