Børn sulter i Mellemøstens oversete krig

ANALYSE: Hospitaler bombes, millioner er på flugt, og børn dør af sult for åbent kamera i Yemen.

En mor holder sin halvandet år gamle dreng i armene. Han ligner en baby på seks måneder. For hverken moren eller den lokale læge kan skaffe den modermælkserstatning, drengen desperat har brug for.

- Jeg har set børn på tv, som ser ud som ham. De ender med at dø, siger moren.

Scenen er fra aftenens Horisont-udsendelse på DR1, hvor et britisk tv-hold besøger Yemen. Et land, som i halvandet år har været udsat for luftbombardementer, og hvor 14 millioner mennesker ikke får mad nok på grund af en krig, som mere eller mindre bliver overset af resten af verden.

En kamp at få vand

Jeg opholdt mig selv i Yemen i halvanden måned tilbage i 2009. Allerede dengang var landet det fattigste i den arabiske verden, og Yemens 24 millioner indbyggere kæmpede med underernæring og mangel på vand. Siden er det blevet langt værre.

- Bare det at få vand er en kamp. Nødhjælpsorganisationer kommer med tankvogne, som vi så fylder drikkevand op fra. Børn dør af sult eller af sygdomme på grund af mangel på medicin, siger en af mine gamle bekendte fra Yemens hovedstad, Sanaa, journalisten Nasser Arrabyee, da jeg fanger ham på en skrattende telefonforbindelse.

Allerede før krigen kæmpede Yemen med underernæring og mangel på vand. Nu er det fattige land ramt af bomber og en økonomisk blokade, som har gjort det endnu sværere at få varer ind i landet. (Foto: BBC Arabic)

Beskyldninger om krigsforbrydelser

For en uge siden var han selv ved at blive et af krigens ofre, da han var på vej til en begravelsesceremoni i hovedstaden. Inden han nåede frem blev ceremonien bombet. Over 100 blev dræbt i hvad menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kalder "tilsyneladende en krigsforbrydelse".

- Jeg mistede tre bekendte i det angreb. Selvfølgelig var det en krigsforbrydelse, og det er Saudi-Arabien, der står bag. Men problemet er, at der ikke er nogen i resten af verden, der går op i, hvad der sker her, siger journalisten Nasser Arrabyee.

Mindst 100 blev dræbt i et luftangreb mod en begravelseshal. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

Konflikten brød for alvor ud i Yemen i 2015, da en oprørsgruppe overtog kontrollen med store dele af landet. Houthi-bevægelsen, som oprørerne kaldes, sendte den siddende præsident Abdrabbuh Mansour Hadi på flugt. Det ville nabolandet Saudi-Arabien ikke acceptere.

Hospitaler og markeder bombet

Houthierne tilhører en gren af shia-islam og har haft forbindelser til Saudi-Arabiens ærkefjende Iran, og Saudi-Arabien havde ikke tænkt sig at se til, mens Houthi-bevægelsen overtog nabolandet. I marts 2015 samlede de en koalition af arabiske lande og begyndte at bombe oprørerne i landet.

Siden er tusindvis af civile ifølge FN’s menneskerettighedskommission blev dræbt i luftangrebene, som både har ramt hospitaler, markeder og skoler. Også oprørerne og deres støtter har begået en række overgreb i krigen, men 60 procent af de civile dødsfald skyldes ifølge FN den internationale koalition. Samtidig har koalitionen blokeret landets havne, så kun begrænsede mængder benzin og mad når frem.

Trods millioner på flugt og hospitaler i ruiner er det dog småt med Facebook-kampagner om at redde Yemen eller med hårde udmeldinger fra USA's Barack Obama eller Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen.

Når vennerne bomber

En årsag er, at konflikten i Syrien med et dødstal 40 gange højere end Yemen-konfliktens tager verdens fokus. En anden er, at konflikten i Yemen ikke påvirker Vesten på samme måde som katastrofen i Syrien. Flygtningene fra Yemen når sjældent til Europa, og det fattige Yemen er af begrænset vigtighed rent sikkerhedspolitisk.

Og så er der den mere ubekvemme sandhed: Det er vestlige allierede som Saudi-Arabien og De forenede Arabiske Emirater, der bomber i landet. Bomberne er ofte købt i USA og Storbritannien, og amerikanerne hjælper direkte koalitionen med logistik og efterretninger.

- Vi har og vil blive ved med at udtrykke vore seriøse bekymring for situationen i Yemen, var Det Hvide Hus’ svar på bombningen af begravelsesceremonien i hovedstaden for nylig, mens Storbritannien direkte beskyldes for at have forhindret en nærmere EU-undersøgelse af civile dødsfald i Yemen.

En mor sidder med sit underernærede barn på et hospital i Yemen. Hospitalet mangler basal medicin på grund af konflikten i landet, og selv simple sygdomme kan koste børn livet. (Foto: BBC Arabic)

Journalist: Jeg er klar til at dø

Jeg husker min bekendte, journalisten Nasser Arrabyee, som en rolig familiefar. Men over telefonen er han vred. Vred over sulten, bomberne og verdens ligegyldighed.

- Det her er ikke en religiøs krig. Du ved, jeg er erklæret sekulær. Men jeg er klar til at dø i den her konflikt. Jeg ser folk, der sulter foran mine øjne og dør af sygdomme. Det er krigsforbrydelser. Sig det til dine læsere: Det er forbrydelser mod menneskeheden, siger han og holder Saudi-Arabien ansvarlig.

Saudi-Arabien selv har konsekvent nægtet at stå bag angreb på civile i Yemen. I weekenden erkendte landet dog, at koalitionen bombede begravelsesceremonien på grund af ”forkerte efterretninger”, som det lød i en officiel meddelelse.

Og den lille, sultende dreng på halvandet år, som det britiske tv-hold mødte i Yemen? Efter hårde anstrengelser lykkedes det en lokal læge at skaffe hans laktosefri modermælkserstatning over grænsen fra Saudi-Arabien, og han har nu mad nok til de næste måneder.

Tusinder af andre yemenitiske børn sulter stadig.

Du kan se Horisont om Yemen i aften 21:55 på DR1.

Facebook
Twitter