Blev misbrugt og fik mundkurv på: Nu er hun årets australier

26-årig kvinde hyldes for at tage kampen op mod et system, der forbød ofre i at udtale sig.

26-årige Grace Tame kan kalde sig årets australier. (Foto: MIck Tsikas © Scanpix)

Efter et ganske ekstraordinært år blev der i dag afholdt en ekstraordinær takketale ved prisuddelingen Årets Australier i Canberra.

Her gik ærestitlen til aktivisten Grace Tame, der modtog statuetten fra den australske premierminister, Scott Morrison, og dernæst italesatte emnet, hun har kæmpet for at belyse i flere år.

- Jeg mistede min mødom til en pædofil, fortalte 26-årige Grace Tame fra talerstolen.

- Jeg var 15 og havde anoreksi. Han var 58. Han var min lærer, fortalte hun om den grooming og det misbrug, hun blev udsat for i sine teenageår.

- I offentligheden blev jeg gjort tavs af loven. Ikke længere, lød budskabet fra Tame.

Fik mundkurv på

Grace Tame er en af frontfigurerne i #LetHerSpeak-kampagnen, der har kæmpet mod regional australsk lovgivning, som har forbudt ofre for overgreb at blive identificeret i pressen. Også hvis de selv har ønsket at stå frem.

Det fandt hun ud af, da hun forsøgte at stå frem i 2017. Her blev hun konfronteret med, at hun som offer for seksuelt overgreb ifølge lovgivningen i delstaten Tasmanien ikke måtte stå frem med sit sande navn i medierne. Det krævede en særlig tilladelse fra domstolene.

Det var på trods af, at manden, som misbrugte hende, var blevet idømt to og et halvt år tremmer, og at både han og medierne måtte omtale hendes sag offentligt, beretter ABC News.

Sammen med den såkaldte #LetHerSpeak-kampagne gik Tame til Tasmaniens højesteret for at få lov til at stå frem som voldtægtsoffer uden at skulle gemme sig bag et pseudonym. Det fik hun rettens ord for og har siden kæmpet for, at andre i lignende situationer også får lov til at stå frem.

- Jeg føjer stemme til et voksende kor, der nægter at blive gjort tavse, lød det fra en rørt Tame:

Efter fokus fra flere kendisser og landsdækkende medier blev Tasmaniens lovgivning ændret sidste april, så ofre for overgreb ikke længere kan straffes for at løfte sløret for deres egen identitet.

Nu hyldes Grace Tame for sin kamp for at reformere retssystemet og for at forsøge at udbrede kendskab til grooming og udfordre forståelsen af, hvordan overgreb foregår.

Panelet, der står for prisuddelingen, skriver i en udtalelse, at Grace Tame "har demonsteret ekstraordinært mod ved at bruge sin stemme til at kæmpe for reformer og gøre offentligheden opmærksom på konsekvenserne af seksuelle overgreb".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk