Bør Merkel lade sig stikke på live-tv? Tyskland kæmper for at redde udskældt vaccines ry

Coronavacciner fra AstraZeneca samler støv, fordi tyskere ikke vil have dem.

Marie Rohlfs, der arbejder i en børnehave i Bremen, får en dose af AstraZenecas vaccine. (Foto: pool © Scanpix)

"På en eller anden måde gik det hele dårligt".

Sådan sammenfatter den tyske vaccinechef, Thomas Mertens, problemerne med at affyre et af de vigtigste våben i kampen mod coronavirus.

Vacciner er altafgørende - det er alle enige om. Men den ene af de tre vacciner, som er godkendt i EU, bliver slet ikke anvendt i det omfang, man kunne.

En undersøgelse af avisen The Guardian viser, at fire ud af fem doser vaccine fra det svensk-britiske selskab AstraZeneca, som er leveret til EU, stadig ikke er brugt.

Tyskere siger nej tak

Lagrene bugner ikke mindst i Tyskland, hvor der foreløbig er givet 363.000 doser af de over to millioner, man har modtaget - det vil sige omtrent 17 procent.

Det tyske sundhedspersonale, som ellers står forrest i vaccinekøen, siger nemlig i stor stil nej tak, når de bliver tilbudt et skud AstraZeneca.

Så nu bliver for eksempel lærere, pædagoger og politifolk rykket frem i køen for at gøre indhug i de doser, som hober sig op.

Samtidig erkender de ansvarlige politikere og myndigheder, at AstraZeneca-vaccinen har et imageproblem.

Formanden for de tyske immunologer, Carsten Watzl, foreslår ligefrem, at den tyske kansler, Angela Merkel, skal lade sig vaccinere med vaccinen på live-tv for at give AstraZeneca et boost i befolkningen.

Hvad gik galt?

Der er dog et oplagt problem med den plan: Angela Merkel er 66 år, og Tyskland anbefaler ikke AstraZeneca-vaccinen - som i Danmark og en række andre EU-lande - til personer over 65 år. Argumentet har været, at der manglede dokumentation for vaccinens effekt i den ældre del af befolkningen.

Det påpegede Merkel selv, da hun blev spurgt til AstraZeneca i et interview med en avis.

Beslutningen om at sætte en aldersgrænsevaccinen - og kanslerens lunkne opbakning - har været med til at give den et dårligt ry i befolkningen.

Det hjalp heller ikke, at AstraZeneca har været under angreb for brud på kontrakter fra EU-Kommissionen. Eller at den tyske avis Handelsblatt i januar citerede anonyme regeringskilder for, at vaccinen var nærmest virkningsløs for ældre mennesker - en konklusion, som bagefter blev afvist at det tyske sundhedsministerium.

Endelig har tysk sundhedspersonale klaget over kraftige bivirkninger, efter at de har fået vaccinen. For eksempel stoppede et hospital i Braunschweig midlertidigt vaccination af personalet, da nogle af dem fik op til 41 grader i feber.

- Jeg var virkelig bange for at lade mig vaccinere dengang, og i lang tid overvejede jeg, om jeg skulle gøre det eller ej, fordi mange andre, der også arbejder her, var blevet syge, fortæller sygeplejerske i Braunschweig Selina Seidel til DR Nyheder.

Ny anbefaling "meget snart"

Selina Seidel endte med at lade sig stikke, men mange andre tyskere har sagt "nein danke" til AstraZeneca.

Så nu går fagfolk og politikere på barrikaderne for at redde vaccinens ry. Det handler også om at forbedre Tysklands placering på den globale vaccinerangliste. Den aktuelle 27. plads, når man kigger på færdigvaccinerede, passer ikke så godt til tyskernes selvforståelse.

Et studie fra Skotland har givet håb om, at AstraZeneca-vaccinen yder langt større beskyttelse, end man hidtil har troet - også blandt ældre.

På den baggrund har den tyske vaccinechef Thomas Mertens udtalt, at man "meget snart" kommer med en ny anbefaling. Han understreger samtidig, at han aldrig har kritiseret vaccinen, men blot manglede data.

Samtidig melder den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, sig klar til at tage et skud.

- Når det bliver min tur, ville jeg straks være klar til at lade mig vaccinere med AstraZeneca-vaccinen, siger Jens Spahn.

Hør podcasten 'Stikket dybere' om Tyskland og AstraZeneca:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk