#BlueForSudan: Folk skifter til blå profilbilleder i solidaritet med Sudan

Det startede som et udtryk for sympati med 26-årig martyr og er nu en bevægelse.

Måske har du lagt mærke til, at nogle på Instagram eller Twitter har ændret deres profilbillede til den blå farve, du kan se på billedet ovenover?

Mange har nemlig netop den blå farve som profilbillede. Det, der begyndte som en hyldest til en af de unge ofre for massakren den 3. juni i Sudan, er nu blevet farven for en bevægelse i selskab med hashtagget #BlueForSudan.

Det hele startede den 3. juni, da en paramilitær gruppe, efterfulgt af sikkerhedsstyrker, stormer en protest, hvor op mod 100 mennesker dør, mindst 70 bliver voldtaget og op mod 700 meldes sårede.

Den protest var 26-årige Mohammed Matter med til. Sammen med andre demonstranter sad han foran militærets hovedkvarter i landets hovedstad, Khartoum, i kampen for mere demokrati og et civilt styre.

Mens Mattar sidder der, kommer den paramilitære gruppe mod protestlejren. I et forsøg på at beskytte nogle kvinder omkring ham, kaster han sig angiveligt ind foran dem og bliver ramt af skud i hovedet, skriver Al-Jazeera.

Hvordan spredte det sig?

Da hans familie og venner fandt ud af, han var blevet dræbt, skiftede de deres profilbilleder til den blå farve, den unge mand selv havde som profilbillede på sin Instagram og Twitter, og som efter sigende skulle være hans yndlingsfarve.

Screenshot af Mohamed Mattars Instagram-profil. (© Instagran/@mattar77)

Den 6. juni delte den sudanesiske skønhedsblogger Shahd Khidir et opslag på Instagram, hvor hun fortæller om drabet af hendes ven. Herefter begyndte bevægelsen at tage fart. For fire dage siden kom den engelske udgave af hashtagget #BlueForSudan på Twitter, hvor det også har været internationalt trendende.

I skrivende stund er der knap 30.000 billeder med hashtagget på Instagram. De mange delinger og opråb om unge Mattars død, er også blevet en åbning til at tale om massakren i Sudan, og hvad det er, demonstranterne kæmper for.

Mange har lavet grafiske billeder med udgangspunkt i den blå farve. For eksempel det her af den unge kvinde, der er blevet et symbol for protesterne i Sudan.

Hvad sker der i Sudan?

I december sidste år begynder der at opstå protester, fordi priserne på blandt andet brød og brændstof stiger. Demonstranterne vil gerne have, at den på det tidspunkt siddende præsident Omar Al-Bashir går af.

Den 11. april gør han det, men protesterne fortsætter, for de vil gerne have en civil regering - altså en regering med folkevalgte politikere. Militæret og civile grupper forhandler, og i maj måned når de til enighed om, at der i løbet af de næste tre år skal indføres civilt styre.

Den 3. juni rydder en paramilitær gruppe en protestlejr i Sudans hovedstad Khartoum, hvor de anklages for at have dræbt mere end 100 mennesker, selvom militæret selv hævder, de har dræbt 46 mennesker, skriver BBC.

Støtter af den næstkommanderende i det militære overgangsråd, Mohamed Hamdan Dagolo. I byen Qarri venter fremmødte i dag på at hylde manden, der har et ret blodigt ry. (Foto: Ashraf Shazly © Scanpix)

Op mod 700 mennesker skulle være blevet såret i aktionen, og en gruppe af læger har lavet en optælling fra hovedstadens hospitaler, der viser, at mere end 70 ofre, der både tæller mænd og kvinder, er kommet i behandling efter at være blevet voldtaget, skriver The Guardian.

Det forventes, at det egentlige antal af voldtægtsofre er endnu højere, da en del formentlig ikke har turde søge behandling på grund af reprisalier, uro i gaderne, samt utilgængelighed.

Den 4. juni opsiger militæret alle deres aftaler med demonstranterne.

Sudans aflyste revolution

  • 19. december 2018: Der opstår demonstrationer, da priserne på brød og brændstof bliver hævet.

  • 22. februar 2019: Præsident Omar al-Bashir opløser regeringen i Sudan.

  • 24. februar: Protesten fortsætter. Sikkerhedsstyrker skyder med skarpt mod demonstranter.

  • 6. april: Aktivister opretter en protestlejr ved militærets hovedkvarter i Khartoum.

  • 11. april: Militæret meddeler, at al-Bashir er blevet afsat. Demonstranterne opretholder deres protestlejr og kræver civilt styre.

  • 20. april: Forhandlinger mellem militæret og civile grupper begynder.

  • 14. maj: Forhandlerne bliver enige om en overgangsperiode til civilt styre på tre år.

  • 3. juni: Sikkerhedsstyrker stormer protestlejr ved det militære hovedkvarter og dræber ifølge demonstranterne mindst 60 personer. Samme dag afbryder de civile grupper forhandlingerne med militæret.

  • 4. juni: Militæret opsiger alle aftaler med demonstranternes repræsentanter.

Facebook
Twitter