'Blødende bjørn' eller 'politisk stunt': Republikanernes undersøgelse af Joe Biden er i gang

Præsidenten bliver anklaget for at have brugt sin magt til at berige sig selv og sin familie.

Fire tidligere ansatte hos Twitter aflagde i dag forklaring i Kongressen. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

- Det at undersøge Biden-familien er som at spore en blødende bjørn i en snestorm. Der vil være beviser alle vegne.

Sådan har republikaneren James Comer beskrevet sit partis ambition om at nå til bunds i de anklager, der omgiver USA's præsident Joe Biden.

Nu kan amerikanerne og resten af verden så følge med i, om James Comer har ret - eller om det hele er et "løsrevet-fra-virkeligheden politisk stunt", som Det Hvide Hus siger.

Tilsynsudvalget i Repræsentanternes Hus, hvor Republikanerne nu har flertal, gik i dag med James Comer i spidsen i gang med den første offentlige høring i en undersøgelse af Joe Biden og hans familie.

Og splittelsen i amerikansk politik blev stillet til skue fra første færd.

James Comer under dagens høring. (Foto: © CAROLYN KASTER, Associated Press)

Twitter i skudlinjen

Dagens høring handler konkret om en episode, der fandt sted to uger før præsidentvalget i USA i 2020.

Dengang bragte den konservative avis New York Post en artikel, der var baseret på data, som tilsyneladende stammede fra en bærbar computer, som tilhørte Joe Bidens søn Hunter Biden.

Historien fra New York Post blev i et døgn undertrykt af Twitter, og i dag skal fire tidligere ansatte fra det sociale medie så forklare, hvorfor det skete. Sagen har fået fornyet opmærksomhed efter Twitters nye ejer, Elon Musk, har givet journalister adgang til interne dokumenter - de såkaldte "Twitter Files" - om forløbet.

- Amerika oplevede en koordineret kampagne fra sociale medier, mainstream nyheder og efterretningskredse for at undertrykke og de-legitimere eksistensen af Hunter Bidens bærbar og dens indhold, sagde James Comer, inden vidnerne blev udspurgt af udvalget.

Demokraten Daniel Goldman skød tilbage, at Republikanerne ikke har fremlagt beviser for deres centrale påstand om, Joe Biden var involveret i sin søns forretningseventyr.

- Jeg håber ikke, at du misbruger din magt som formand for dette udvalg, og at du ikke spilder skatteydernes penge på en fisketur, sagde Daniel Goldman til James Comer.

De fremmødte tidligere Twitter-ansatte tilkendegav under høringen, at det var en fejl at undertrykke historien. Det indså det sociale medie også tilbage i 2020 og omgjorde sin beslutning efter 24 timer.

Hvad er 'Twitter Files'?

I oktober 2022 købte rigmanden Elon Musk Twitter, og efterfølgende har han givet udvalgte journalister adgang til visse interne dokumenter fra det sociale medies arkiver. Dokumenterne har fået tilnavnet "Twitter Files".

Journalisterne har siden bragt forskellige afsløringer, der har det fællestræk, at Twitters tidligere ledelse bliver anklaget for at have undertrykt højreorienterede personer og synspunkter.

Afsløringerne har indtil videre blandt andet om Twitters udelukkelse af Donald Trump, selskabets samarbejde med forbundspolitiet FBI og beslutningen om at bremse udbredelsen af en artikel, som afsæt i filer fra Hunter Bidens føromtalte bærbar.

Det er særligt sidstnævnte, som har det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus gerne vil grave dybere i.

Joe Biden i selskab med sin søn Hunter Biden i New York 4. februar. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)

Det svage led

Republikanerne insisterer på, at undersøgelsen i Tilsynsudvalget handler om Joe Biden - ikke Hunter Biden.

Alligevel kan præsidentens 53-årige søn godt forberede sig på at spille en dominerende hovedrolle i Republikanernes kulegravning af Biden-familien.

Længe inden præsidentvalget i 2020 udpegede daværende præsident Donald Trumps kampagnestab Hunter Biden som det svage led i Joe Bidens kæde.

Sønnen er tidligere alkohol- og stofmisbruger og har haft en lidt besynderlig karriere som en forretningsmand og lobbyist, hvis primære kvalifikation var sit berømte efternavn. Det har han selv erkendt.

Republikanernes anklage mod præsident Biden lyder, at han i årevis har misbrugt sin position. De siger, han hjulpet Hunter Biden og andre familiemedlemmer med at skaffe lukrative og mistænkelige forretningsaftaler og bestyrelsesposter i udlandet - og selv profiteret af det.

Den efterladte laptop

Det centrale bevis i den republikanske undersøgelse af Joe Biden er en bærbar, som Hunter Biden i 2019 afleverede til reparation i en butik i Delaware, men aldrig hentede igen.

Computerreparatøren, som er Trump-tilhænger, siger, at han opdagede mistænkelige dokumenter og e-mail på bærbarens harddisk, som han derfor overdrog til forbundspolitiet FBI.

Forinden havde reparatøren dog taget en kopi af harddisken og sendt den til Donald Trumps personlige advokat Rudy Guilliani. Han delte indholdet med avisen New York Post, og siden har en lang række medier fået adgang til filerne.

Skal man tro dækningen i konservative medier som New York Post og Fox News indeholder harddisken en myriade af beviser for urent trav af Joe Biden og Hunter Biden. Anklagerne koncentrerer sig om Hunter Bidens tid som bestyrelsesmedlem i det ukrainske energiselskab Burisma fra 2014 til 2019 og hans arbejde for et kinesisk energiselskab i 2017.

Medier længere mod venstre som Washington Post og New York Times har lavet deres egne undersøgelser af filerne på disken, og de kan ikke umiddelbart få øje på nogen rygende pistol, når det gælder præsidentens handlinger.

Hvis du vil læse mere om Hunter Biden og anklagerne mod ham, så har vi skrevet en længere artikel om sagen.