Børn i Togo elsker skolen

Stadig flere børn i Afrika kommer i skole, melder FN. I Togo har den danske landsindsamling, sendt på DR1 i januar, haft stor betydning for skolegangen.

Stadig flere afrikanske lande gør det gratis at gå i skole, og ungerne elsker deres skole, her en by i Gambia (arkiv). (Foto: jnz)

Et stigende antal afrikanske børn kommer i skole, fortæller FNs børneorganisation UNICEF. I det lille vestafrikanske land Togo har danske penge været et vigtigt bidrag.

Ved landsindsamlingen sendt på DR i januar fik UNICEF Danmark samlet 7.840.439 kroner ind til børnene i Togo, og det har haft stor betydning, fortæller informationschef Karin Aaen:

- Børnene i Togo elsker at gå i skole, og fingrene er hele tiden oppe. Men de fysiske rammer er ikke de bedste. Jeg så børn, der sad seks på en pult med plads til to. De faldt simpelthen ned på gulvet og måtte sidde der. Der manglede også kridt og tavler og bøger.

Det batter!

- Pengene fra danskerne er med til at bygge 11 nye skoler, 600 lærere er blevet efteruddannet, og næsten 3000 børn har fået skolemateriale. Og det er noget, der virkelig batter i et land, hvor der er så stor mangel på alting, siger Karin Aaen.

Mange afrikanske lande har de senere år ophævet skolegebyrerne for at leve op til FNs mål om uddannelse for alle i 2015. Togos regering afskaffede skolebetalingen sidste år, men de gode hensigter var ved at udvikle sig til rent kaos, fordi det pludselig myldrede ind med børn.

- UNICEF hjælper Togo og andre lande i Den 3. Verden med en reform af uddannelsessystemet, så regeringerne kan leve op til deres egne målsætninger om gratis skolegang for alle, siger UNICEFs talsmand.

Helt nyt syn på skolegang

Mange fattige familier er afhængige af børnenes arbejdskraft, og skolegang har derfor tidligere været regnet for et onde. Men der er sket en klar holdningsændring, siger international programchef i Børnefonden Martin Østergaard:

- Det er et helt nyt syn på skolegang, hvor bøde børn og forældrene vægter det som det vigtigste.

Børnefonden har arbejdet i Togo i 17 år og lavede i august en rundspørge, der bekræftede ændringen.

- Vi spurgte de unge, hvad de helst ville være, og hvem de så mest op til: Fodboldspillerne, sundhedsarbejderne, lærerne, politikerne. Og svaret overraskede. På en klar førsteplads kom politikeren efterfulgt af læreren.

Børnene fortalte, at de gerne ville ind i politik for at ændre deres hverdag til det bedre. Flere skammede sig på deres forældres vegne over fattigdommen.

Målet for de unge var ikke personlig vinding, men det modsatte:

- De vil virkelig gerne hjælpe deres eget samfund.

Lærer demokrati

For Romain Atsu Amla fra Veskabsforeningen Togo Danmark kan bedre uddannelse være en hjælp til at styrke den politiske udvikling:

- De lærer om demokrati i skolen, og Afrika har brug for demokrati!

Af samme grund må vi heller ikke opgive støtten til Togo, for der er stadig børn, der ikke får en uddannelse:

- Især må vi huske at få pigerne i skole, for de er mere ansvarsbevidste, og det er dem, der senere står for opdragelsen af den nye generation, siger Romain Atsu Amla.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk