Blev reddet fra flammehavet: Nu er koalaen Lewis død

Dyrlægerne var nødt til at aflive den slemt forbrændte koala, der havde fået alvorlige skader.

Billederne af koalaen - som vi i første omgang troede blev kaldt Lewey - der bliver reddet ud af flammerne, er gået verden rundt.

Mellem 350 og 1000 koalaer er brændt ihjel i de australske skovbrande, som har hærget i de seneste uger.

Nogle enkelte af pungdyrene er blevet reddet med slemme forbrændinger. En af dem var koalaen, som fik navnet Ellenborough Lewis.

Den blev reddet af en kvinde fra New South Wales, Toni Doherty, som handlede resolut, tog sin bluse af og hældte vand fra sin drikkeflaske ud over det slemt tilredte dyr for at lindre smerterne, efter hun havde befriet dyret fra flammehavet. Hun opkaldte koalaen efter et af sine børnebørn.

Klippet med kvinden, der i sin bh redder det lidende dyr er gået verden rundt og blevet symbolet på skovbrandenes dødbringende hærgen.

- Den stakkels koala, han græd og skreg, fordi han var forbrændt. Han brændte forneden, på sine små sorte ben.... Jeg havde aldrig hørt en koala før, jeg vidste ikke, at de kunne græde. Det var så hjerteskærende, fortalte Toni Doherty til Today om sin oplevelse.

Skønnet til at være 14 år gammel

For den svært forbrændte koala, som blev skønnet til at være 14 år gammel, var redningen dog kun en stakket frist.

Det australske medie 9news oplyser nemlig, at dyrlægerne har set sig nødsaget til at aflive Ellenborough Lewis, fordi brandsårene kun blev værre.

- Vi var der i morges. Vi er naturligvis meget kede af det, da vi håbede, at han ville klare den, men vi accepterer, at hans skader var alvorlige, invaliderende og meget smertefulde, siger redningskvindens mand, Peter Doherty, til den australske tv-station.

- Vi vil altid stole på vurderingen fra personalet på Port Maquarie Koala Hospital.

New South Wales har været hårdt ramt af skovbrande, som mange koalaer er blevet fanget i.

Koala-hospitalet har på Facebook bekræftet nyheden om, at det var nødvendigt at aflive det forpinte brændoffer:

- I dag har vi taget beslutningen om at aflive Ellenborough Lewis. Vi kom ham i fuld narkose i morges for at skifte bandagerne og undersøge hans skader. Vi har tidligere skrevet, at brandsår kan forværres, før de bliver bedre. I Ellenborough Lewis' tilfælde blev sårene værre, og desværre ville de ikke blive bedre. Koala Hospitalets primære sigte er dyrevelfærd, og på den baggrund blev beslutningen taget.

Har modtaget mange donationer

Koala-hospitalet har modtaget mange donationer fra private til behandling af brandsårsramte koalaer, som er blevet reddet fra skovbrandene.

Koalaerne i Port Mascquarie er særligt hårdt ramt af skovbrandene. For en måned siden blev det skønnet, at 350 ud af 600 koalaer i området er blevet dræbt i de voldsomme skovbrande.

Det er, som professor Chris Johnson fra University of Tasmania siger til National Geographic, ikke det samme, som at koalaen er 'funktionelt uddød'. Men ifølge Mikkel Stelvig, formidlingschef og zoolog i Københavns Zoo, er der nu kun omkring 80.000 koalaer tilbage i Australien, og der vil ikke være mange tilbage i 2030.

Den unikke dyreart er truet af både brande, tørke, trafikdrab og sygdomme.