Børns Vilkår om Instagram-forsøg: 'Bekræftelseskulturen, hvor man jagter likes, er enormt stærk' 

Instagram vil som et forsøg skjule likes. Et skridt i den rigtige retning, mener Børns Vilkår. 

Instagram har allerede gennemført forsøget i Canada og udbreder det nu til en række andre lande. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)

For at "fjerne presset omkring, hvor mange likes et opslag får", har Instagram søsat et nyt forsøg.

I en række lande vil man fra torsdag ikke kunne se, hvor mange likes andres opslag får - man kan kun se, hvilke venner/følgere, der har liket eller kommenteret.

Brugerne kan dog stadig se på deres egen profil, hvor mange antal likes et opslag har fået - men det er altså ikke tilgængeligt for andre.

Ændringen vil påvirke brugere i Australien, Brasilien, Italien, Irland, Japan og New Zealand. Instagram, der er ejet af Facebook, har allerede testet ændringen i Canada siden maj.

Mette Kim Bohnstedt, der er digital uddannelseskonsulent hos Børns Vilkår, kalder det "rigtig positivt", at Instagram forsøger at gøre noget ved det pres, der ligger på især børn og unge.

- De gør det, fordi der er et problem. Vores erfaring fra Børnetelefonen og vores arbejde ude på skolerne viser klart, at brugen af Instagram kan påvirke de unges humør og selvværd i negativ retning. Derfor er et rigtig positivt, at Instagram tager et ansvar, siger Mette Kim Bohnstedt fra Børns Vilkår.

'Kan være meget sårende'

Hun forklarer, at der er en "bekræftelseskultur" på de sociale medier.

- Vi oplever, at denne her bekræftelseskultur, hvor man jagter likes, er enormt stærk. De unge fortæller os, at hvis et opslag ikke får nok likes, tager de dem simpelthen ned igen. Det betyder enormt meget med denne her anerkendelse, og derfor kan det også være meget sårende, hvis man ikke får likes, siger Mette Kim Bohnstedt.

- Det er særligt pigerne, det drejer sig om. Man skal huske på, at følelserne er rigtige, selv om det foregår på sociale medier, tilføjer Mette Kim Bohnstedt.

Løser ikke digital mobning

Hun peger dog også på, at digitial mobning er et stort problem på de sociale medier, og det problem løser Instagram ikke med forsøget, mener hun.

- Online mobning, hvor man bevidst ignorerer hinandens opslag, kan være enormt sårende og ekskluderende for unge mennesker, og det gør initiativet ikke noget ved, for man kan stadig gå ind og se, hvem der har liket, siger Mette Kim Bohnstedt.

Katrine K. Pedersen, der er ekspert i digital kultur og forfatter til bogen 'De digitalt udsatte', mener, at Instagram først og fremmest gennemfører forsøget for at skabe mere tillid til de sociale medier.

Vil bekæmpe falske følgere

- Instagram er en virksomhed, og det her tiltag ligger meget godt i tråd med en generel tendens til at fokusere på kvalitet, autencitet og nære relationer. Jeg tror, at den primære årsag til tiltaget er at undgå det her marked for falske følgere og i det hele taget et dårligt ry i forhold til de sociale medier, siger Katrine K. Pedersen.

Som det ses her, vil antallet af likes på andres opslag ikke fremgå i de lande, hvor Instagram gennemfører forsøget. (Foto: Chris Helgren © Scanpix)

Hun tvivler også på, at Instagrams forsøg vil lette presset på brugerne af sociale medier.

- Som mål om at undgå mobning, negativitet og 'like-hunting' tror jeg næppe, at det kommer til at gøre den store forskel. Der er sket et skifte, hvor det tidligere handlede om så mange likes, som muligt - i dag handler det mere om, hvem der følger én, og om man er en del af den populære flok, siger Katrine K. Pedersen.

Instagram: Håber at test vil fjerne pres

Facebook, der ejer Instagram, har i en pressemeddelse skrevet, at "Instagram skal være et sted, hvor folk føler sig komfortable med at udtrykke sig."

- Vi håber, at denne test vil fjerne presset omkring, hvor mange likes et opslag får, så man kan fokusere på at dele de ting, man elsker, siger Mia Garlick, politisk direktør for Facebook i Australien og New Zealand.

Om Instagram vil teste initiativet i Danmark, vides ikke. Instagram er indtil videre ikke vendt tilbage med svar på DR Nyheders henvendelse.

Det sociale medie testede allerede det nye initiativ i Canada i maj. I den forbindelse interviewede DR Nyheder en influencer, en debattør, en hjerneforsker og en ekspert i sociale medier for at høre, hvad de mener om Instagrams initiativ.