'Blodbadet i New Zealand skyldes fanatikeres indvandring': En million borgere kræver senators afgang

Selv om det er en australier, der står bag massemordet i fredags, giver nogle muslimsk indvandring skylden.

Flere har lagt blomster ved de moskéer, der blev ramt af terrorangreb fredag. (Foto: DAVID MOIR © Scanpix)

Den skarpe tone mod islam og muslimer har skabt grobund for sidste uges terrorangreb i New Zealand, lyder det fra flere muslimer i Australien.

Fredag affyrede den 28-årige australier Brenton Tarrant skud med automatvåben i to moskéer og dræbte mindst 50 mennesker. Yderligere omkring 50 blev såret.

Forinden angrebene havde gerningsmanden offentliggjort et manifest på internettet, hvori han giver udtryk for, at muslimer er ved at "invadere" vestlige lande. Han hylder desuden en række mænd, heriblandt Anders Breivik, som har angrebet enten immigranter, muslimer, sorte eller venstrefløjspolitikere.

Angrebene chokerede mange i New Zealand og Australien, men det er slet ikke så overraskende, at det kunne ske, skriver lektor i journalistik og praktiserende muslim Nasya Bahfen mandag i det New Zealandske medie The Spinoff.

Muslim-had er blevet normaliseret

Ifølge lektoren har australske medier og politikere nemlig været med til at normalisere den anti-muslimske retorik gennem "et behov for at kritisere islam" og dermed banet vej for angrebet.

- Narrativet om had og splittelse er blevet bygget op over flere år op til angrebene og har givet grønt lys til gerningsmanden, skriver hun.

Hun henviser blandt andet til den australske senator Fraser Anning, der i øjeblikket har tiltrukket sig stor opmærksomhed ved at give muslimsk immigration skylden for terrorangrebet.

- Årsagen til blodbadet i New Zealands gader er det immigrationsprogram, der i første omgang lod muslimske fanatikere migrere til landet, skriver han i en udtalelse, og fortsætter:

- Selvom muslimer i dag er ofrene, er det som regel dem, der er gerningsmænd.

Senator Fraser Anning er kommet i uvejr, efter han udtalte, at muslimsk indvandring var grunden til fredagens terrorangreb. Han repræsenterer én af de stemmer i australsk politik, der er særlig skrap overfor muslimer. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Udtalelserne har fået en million australiere til at skrive under på at fjerne senatoren, der før har udtalt sig skarpt om muslimsk indvandring.

Men hans udtalelser er kun ét eksempel på den anti-muslimske retorik ud af mange, mener Nasya Bahfen.

Hun peger også på nyhedsmediet Sky News Australien, der sidste år lavede et langt interview med en kendt nazi-sympatisør om hans holdning til immigration. Et symptom på den anti-muslimske fortælling i medierne, siger hun.

Hun bliver bakket op af blandt andre den australske senator Mehreen Faruqi, der var hurtig til at kritisere medierne efter fredagens angreb.

- Det her er ikke en isoleret handling med mystiske årsager. Det er ikke tilfældigt. Det er konsekvensen af islamofobisk og racistisk had, der er blevet normaliseret og legitimeret af nogle politikere og medier, sagde hun til australske SBS News.

- Vi ved, at muslimer er mål for poltikere, blandt andre dem på den yderste højrefløj. Vi ved, at muslimer er konstant dæmoniseret. Vi ved, at vi er hadet af nogen, fortsatte hun.

'Det kunne have været undgået'

Gerningsmanden bag fredagens angreb er fængslet og sigtet for drab. Der ventes at blive rejst flere sigtelser i sagen.

New Zealands premierminister reagerede hurtigt på angrebet og har fortalt, at regeringen nu vil stramme landets våbenlovgivning.

Premierministeren vil også undersøge, om myndighederne kunne have gjort noget anderledes for at stoppe angrebet.

Hun mødte selv op ved moskéerne for at vise sympati for de pårørende.

New Zealands premierminister Jacinda Ardern vil stramme landets våbenlovgivning, efter en mand udførte et terrorangreb mod to moskéer med automatvåben. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)

Men der skal mere til end buketter og pæne ord, mener praktiserende muslim i Australien Lydia Shelly, der siger, at medierne ikke har været nogen neutral plads for muslimer.

- I stedet for at være kritiske overfor racisme, har medier fundet ud af at tjene penge på et skræmmebillede af muslimer efter 11. september, skriver hun mandag i det australske medie The Advertiser.

Hun tilføjer, at fredagens angreb ikke havde behøvet at finde sted.

- Det kunne have været undgået, hvis man havde sagt fra over for anti-muslimsk retorik og racisme - i alle former. Men nu ved vi i det mindste, hvor mange muslimer, der skal dø, før vores land stopper op og reflekterer over, hvordan vi endte her. Det skal 50.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter