Blev afsløret i at slå løs på demonstrant: Macron fyrer sikkerhedsrådgiver

Sagen og det som ligner et forsøg på at dække over den, er blevet en stor belastning for den franske præsident.

Sikkerhedsrådgiveren ses stå over den mandlige demonstrant, han har slået til 1. maj-demonstrationen. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har besluttet at indlede en afskedigelsessag mod en ledende sikkerhedsrådgiver for voldelig opførsel.

Sagen kom frem, da det franske dagblad Le Monde på sin hjemmeside offentliggjorde en video af sikkerhedsrådgiveren, som tæver en deltager i en 1. maj-demonstration.

I endnu en video, som også blev offentliggjort i denne uge, ser man sikkerhedsrådgiveren trække rundt med en kvinde med armen rundt om hendes hals.

Sikkerhedsrådgiveren er på filmene iført en politihjelm med visir og synes at indgå i en politiaktion, selv om han aldrig har været politibetjent.

Blev suspenderet men ikke anmeldt

Rådgiveren havde blandt andet ansvaret for sikkerheden under Macrons præsidentkampagne og har siden blandt andet stået for at passe på præsidenten på hans rejser samt til arrangementer i Paris.

Kort efter begivenhederne i maj blev han suspenderet i to uger og fik ændret sine ansvarsområder, om end han fortsatte med at varetage sikkerhedsopgaver helt frem til denne uge.

Den offentlige anklager blev heller ikke underrettet om hans handlinger.

Den håndtering har vakt vrede og beskyldninger om at forsøge at dække over sagen fra kritikere.

Præsident Macron, som gik til valg på transparens og åbenhed, er i forvejen historisk upopulær - kun 39 procent af franskmændene støtter op om ham i en nylig meningsmåling.

Nye oplysninger fører til fyring

Selv den borgerlige avis Le Figaro, som plejer at støtte op om Emmanuel Macron, langer ud efter ham i en leder, hvor sagen beskrives som en politisk krise.

- Uden Le Mondes afsløringer ville sagen aldrig være kommet frem i lyset efter det gode gamle princip om "intet set, intet hørt," skriver avisen, ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Efter den store kritiske opmærksomhed har præsidentens kontor nu ændret mening og gjort suspensionen til en afskedigelsessag.

Ifølge Reuters lyder det nu fra en talsmand for præsidenten, at "nye oplysninger om mulige lovbrud" fra sikkerhedsvagten "er kommet til præsidentens opmærksomhed".

Afhørt af politiet

Ifølge præsident Macrons talsmand er sikkerhedsrådgiveren blevet afhørt af politiet.

BBC skriver, at han risikerer at blive anklaget for at udgive sig for at være en politimand, voldelig opførsel fra en embedsmands side og ulovlig brug af politiets insignier.

Ifølge nyhedsbureauet AP havde sikkerhedsvagten fået tilladelse til at være til stede ved demonstrationen som observatør.

De tilstedeværende urobetjente greb ikke ind, da embedsmanden blandede sig i deres arbejde, men synes på de offentliggjorte videoer heller ikke at samarbejde med ham.

Facebook
Twitter