Børnehaver i Reykjavik får 53 millioner til bedre mad

Borgmesteren i Reykjavik lover at bevilge, hvad der svarer til, 53 millioner danske kroner til byens børnehaver, efter flere børnehaveledere har krævet handling.

Det slut med billigt og usundt med i børnehaverne i byen Reykjavik i Island. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

I byen Reykjavik i Island har børnehaverne måttet spinke og spare den seneste tid på grund af nedskæringer på området.

Børnehaverne har været tvunget til at sende op mod 26 børn hjem om dagen på grund af mangel på pædagoger. Og madbudgettet er blevet skruet så langt ned, at børnene må nøjes med billig og usund mad. Men det vil byens borgmester, Dagur B Eggertsson, nu sætte en stopper for.

Vi har besluttet os for at gå fra at være defensive til offensive. Nu vil vi fuldt finansiere store dele af børnehavernes drift, som mange synes har været for budgetteret for stramt, siger han.

Sunnufold-børnehaven, hvor Fanný Kristín Heimisdóttir er leder, er et af de steder, hvor enderne har haft svært ved at nå sammen.

- Vi serverer mad, som de fleste vil betegne som tilbehør til en hovedret. Børnene bør selvfølgelig have den mad, der er bedst og sundest for dem, siger hun.

I Reykjavik opkræver børnehaverne 17,5 kroner om dagen pr. barn. For de penge skal børnene have morgenmad, middagsmad og en eftermiddagssnack. Det er 100 kroner mindre om dagen, end hvad det koster i eksempelvis Københavns Kommune.

Og det har vakt stor frustration hos Fanný Kristín Heimisdóttir.

- Penge skal ikke afgøre, om børnene får sund mad, siger hun

Det er altså også gået op for borgmesteren i Reykjavik. I følge ham er grunden til den pludselige millionindsprøjtning, at der er sket en ændring i den økonomiske situation i kommunen, der gør, at der nu er råd.

- Jeg synes, det viser, hvordan vi prioriterer her i Reykjavik. Når vi er i stand til det, så har skoler og børnehaver altid første prioritet, siger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1277710968946091