To børn ramt af skud syd for Stockholm: Svensk statsminister er 'rasende'

De to børn var ude at lege, da de blev ramt af skud.

Sverige har længe været plaget af skyderier. Foto: Arkiv. (Foto: TT News Agency © Scanpix Denmark)

Endnu en gruopvækkende skudepisode har ramt Sverige.

I aftes blev to børn ramt af skud, da de legede i et område syd for hovedstaden Stockholm. Børnene, der begge er i skolealderen, blev kørt på hospitalet og er uden for livsfare.

Svensk politi siger her til eftermiddag, at børnene ikke var målet.

- Vi ved ikke præcis, hvem de (gerningspersonerne, red.) var ude efter. Men der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at det var børnene, siger politichef Palle Nilsson til SVT.

I alt er ni personer blevet anholdt efter skyderiet, der efterforskes som et muligt drabsforsøg, men omstændighederne omkring skyderiet er fortsat uklare.

Politiet oplyser, at de anholdte er knyttet til "kriminelle netværk" i Sverige.

Et øjenvidne fortæller til SVT, at hun var ude for at hente sin søn, da hun så de to sårede børn.

- Min datter er sygeplejerske og hun hjalp med at stoppe blødningen, siger hun.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er rasende efter to børn i aftes blev ramt af skud syd for Stockholm. (Foto: Ints Kalnins © Ritzau Scanpix)

Fortvivlet og rasende statsminister

Sverige er plaget af mange skyderier og skuddræbte. Ifølge en svensk rapport ligger landet øverst i statistikker over antallet af skuddræbte i Europa per en million indbyggere.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, skriver på Facebook, at han er "fortvivlet" og "rasende".

- Denne tankeløse vold er forfærdelig.

Statsministeren skriver, at han vil fortsætte arbejdet med at sætte ind over for alvorlig kriminalitet.

- Alle børn har ret til et liv fri for vold. Børns ret til tryghed og sikkerhed vil altid være en af mine højeste prioriteter, som medmenneske og som politiker, skriver han.

Flere svenske partier har reageret kraftigt på skudepisoden. Ifølge partiet Moderaterne er det tid til at gribe tingene anderledes an i Sverige.

- Det er svært at forstå, men vi ser hele tiden, at grænserne for kriminaliteten skubbes yderligere i Sverige. Jeg tænker selvfølgelig på de pårørende, men jeg tænker også, at vi er nødt til at gøre noget for at sætte ind over denne stigende bandekriminalitet, siger retsordfører Johan Forssell.

Rapport: Sverige har flest skuddræbte i Europa

Skudepisoder som den i aftes er desværre ikke et særtilfælde i Sverige.

Tidligere i år talte en rapport lavet af det kriminalpræventive råd i Sverige 366 skudepisoder, 47 døde og 117 såret i 2020.

Rapporten placerer dermed Sverige i toppen af statistikker over antallet af skuddræbte, og blandt de lande i Europa med allerflest skuddrab.

Derudover er Sverige, ifølge rapporten, det eneste land i Europa, hvor antallet af skudepisoder er steget siden årtusindeskiftet.

Rapporten tager udgangspunkt i 22 europæiske lande, heriblandt Danmark, og i begyndelsen af 00'erne lå Sverige i den nederste del af listen.

Ifølge den svenske rapport mistede 58 personer livet på grund af vold i Danmark i 2018. I Sverige var det tal 108 samme år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk