Blev verdens rigeste mand hacket af kronprins? Saudi-Arabien siger nej

Ifølge flere medier vil FN undersøge, om Amazon-ejer Jeff Bezos blev hacket af Saudi-Arabiens kronprins.

Få uger inden hacket havde Bezos mødt bin Salman til en middag i Hollywood, hvor de ifølge flere medier udvekslede telefonnumre. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Saudi-Arabien afviser stadig kraftigere, at kongeriget skulle have hacket Amazon-ejer Jeff Bezos, der er anerkendt som værende verdens rigeste mand.

Rygterne er genopstået, efter at The Guardian i går på baggrund af anonyme kilder kunne fortælle, at Jeff Bezos' telefon blev hacket i 2018.

Det skal være sket i forbindelse med, at han modtog en WhatsApp-besked sendt fra den saudiske kronprins Mohammed bin Salmans personlige konto.

Samtidig skriver flere internationale medier i dag, heriblandt nyhedsbureauet Reuters, at FN er på vej med en melding om, at der er tilstrækkeligt med bevismateriale til at indlede en efterforskning.

Få uger inden beskeden havde Bezos mødt bin Salman til en middag i Los Angeles-bydelen Hollywood, hvor de to ifølge flere medier udvekslede telefonnumre.

Ifølge The Financial Times har det vist sig, at milliardærens telefon på kort tid havde delt store mængder data, efter at Bezos havde modtaget en video fra kronprinsens konto.

Det er ikke første gang, Saudi-Arabien kædes sammen med hacket - og det er heller ikke første gang, at de afviser at kende til sagen. På Twitter skriver den saudiske ambassade i USA, at anklagerne er absurde.

- Vi opfordrer til, at en efterforskning af anklagerne igangsættes, så vi kan få fakta på bordet, skriver ambassaden.

Magasin afslørede intime beskeder

Sidste år - et år efter Bezos telefon angiveligt blev hacket - skabte det overskrifter verden rundt, da milliardæren i et blogindlæg anklagede medieselskabet AMI for afpresning.

Kort forinden havde sladderbladet National Enquirer, der ejes af AMI, offentliggjort en 11 sider lang historie om en udenomsægteskabelig affære mellem Jeff Bezos og en tidligere tv-vært.

Artiklerne, der kom få dage efter, Bezos og hans daværende kone, MacKenzie, meddelte at de skulle skilles, byggede blandt andet på parrets private sms-beskeder, og det fik Jeff Bezos til at indlede sin egen efterforskning.

  • Jeff Bezos besøgte i 2016 Mohammed bin Salman i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. (Foto: BANDAR AL-JALOUD © Scanpix)
  • Mohammed bin Salman har gentagne gange nægtet, at han kendte til eller beordrede drabet på Jamal Khashoggi. (Foto: SAUDI ROYAL COURT © Scanpix)
  • Amazon-ejer Jeff Bezos var sammen med Jamal Khashoggis forlovede til stede ved en mindeceremoni et år efter drabet. (Foto: Ümit Bektas © Scanpix)
  • USA's præsident, Donald Trump, har en mangeårig alliance med medieselskabet AMI. Loyaliteten stikker så dybt, at AMI i 2016 gik med til at købe rettighederne til en historie om en affære mellem Trump og nøgenmodellen Karen McDougal - med det formål at begrave sagen. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)
  • Jeff Bezos og hans ekskone Mackenzie gik fra hinanden i 2019. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)
1 / 5

Han ville vide, hvordan National Enquirer var kommet i besiddelse af beskederne. Svaret kom godt en måned senere:

Ifølge Bezos sikkerhedschef, Gavin de Becker, havde den saudiarabiske regering lækket de intime sms'er.

Det gjorde sauderne, ifølge Gavin de Becker, fordi de var sure over, at Bezos-ejede Washington Post havde optrevlet det saudiske regimes bestialske mord på journalisten Jamal Khashoggi.

Journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt i 2018 på det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet. (Foto: OSMAN ORSAL © Scanpix)

Khashoggi-hvem?

I oktober 2018, bare få måneder efter det angivelige telefonhack, gik journalisten Jamal Khashoggi en tidlig eftermiddag ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet.

Her skulle han ordne nogle bryllupspapirer, mens hans forlovede ventede udenfor. Jamal Khashoggi, der tidligere havde rapporteret om korruption i Saudi-Arabien, kom bare aldrig ud igen.

Saudi-Arabien har siden erkendt, at Khashoggi, der arbejdede for den amerikanske avis Washington Post, blev dræbt på ambassaden. Men kronprinsen bin Salman nægter at have kendt til drabet.

Ifølge flere medier blev forholdet mellem Jeff Bezos, der på dette tidspunkt stadig var uvidende om hackerangrebet, og Mohammed bin Salman lagt på is kort efter drabet på Jamal Khashoggi.