For blot tredje gang bliver Europa-Parlamentet ledet af en kvinde. Men hendes syn på abort skaber splid

Valget af den 43-årig malteser til den magtfulde post har splittet de danske socialdemokrater.

43-årige Roberta Metsola bliver den yngste formand for Europa-Parlamentet nogensinde - og blot den tredje kvinde i rækken. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Der er de fødselsdage, der ikke gør det store væsen af sig, og så er der dem, man aldrig glemmer igen.

For den konservative maltesiske europaparlamentariker Roberta Metsola kommer dagen i dag, hvor hun kan fejre sin 43-års fødselsdag, utvivlsomt til at figurere på listen over de mere mindeværdige af slagsen. Her blev hun nemlig med et overvældende flertal valgt til ny formand for Europa-Parlamentet.

- Jeg er ydmyg og føler mig beæret over det ansvar, som I har givet mig, lød det efter afstemningen fra en synligt lettet Roberta Metsola, som blev mødt med stående klapsalver fra flere af kollegaerne.

Roberta Metsola, der allerede i første afstemningsrunde slog sine to modstandere med 458 ud af de 616 afgivne stemmer, bliver den blot tredje kvindelige formand i Europa-Parlamentets historie. Den seneste var franske Nicole Fontaine, der trådte tilbage for akkurat 20 år siden.

- Der kommer ikke til at gå yderligere to årtier, før den næste kvinde står her, understregede Roberta Metsola under sin sejrstale i plenarsalen.

Derudover får hun også æren af at være den yngste politiker, der nogensinde har stået i spidsen for Europa-Parlamentet. Og det er første gang, at Malta, der er det mindste medlemsland med godt en halv million indbyggere, får så tung en EU-post.

Den kommer Roberta Metsola til at sidde på i de kommende to et halvt år indtil det næste europaparlamentsvalg i foråret 2024.

- Hun er en politiker, der har mod nok til at stå fast på det, hun virkelig mener. Også når det ikke er politisk korrekt, lyder det fra De Konservatives europaparlamentariker, Pernille Weiss, som deler gruppeværelse med Roberta Metsola.

Skarp politiker og dygtig håndværker

Den konservative malteser overtager formandsposten efter socialdemokraten David Sassoli, der døde tidligere på måneden efter længere tids sygdom.

Det har dog længe været aftalt mellem parlamentets store grupper, at David Sassoli skulle træde tilbage i denne måned efter to og et halvt år på posten og overlade den til parlamentets kristenkonservative EPP-gruppe. Og den jurauddannede Roberta Metsola, som er en del af den kristenkonservative familie, har længe kørt sig selv i stilling til at overtage posten.

Roberta Metsola er nemlig ingen nybegynder i Europa-Parlamentet, hvor hun blev valgt ind for ni år siden for partiet Partit Nazzjonalista. Og hun kommer til at skulle trække på sin erfaring i den kommende tid, hvor der skal findes løsninger på tunge, sprængfarlige emner om alt fra klimaet og de store techgiganter til spørgsmålet om at beskytte retsstaten.

Ifølge De Konservatives Pernille Weiss er den nye parlamentsformand en "sindssygt skarp politiker og dygtig håndværker, der kan bygge bro mellem de forskellige politiske positioner".

- Jeg kender hende også som en, der står fast på værdierne om, at der skal være nogle stærke nationalstater, som skal klare det meste, siger Pernille Weiss.

Venstres Morten Løkkegaard, der er med i parlamentets liberale Renew Europe-gruppe, er også glad for afstemningsresultatet.

- Roberta Metsola repræsenterer en ny generation i europæisk politik. Med hende som formand tror jeg, at Europa-Parlamentet kan blive langt mere synligt og markant i Europa. Og det trænger vi i den grad til, siger han.

Der var stående applaus fra flere europaparlamentarikere, da Roberta Metsola i dag blev valgt til ny formand. Hendes rolle bliver blandt andet at lede det daglige arbejde i Europa-Parlamentet (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Opsigtsvækkende abortmodstand

Som europaparlamentariker har Roberta Metsola blandt andet arbejdet for en tvungen omfordeling af migranter og flygtninge på tværs af medlemslandene. Det er et særdeles betændt spørgsmål i EU, og Danmark er blandt de medlemslande, der er kategorisk imod ideen.

Derudover har hun kæmpet for at styrke LGBT+-personers rettigheder samt stå vagt om retsstatsprincipperne og pressefriheden.

Til gengæld har det vakt stor opsigt og debat, at Roberta Metsola, der selv har fire sønner, med egne ord er "kategorisk imod abort".

Malta er det eneste land i EU, hvor abort fortsat er ulovligt, og kritikken har ikke mindst været stor på venstrefløjen. Enhedslistens europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen, kalder da også dagens valg for "dybt tragisk".

- Når man ser på Simone Veil (den første kvindelige formand for Europa-Parlamentet, red.), så stod hun i spidsen for kampen for franske kvinders ret til abort. Nu står vi så i 2022 med en kvindelig abortmodstander som parlamentsformand. Det er desværre ikke altid, at tingene går i den rigtige retning. Slet ikke i forhold til ligestillingen, siger han.

Hos de danske socialdemokrater har valget også skabt debat og intern splittelse. Selvom hverken Christel Schaldemose og Marianne Vind deler Roberta Metsolas abortsyn, stemte de alligevel for hende i dag. Det skyldes aftalen om den interne magtdeling, som den socialdemokratiske gruppe lavede med de kristenkonservative.

Deres kollega, Niels Fuglsang, stemte derimod på De Grønnes modkandidat. Han mener nemlig, det "er langt ude, at Europa-Parlamentet ledes fra et synspunkt, der grundlæggende er kvindefjendsk."

- Nu må jeg acceptere, at hun er blevet valgt, og jeg håber, at hun bliver god, siger han.

K: Intet problem med abortmodstand

Formandens rolle er blandt andet at lede det daglige arbejde i Europa-Parlamentet og være bindeled til de andre EU-institutioner og omverdenen. Derudover er det en cerimoniel rolle, og formanden skal repræsentere hele parlamentets holdninger.

Roberta Metsola understregede da også efterfølgende selv, da hun blev spurgt ind til sin abortmodstand, at hun kommer til at kæmpe for parlamentarikernes og ikke sine egne synspunkter.

- Europa-Parlamentet har været utvetydig, når det kommer til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Det har gentagne gange efterspurgt bedre beskyttelse af disse rettigheder, sagde hun og understregede, at "det bliver den holdning, jeg kommer til at fremme."

Venstres Morten Løkkegaard hæfter sig ved, at Roberta Metsola har tilkendegivet, at hun vil bakke op om at styrke kvinders rettigheder og fremme ligestilling i EU.

De Konservatives Pernille Weiss ser dog intet problem i Roberta Metsolas syn på abort. Det er nemlig de enkelte medlemslande, der ene og alene har ret til at bestemme over abortspørgsmålet, og Pernille Weiss har "den dybeste respekt for, at hun tør at stå for en lidt mere konservative tilgang til abortspørgsmålet."

Du synes ikke, det sender et forkert signal at have en abortmodstander på formandsposten?

- Nej, slet, slet ikke. Så kunne man gå ned i detaljer på andre spørgsmål i forhold til politiske kollegaer og ekskludere dem fra topposter, fordi man i nogens optik har et særstandpunkt. Jeg mener ikke, det er et særstandpunkt, for det er noget, hun deler med rigtig mange mennesker. Og EU skal ikke blande sig i, om de enkelte lande tilbyder abort eller ej, siger Pernille Weiss.

Det næste valg til Europa-Parlamentet finder efter planen sted i foråret 2024.