Børnepengeskandale vælter den hollandske regering

Tusinder af børnefamilier er uretmæssigt blevet stemplet som svindlere og tvunget til at betale store summer tilbage.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, forlader det kongelige palads efter at have begæret regeringens afsked. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Scanpix)

En børnepengeskandale har slået hul i den hollandske regeringskoalition.

Efter et regeringsmøde i Haag i eftermiddag oplyste den hollandske premierminister, Mark Rutte, nemlig, at hans regering træder tilbage.

Det sker midt i en coronakrise, hvor store dele af landet er lukket ned – og blot to måneder før hollænderne skal til parlamentsvalg.

Skandalen, som vælter regeringen, drejer sig om, at mange tusinde børneforældre i årevis fejlagtigt er blevet anklaget for at svindle med børnepenge og er blevet tvunget til at betale store beløb tilbage.

- Uskyldige mennesker er blevet kriminaliseret og har fået deres liv ødelagt, lyder meldingen fra premierministeren, der siger, at ansvaret ligger hos regeringen.

- Ting må aldrig få lov til at gå så galt igen, siger han ifølge The Guardian.

Inden dagens regeringsmøde lød meldingen fra Rutte, at han var imod at opløse regeringen, der bestod af fire partier, fordi der er behov for stabilitet under coronakrisen.

Regeringen risikerede dog et mistillidsvotum i næste uge og valgte i dag at opløse sig selv.

Økonomiministeren Eric Wiebes har trukket sig med omgående virkning på grund af sin rolle i sagen, mens resten af regeringen bliver siddende i en varetagende rolle for at styre landet gennem coronakrisen indtil parlamentsvalget i marts, skriver BBC.

Klapjagt på tusinder af børnefamilier

Den hollandske regerings kollaps kommer i kølvandet på en dybt kritisk rapport, der blev udgivet i sidste måned med titlen "Uretfærdighed uden fortilfælde". Den peger på, at de hollandske skattemyndigheder fra 2012 til 2019 har beskyldt tusinder af børnefamilier for svindel med børnepenge og uretmæssigt har opkrævet store beløb tilbagebetalt.

Rapporten peger på, at "fundamentale retsstatsprincipper er blevet brudt" i forbindelse med, at 26.000 børnefamilier blev udpeget som svindlere på grund af mindre fejl så som manglende underskrifter eller forkert udfyldt blanketter, skriver Politico.

Samtidig har familierne ikke haft mulighed for at appellere afgørelserne.

Janet Ramesar er en af de berørte. Hun siger til det hollandske medie RTL Nieuws, at hun blev tvunget til at tilbagebetale næsten 300.000 kroner:

Den hårde fremgangsmåde har kastet familier ud i fattigdom, tvunget familier til at flytte og har resulteret i, at flere par er gået fra hinanden, beretter The Guardian.

Formanden for oppositionspartiet Socialdemokraterne, Lodewijk Asscher, valgte i går at trække sig som formand på grund af sin rolle i sagen som tidligere socialminister. Han afviser at have haft kendskab til, at skattemyndighederne "uretmæssigt jagtede tusinder af familier", men medgiver, at myndighedernes fejl har "gjort staten til en fjende af folket".

Asscher begrunder ifølge Politico sin afgang som partiformand med, at han ikke vil have diskussionen om sin rolle i skandalen til at skade Socialdemokraterne ved valget i marts.

Når hele systemet fejler, må alle bære ansvaret, lød det i dag fra Mark Rutte:

Fokus på indvandrere

Efter beskyldninger om, at man bevidst er gået efter personer med indvandrerbaggrund, indrømmede skattemyndighederne sidste år, at 11.000 familier blev udsat for ekstra kontrol, udelukkende fordi forældrene havde dobbelt statsborgerskab, beretter BBC.

Advokaten Orlando Kadir, der repræsenterer omkring 600 af de berørte familier, siger, at folk er kommet under luppen på grund af etnisk profilering "af bureaukrater, der har udvalgt deres fremmede navne".

Statsanklageren i Holland afviser at åbne en kriminalsag om mulig diskrimination. Her lyder meldingen, at man ikke har fundet beviser for kriminelle handlinger, og at ansvaret for overtrædelser begået af staten skal findes i det politiske system.

Tilbage i marts sidste år besluttede den hollandske regering ifølge The Guardian at afsætte 3,7 milliarder kroner til en kompensationspulje, svarende til omkring 225.000 kroner per familie.