Bølge af fordømmelse mod Australien efter Nauru-læk

FN og en lang række organisationer er bestyrtede over behandlingen af asylansøgere i Nauru.

Australiens omstridte detentionscenter for asylansøgere i østaten Nauru. (© ap)

To FN-organer og en lang række organisationer forlanger, at Australien stopper de lidelser, som asylsøgere udsættes for i et detentionscenter i østaten Nauru.

Det sker, efter avisen The Guardian har fået fat i en række dokumenter fra detentionscenteret, som omtaler en lang række fysiske og psykiske overgreb mod asylsøgere, især børn.

FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR udtrykker "alvorlig bekymring" over anklagerne og kræver, at Australien flytter asylansøgerne fra Nauru til "humane forhold".

UNHCR siger, at beretningerne om overgreb i de lækkede dokumenter stemmer overens med organisationens egne observationer om situationen i Nauru.

Australiens immigrationsministerium siger, at mange af dokumenterne "afspejler ubekræftede udtalelser". Dokumenternes eksistens beviser, at der foregår en omhyggelig registrering af alle påståede episoder i detentionscenteret, mener ministeriet.

Centeret i Nauru er det ene af to centre, som Australien betaler andre lande for at drive på Australiens vegne. Det andet ligger på Manus-øen i Papua Ny Guinea.

Systemet med centrene sørger for, at asylansøgere, der forsøger at komme til Australien med båd, får behandlet deres sag uden at sætte fod i landet.