Blev advaret 11 gange: Tidligere USA-ambassadør i Danmark indberettet for lovbrud

Demokraterne håber på at stramme den lov, Carla Sands er beskyldt for at bryde. Den tidligere ambassadør afviser anklagen.

Den tidligere amerikanske ambassadør Carla Sands. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Til trods for en række advarsler og påmindelser fortsatte Carla Sands helt bevidst med at støtte og fremme det Republikanske Partis interesser, mens hun fungerede som ambassadør for det officielle USA i Danmark.

Dermed har den tidligere amerikanske ambassadør forbrudt sig mod en lov, der er til for netop at forhindre, at hun som officiel repræsentant for USA har brugt sit embede til partipolitiske formål.

Sådan lyder konklusionen i en rapport fra det kontrolorgan, som undersøger brud på den 80 år gamle Hatch Act-lovgivningen.

Kontrolorganet undersøger i øjeblikket en række overtrædelser af loven begået af flere embedsfolk, der har arbejdet i den tidligere Trump-administration. Det skriver det amerikanske medie Politico.

Flere af Trump-administrationens ministre og nære rådgivere er også tidligere blevet anklaget for at have overtrådt loven, uden at det umiddelbart har ført nogle konsekvenser med sig andet end skarp kritik.

Donald Trump selv kom i sommer under skarp beskydning, da han brugte Det Hvide Hus - præsidentens officielle embedsbolig - som bagtæppe til sin nominering ved Republikanernes konvent.

Omkring 1.500 fulgte med udenfor Det Hvide Hus, da Donald Trump og en udvalgt skare fra det Republikanske Parti i sommer var samlet til partikonvent, hvor han officielt blev nomineret til præsidentkandidat. (Foto: Carlos Barria)

Den tidligere ambassadør Sands er blevet indberettet for at have brugt sin officielle ambassadør-konto på Twitter til specifikt at støttet det Republikanske Parti.

Og det til trods for, at hun mindst ni gange er blevet instrueret i, hvad hun måtte bruge kontoen til. Efter at være blevet informeret og advaret om, hun nu var genstand for en undersøgelse, gjorde hun det yderligere to gange.

Blandt andet kritiserede Sands Demokraternes politiske præsidentkandidater, hun støttede Trumps valgkampagne for at blive genvalgt, og så har hun ifølge rapporten også støttet en indsamling til en af partiets politiske kandidater.

- Til trods for disse advarsler, fortsatte ambassadør Sands med at sprede partipolitiske budskaber og har endda retweetet en opfordring til at yde økonomiske bidrag til politiske formål, står der i rapporten, som den særlige undersøger altså har valgt at indberette til præsident Biden.

Flere politikere klar til at stramme loven

Ifølge det amerikanske medie Politico overvejer Biden-administrationen i øjeblikket, hvordan sagerne skal gribes an. Præsidenten bliver ifølge mediet udelukkende inddraget, hvis der er tale om såkaldt “højprofilerede” sager.

Imens er en af præsidentens egne partifæller dog klar med en lovgivning, der skal sikre at Hatch Act bliver strammet yderligere.

- Hatch Act betyder noget, fordi vores offentligt ansatte embedsværk skal repræsentere alle amerikanere, de skal ikke være stik-i-rend-drenge for korrupte politikere, siger det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Bill Pascrell.

Demokraten Bill Pascrell fra New Jersey. (Foto: Uncredited)

Han mener, at det er nødvendigt at genoprette tilliden til regeringen og de politiske institutioner efter fire år med Trump.

Og det kan en håndhævelse af loven være et vigtigt redskab til, lyder det fra Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Det primære kan være at sende et signal om, at der skal "ryddes op" i nogle af de embedsfolk, der under Trump-administrationen blev hentet ind udefra og på en måde har bidraget til at erodere de eksisterende standarder. Det kan blive vigtigt at sende et signal om, at det ser man ikke igennem fingre med, siger han.

Bødestraf eller jobhindring

Ifølge kontrolorganets egne retningslinjer bliver sager mod embedsfolk, der har forladt deres post, normalt lukket uden større postyr, men det er altså også muligt at forfølge sager, hvis de for eksempel tjener mere præventive formål eller er af en helt særlig alvorlig karakter.

Donald Trump med sin tidligere kommunikationsrådgiver Kellyanne Conway. (Foto: Mike Segar)

Udover at et brud på loven kan føre til fyring - som der blandt andet var krav om i tilfælde med Donald Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway - kan det også få den konsekvens, at vedkommende kan blive forment at stille op til et føderalt embede eller blive idømt en bødestraf.

Henry J. Kerner, der har haft ansvaret for undersøgelsen af Sands, skriver, at selvom han er klar over, at der formentlig ikke er strafmulighed mod den tidligere ambassadør, er det ikke desto mindre nødvendigt at informere Biden-administrationen, så man fremover bedre kan informere embedsfolk om, hvordan de overholder loven.

Konsekvenserne for Sands vil da formentlig også blive til at overse, vurderer Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet.

Også selvom Sands skulle forsøge sig med en politisk karriere i sin hjemstat Pennsylvania.

- Hun er ikke ligefrem karrierediplomat, og det tyder ikke på, hun har nogen ambitioner om at arbejde i den føderale regering, så uanset vil hun ikke blive hårdt ramt af det, siger han.

Afviser lovbrud

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Carla Sands' advokat, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

I rapporten afviser advokaten Robert Driscoll, at der skulle være tale om lovbrud. Ambassadøren har udtalt sig som privatperson og afviser i øvrigt at kende til den politiske kandidat, hvis politiske kampagnes budskab, hun har retweetet.

I det enkelte tilfælde var der tale om en misforståelse. Hensigten var at retweete et budskab om valgsvindel, men opfordringen om donationer til valgkampagnen fulgte med, da det var en del af en længere tråd, skriver advokaten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter